Šalies vadovas pavedė Jevgenijų Ziničevą, nuo pernai birželio vadovavusį Federalinės saugumo tarnybos (FSB) Kaliningrado regioniniam padaliniui ir turintį generolo majoro laipsnį, laikinai eiti to vakarinio Rusijos anklavo gubernatoriaus pareigas, kol jį pakeis išrinktas gubernatorius.

V. Putinas taip pat pasirašė įsaką dėl N. Cukanovo paskyrimo savo įgaliotuoju atstovu Šiaurės Vakarų federalinėje apygardoje.

Pirmą kartą N. Cukanovas Kaliningrado srities gubernatoriumi tapo 2010 metų rugsėjo 28 dieną.

V. Putinas taip pat pasirašė įsaką paskirti N. Cukanovą prezidento atstovu Šiaurės Vakarų federalinėje apygardoje. iki šiol šį postą užėmė Vladimiras Bulavinas, kuris trečiadienį vyriausybės buvo paskirtas vadovauti Federalinei muitinės tarnybai (FTS).

2015 metų rugsėjo 13-ąją N. Cukanovas buvo išrinktas Kaliningrado srities gubernatoriumi dar vienai penkerių metų kadencijai kaip valdančiosios partijos „Vieningoji Rusija“ kandidatas. Pareigas jis oficialiai pradėjo eiti rugsėjo 21-ąją.

Pirmą kartą N. Cukanovas Kaliningrado srities gubernatoriumi tapo 2010 metų rugsėjo 28 dieną, pakeitęs anklavo vadovo poste Georgijų Boosą.

Rusijos nepelno organizacija „Pilietinės visuomenės vystymo fondas“ birželio mėnesį paskelbė šalies gubernatorių veiksmingumo reitingą, kuriame N. Cukanovas atsidūrė 8-oje dešimtyje.

Ekspertai šį prastą įvertinimą aiškino Kaliningrado srities pramonės gamybos ir darbuotojų atlyginimų sumažėjimu.

Politologas Jevgenijus Minčenka nurodė, kad J. Ziničevo paskyrimas vadovauti su NATO šalimis besiribojančiam anklavui akivaizdžiai susijęs su padidėjusia įtampa tarp Maskvos ir Aljansu, taip pat Rusijos santykiais su Baltijos šalimis.

„Jie nutarė paskirti jėgos struktūrų veikėją strategiškai svarbiame regione“, – aiškino ekspertas.

Putinas ėmėsi regionų vadovų perstumdymo

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas ketvirtadienį ėmėsi didelio regionų vadovų perstumdymo, prieš tai vyriausybė atleido iš pareigų skandalais išgarsėjusį muitų tarnybos vadovą.

Ministras pirmininkas Dmitrijus Medvedevas pasirašė nutarimą atleisti Federalinės muitų tarnybos vadovą Andrejų Belianinovą, buvusį KGB agentą, devintajame dešimtmetyje dirbusį Vokietijoje kartu su V.Putinu; dabartiniai saugumo agentai šią savaitę kratė jo biurus ir namus, nes jis įtartas didelio masto alkoholinių gėrimų kontrabanda.

A.Belianinovą pakeitė Vladimiras Bulavinas, buvęs FST (Federalinės saugumo tarnybos) saugumo agentūros viršininko pavaduotojas, vadovavęs šiaurės vakarinei Rusijos apygardai; tada prasidėjo virtinė kitų pakeitimų.

Kitą FST viršininką generolą majorą Jevgenijų Ziničevą V.Putinas paskyrė vadovauti strategiškai svarbiai Kaliningrado sričiai – skyrė į gubernatoriaus postą, kol jį pakeis išrinktas gubernatorius.

Rusijos prezidentas ketvirtadienį priėmė Kaliningrado srities gubernatoriaus Nikolajaus Cukanovo atsistatydinimą, pranešė Kremliaus spaudos tarnyba ir pridūrė, kad pareigūnas pasitraukė savo noru.

V.Putinas taip pat pasirašė įsaką dėl 51 metų N.Cukanovo paskyrimo savo įgaliotuoju atstovu Šiaurės Vakarų federalinėje apygardoje.

Politologo Glebo Kuznecovo nuomone, regionų vadovų perstumdymai rodo, kad siekiama stiprinti Maskvos įtaką regionuose.

„Svarbiausia, kad skiriami žmonės iš valstybės valdžios federalinių organų, – sakė jis. – Vyksta Maskvos įtakos stiprinimas regionų lygmeniu“.

Anot jo, dabar svarbiausias reikalavimas regionams, kad užtikrintų tvarką vietoje ir „suprastų, ko nori federalinis centras“.

Federalinio centro pareigūnų skyrimas gali būti susijęs ir sunkia ekonomine bei užsienio politine padėtimi; regionams vadovaujantys asmenys turi matyti bendrą padėtį, „būti Maskvos rankos įsikūnijimu teritorijoje, o ne rūpintis regiono interesais Maskvoje“, mano G.Kuznecovas.

Anot jo, J.Ziničevo paskyrimas Kaliningrade pabrėžia šios srities statusą – „tai šalies forpostas Europoje“.