JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) aiškinasi, ar Rusijos programišiai yra atsakingi už tą įsibrovimą, dėl kurio Demokratų partija pateko į itin nepatogią padėtį.

Kai kurie demokratų politikai suskubo apkaltinti Maskvą, jog tokiu būdu ji stengiasi paveikti JAV prezidento rinkimų baigtį.

S. Lavrovas, atvykęs į Laoso sostinėje Vientiane vykstantį regioninį saugumo forumą, gūžtelėjo pečiais, kai buvo paklaustas žurnalistų, ar Rusija atsakinga už tą ataką.

„Nenorėčiau vartoti plūstamų žodžių“, – pajuokavo jis prieš paspausdamas ranką Amerikos valstybės sekretoriui Johnui Kerry.

Tinklalapio „WikiLeaks“ paskelbti elektroniniai laiškai atskleidė, kad Demokratų partijos lyderiai stengėsi trikdyti Hillary Clinton varžovo Bernie Sanderso kampaniją, ir privertė atsistatydinti partijos pirmininkę.

H. Clinton kampanija dėl šio apmaudaus incidento greitai apkaltino Rusiją, sakydama, kad tokiu būdu Maskva stengiasi padidinti respublikonų kandidato Donaldo Trumpo galimybes užimti Baltuosius rūmus.

D. Trumpas neslėpė palankumo Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, o kai kurie dėl to kėlė prielaidą, kad Kremliaus vadovas stengiasi įtaisyti nekilnojamojo turto magnatą vadovauti Jungtinėms Valstijoms.

Kremlius atmetė „absurdiškus“ kaltinimus

Kremlius antradienį atmetė „absurdiškus“ kaltinimus, esą Maskva susijusi su incidentu, kai buvo paviešinti kompiuterinių įsilaužėlių pavogti JAV Demokratų nacionalinio komiteto elektroniniai laiškai, taip pat išjuokė „maniakiškus“ pareiškimus apie Rusiją per Amerikos prezidento rinkimų kampaniją.

Kremliaus atstovas Dmitrijus Peskovas, atsakydamas į žurnalistų klausimą, kaip Maskva vertinami pareiškimai, kad rusu programišiai atsakingi už įsilaužimą į JAV Demokratų partijos elektroninio pašto serverį, pareiškė: „Kremliuje šis pranešimas (niekaip) nevertinamas.“

„Apskritai mes toliau stebime pastangas maniakiškai išnaudoti Rusijos temą per JAV rinkimų kampaniją. Šios absurdiškos naujienos iškart buvo paneigtos vieno žinomo kandidato į prezidentus šeimos“, – sakė D. Peskovas, turėdamas omenyje respublikonų kandidato Donaldo Trumpo yriausio sūnaus Donaldo Trumpo Jr. (Donaldo Trampo jaunesniojo) žinutę.

Birželį dienraštis „The Washington Post“ paskelbė gavęs informacijos, kad kompiuteriniams įsilaužėliams iš Rusijos pavyko įsibrauti į Demokratų nacionalinio komiteto duomenų bazę ir perduoti pavogtus duomenis vyriausybių paslaptis viešinančiam tinklalapiui „Wikileaks“.

„Wikileaks“ įkūrėjas Julianas Assange'as irgi paneigė pareiškimus, kad su tuo nutekinimu susiję rusų programišiai.

„Tam nėra visiškai jokių įrodymų“, – jis sakė duodamas interviu JAV televizijai NBC.

„Mes neatskleisime savo šaltinio“, – pridūrė jis.