A. D. Sonboly pasinaudojo Selinos Akim paskyra ir per ją siūlė vaišes penktadienį (liepos 22 dieną) 16.00 val. netoli olimpinio stadiono esančiame restorane.

Žudikas buvo apsiginklavęs pusiau automatiniu pistoletu „Glock 17“ ir kuprinėje turėjo 300 šovinių.

Jis rašė: „Ateik šiandien 16.00 val. į OEZ. Galėsiu tau ką nors nupirkti, jei norėsi, tik kad nebūtų per brangu.“

Pasak išpuolį tiriančio pareigūno iš Miuncheno policijos Roberto Heimbergerio, žudikas įsilaužė į „Facebook“ paskyrą ir išsiuntinėjo pranešimą, raginantį ateiti į prekybos centrą ir nemokamai pasivaišinti.

„Pasirodo, įtariamasis buvo jį parengęs, o tada išsiuntė“, – sako R. Heimbergeris. Netrukus mergina pranešė apie įsilaužimą į jos paskyrą.

Pareigūnas Steinkrausas Kochas naujienų tarnybai pranešė, kad įtariamasis turėjo knygą pavadinimu „Rampage in Head: Why Students Kill“ (liet. „Šėlsmas galvoje: kodėl studentai žudo“).

Pasak policijos viršininko Hubertuso Andre, įtariamąjį nepaprastai domino susišaudymai.

Bendrovės „Facebook“ buvo paprašyta pakomentuoti atvejį ir paaiškinti, kiek tikėtina, kad rengiant tokias kaip vakar žudynes gali būti pasinaudota tinklu „Facebook“.

Policijos duomenimis, su ISIS žudikas nesusijęs. Jis buvo apibūdintas kaip pakvaišęs dėl žudynių ir susišaudymų.

Buvo patvirtinta, kad A. D. Sonboly nutrynė ginklo serijos numerį, kad policija negalėtų nustatyti, iš kur jis gautas.

Pistoletas „Glock 17“ yra su standartine apkaba, į kurią dedami 9 mm šoviniai. Tokį ginklą naudoja policininkai daugiau nei 30-yje šalių.

„Išgirdau triukšmą, o tada šūvius... jis žudė vaikus. Vaikai sėdėjo ir valgė. Jie negalėjo pabėgti“, – CNN pasakojo viena Lauretta prisistačiusi musulmonė.

Pasak jos, A. D. Sonboly šaukė „Allahu Akbar“ (arabiškas šūkis „Dievas didis“).

„Žinau, nes esu musulmonė. Girdėjau ir tik verkiau“, – pasakoja moteris.

Kalbėdamas apie A. D. Sonboly vienas jo kaimynas iš Dachauer gatvės, prisistatęs tik vardu Stephanas, sakė: „Jis tik kartą pasisveikino. Jo judesiai buvo kaip labai drovaus žmogaus“.

Stephanas taip pat paminėjo, kad A. D. Sonboly niekada neužeidavo į jam priklausančią kavinę. Jis kalbėjo: „Aišku, buvome kaimynai, matydavau jį išmetant šiukšles, bet niekada nesikalbėjau.“

Įvykio liudininkai prisimindami Miuncheno žudynių sukeltą suirutę pasakojo matę klykiančius, šaukiančius ir lakstančius žmones.

Jerome Burnsas iš Šiaurės Airijos tuo momentu, kai pasigirdo šūviai, kartu su žmona buvo centrinėje miesto traukinių stotyje.

„Staiga pagrindinėje stotyje kilo tikras sąmyšis: žmonės lakstė į visas puses, – pasakojo jis BBC. – Žmonių veidai buvo iškreipti panikos. Mes nežinojome, ką daryti, bet netrukus vienas apsaugos darbuotojas įėjo į patalpą, kurioje buvome, ir uždarė duris. Visi buvome suvaryti į patalpos gilumą, o tada išvesti per užpakalines duris ir laiptais nuvesti į patį apatinį stoties aukštą. Mes, aišku, numanėme, kad kažkas vyksta, nes žinojome apie išpuolį prekybos centre. Tik keletas žmonių mokėjo angliškai. Buvo toks vyriškis, kuris papasakojo apie susidariusią situaciją. Tada buvo manoma, kad užpuolėjų buvo trys, o vienas iš jų slėpėsi požeminiame aukšte ir dabar stengiasi patekti į stotį, kurioje buvome. Man atrodo, dėl to ir kilo panika.“

Miuncheno bare dirbantis padavėjas Samas Poundsas kalbėjosi su žurnalistu iš BBC netrukus po to, kai buvo pranešta apie išpuolį.

Įpusėjus interviu, kuriame pasakojo apie mieste tvyrančias nuotaikas, jo kolega pradėjo garsiai raginti klientus ir darbuotojus pasirūpinti saugumu.

„Kažkas šiuo metu vyksta“, – pasakė S. Poundas ir vėliau patvirtino, kad visi buvo saugūs.
Miunchene gyvenantis Dominikas Faustas sakė išpuolio metu buvęs kitame prekybos centre miesto cente.

„Niekas nežinojo, ar Miuncheno centre nebuvo daugiau žudikų, todėl žmonės staiga pradėjo klykti, šaukti ir lakstyti“, – pasakojo jis BBC.

Pasak jo, visi pasislėpė parduotuvėje, o tada apsaugos darbuotojai uždarė duris ir paprašė pakilti į penktą aukštą, kuriame buvo įrengti darbuotojų biurai.

„Mūsų paprašė laikyti rimties ir davė atsigerti“, – pasakoja vyras.

Pasak D. Fausto, policija įsakė apsaugos darbuotojams neišleisti iš pastato nė vieno iš čia buvusių 150-es žmonių, kol nebus duotas aiškus nurodymas, kad išeiti saugu.

„Laukėme apie keturias valandas, beveik iki 22.00 val., o jokio nurodymo vis nebuvo“, – pasakoja D. Faustas.

Jis sako, kad informaciją, apie tai, kas vyksta, visi gavo telefonais ir per televizorių. Be to, apie naujausius įvykius vis pranešdavo policijos pareigūnai.

„Mums buvo liepta nesilankyti viešose vietose. Eismas buvo sustabdytas. Tad turėjome tik dvi išeitis: likti arba eiti pėsčiomis, o jei kas buvo su automobiliu, išvažiuoti iš miesto automobiliu“, – pasakoja D. Faustas.

Policijos viršininkas H. Andre sako: „Žudynes surengė Miunchene gyvenantis aštuoniolikmetis iraniečių kilmės vokietis. Šio nusikaltimo motyvas visiškai neaiškus.“

Pasak H. Andre, žudikas, kuris, kaip vėliau paaiškėjo, buvo A. D. Somboly, anksčiau jokiuose nusikaltimuose nedalyvavo.

„Užėjome į „McDonald's“ ketindami pavalgyti, o tada... kilo panika ir žmonės išbėgo lauk“ – pasakoja vienas liudininkas.

Siautėdamas A. D. Sonboly šaukė: „Esu vokietis, čia gimiau.“ Taip užpuolikas atsakė į išgirstus keiksmus ir užsieniečius žeidžiančius žodžius.