Vatikanas paskelbė neįprastai griežtą pareiškimą, kuriame taip pat atmeta Izraelio priekaištus, esą Benediktas XVI ir jo pirmtakas per praėjusius trejus metus nėra pasmerkę palestiniečių teroristų išpuolių prieš žydus.

"Šventasis sostas nekreipia dėmesio į pamokas ar pamokymus, kuriuos duoda kitų šalių vyriausybės dėl mūsų padarytų pareiškimų turinio ar tono", - pareiškė Vatikanas.

Anksčiau šią savaitę Izraelis pareikalavo popiežiaus Benedikto XVI primygtinai pasmerkti išpuolius Izraelyje kaip terorizmą.

Šis diplomatinis nesutarimas - kol kas didžiausias iššūkis popiežiui, kurio pontifikatas tęsiasi šiek tiek daugiau nei 100 dienų.

Benediktas XVI sekmadienį per pamokslą pasmerkė išpuolius "įvairiose šalyse, įskaitant Egiptą, Turkiją, Iraką ir Didžiąją Britaniją".

Izraelio užsienio reikalų ministerija antradienį pranešė išsikvietusi apaštalinį nuncijų, kad perduotų jam savo nusiskundimą. Anot ministerijos, didelė neteisybė yra tai, kad Šventasis Tėvas sekmadienį pasmerkė naujausius išpuolius Didžiojoje Britanijoje, Egipte, Irake ir Turkijoje, tačiau nepaminėjo teroro akto Izraelyje praėjusią savaitę. Tai gali būti suprasta kaip pritarimas teroro aktams prieš žydus, sakoma pareiškime. Iš Benedikto XVI, kuris pabrėžia santykių tarp Bažnyčios ir žydų tautos reikšmę, Izraelis tikėjosi kitokio elgesio.