Pontifikas, kuris Krokuvoje vadovaus Pasaulinių jaunimo dienų pamaldoms, nuvyko į pietinį Čenstakavos miestą pasimelsti prie legendomis apipinto Juodosios Madonos paveikslo Jasna Guros vienuolyne ir aukoti mišių.

Po virtinės atakų Europoje saugumas toje šventovėje ant kalvos miesto vakaruose buvo smarkiai sustiprintas, visuose keliuose į miestą, kur susirinkto šimtai tūkstančių maldininkų, matėsi policininkai ir kariai.

79 metų Pranciškus pro jį sveikinusias minias važiavo atviru papamobiliu.

„Mes tiek mažai miegojome, bet buvo verta, kokia atmosfera!“ – sakė maldininkė Kate Tor (Keit Tor), kurios maži sūnūs buvo tarp tūkstančių vaikų, stovyklavusių prie plataus į vienuolyną vedančio kelio.

Paaugliams, dar neišlindusiems iš miegmaišių, pagyvenusioms poroms ant sulankstomų kėdučių prie palapinių, šeimoms su balionais Pranciškaus tematika – visiems susirinkusiesiems prieš argentiniečių popiežiaus atvykimą skambėjo jo mėgstama tango muzika.

Šalia budėjo greitosios pagalbos automobiliai ir ugniagesių mašinos: lenkų pareigūnai dėl saugumo nerizikuoja po to, kai džihadistai penkias dienas truksiančios pontifiko kelionės į Pasaulio jaunimo dienos renginius išvakarėse Prancūzijoje bažnyčioje nužudė kunigą.

Trečiadienį atvykęs popiežius sakė, kad pasaulis kariauja, bet tvirtino, kad religija nėra priežastis ir kad „įveikti baimę“ žmonės gali suteikdami prieglobstį tiems, kas bėga nuo karo ir persekiojimų.

Pranciškus Čenstakavos Pauliečių vienuolyne vadovavo mišioms 1050-ųjų katalikybės Lenkijoje metinių proga.

Ten saugomas Juodosios Madonos paveikslas yra gerbiamas nuo 1711 metų, kai Varšuvoje siautėjo buboninis maras. Epidemijai pasiekus Jasna Guros vienuolyną šalies pietuose ir staiga pasibaigus, būrys bajorų iš sostinės išsiruošė į tą vienuolyną padėkoti Švč. Mergelei Marijai už išgelbėjimą.

Nuo tada tikima, kad šis Dievo Motinos paveikslas, kurį, kaip teigia legenda, ant stalo, prie kurio valgė Šventoji šeimyna, nutapė Šv.Lukas, turi ypatingų galių ir saugo šalį nuo karo ir užsienio kariuomenių antpuolių.

Esama įrašų, kad į Lenkiją paveikslas atkeliavo XIV amžiuje ir stebuklingai išgelbėjo vienuolyną nuo plėšikų per švedų invaziją XVII amžiuje. 1656 metais karalius Jonas Kazimieras Vaza paskelbė Čenstakavos Dievo Motiną Lenkijos karaliene ir globėja.

Du randai ant Madonos veido, kaip teigiama, atsirado per bandymą apiplėšti 1430 metais – tuomet iš perdrėksto paveikslo paplūdus kraujui siaubo apimti vagys pabėgo.

Juodąją Madoną užsienyje ypač išgarsino lenkų kilmės popiežius Jonas Paulius II, kuris labai vertino šį šventąjį paveikslą ir 1978 metais tapęs popiežiumi ne kartą buvo atvykęs pasimelsti į Čenstakavos vienuolyną.

Pranciškus po mišių grįžo į Krokuvą, kur meras jam turi įteikti miesto raktus. Paskui pontifikas įsės į tramvajų ir nuvažiuos į Blonios parką – didžiulę Krokuvos pievą – pirmam dideliam savo renginiui pagal Pasaulio jaunimo dienos programą.

Tramvajumi į popiežiaus sutikimo ceremoniją su juo važiuos maždaug 15 neįgalių jaunuolių su artimaisiais. Blonios parke popiežiaus laukiančius šimtus tūkstančių maldininkų visą dieną linksmins dainininkai ir šokėjai.

Trečiadienį vakare pontifikas paragino tylos minute pagerbti lenkų savanorį Maciejų Szymoną Cieslą (Macejų Šymoną Ceslą), kuris turėjo važiuoti su juo tramvajumi, bet mėnesio pradžioje mirė pralaimėjęs kovą su vėžiu.

Per pirmąjį vakaro pasirodymą – arkivyskupo rūmų Krokuvoje lange – popiežius tūkstančiams susirinkusių jaunuolių pasakė, kad M.Sz.Ciesla džiaugsmingai rengėsi švęsti su jais Pasaulio jaunimo dieną.

„O dabar eikite ir atlikite savo pareigą, triukšmaukite visą naktį!“ – šypsodamasis užbaigė popiežius.