Kaip informuoja „Newsweek“, po penktadienį Turkijoje surengto nesėkmingo perversmo Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas skrido į Stambulą iš atostogų Marmaryje.

„Du (naikintuvai) „F-16“ sekė R. T. Erdogano lėktuvą, skrendantį į Stambulą. Jie nukreipė radarus į jo lėktuvą ir į du jį saugančius „F-16“ naikintuvus“, – pasakojo „Reuters“ buvęs karinis pareigūnas, turintis žinių apie šį įvykį.

„Visiškai neaišku, kodėl jie nešovė“, – sakė pareigūnas.

Nuvertus R. T. Erdoganą, kuris vadovauja 80 mln. gyventojų turinčiai šaliai nuo 2003 m., Turkijoje galėjo prasidėti konfliktai, o Artimuosiuose Rytuose būtų įvykęs dar vienas seisminis pokytis, praėjus penkeriems metams po pilietinio karo pradžios Sirijoje.

Aukšto rango Turkijos pareigūnas oficialiai patvirtino „Reuters“, kad išskridusį iš Marmario oro uosto, tarnybinį R. T. Erdogano lėktuvą sekė du perversmo planuotojų naikintuvai „F-16“, tačiau prezidentas saugiai parskrido į Stambulą. Kitas aukšto rango pareigūnas sakė, kad prezidento lėktuvui buvo kilęs pavojus, bet išsamiau nepaaiškino koks.

Numalšinus perversmą, R. T. Erdoganas sakė, kad Marmaryje į jį kėsinosi sąmokslininkai, o jam išvykus iš kurorto, sprogo bombos. „Jis vos per kelias minutes išvengė mirties“, – teigė pareigūnas.

Kaip pranešė „CNN Turk“, vos Turkijos prezidentui išvykus, ant viešbučio Marmaryje nusileido sraigtasparniai su maždaug 25 kareiviais, kurie šaudė ir akivaizdžiai buvo nusiteikę sulaikyti prezidentą.

Pareigūno teigimu, Stambule nuo sąmokslininkų vos išsigelbėjo ir premjeras Binali Yildirim, tačiau daugiau detalių apie pasikėsinimą pareigūnai nepateikia.

Skrydžius fiksuojančiose interneto svetainėje matyti, kaip praėjusį penktadienį 22.40 val. Turkijos vyriausybės lėktuvas „Gulfstream IV“ pakilo iš Dalamano oro uosto, esančio maždaug už valandos su trupučiu kelio nuo Marmario. Vėliau jis suko ratus į pietus nuo Stambulo, maždaug tuo laiku, kai „Reuters“ liudininkas oro uoste dar girdėjo šūvius, vėliau lėktuvas nusileido.

Koks iš tikrųjų pavojus buvo kilęs R. T. Erdoganui, šiuo metu sunku pasakyti. Tačiau aišku, kad didvyriškos istorijos apie tariamai vos per plauką sužlugdytą išpuolį prieš prezidentą jam gali būti naudingos.

Jau atskridęs į Stambulą R. T. Erdoganas sakė, kad buvo bombarduotas jo viešbutis. Tačiau tai įvyko tik jam išvykus.

Dabar jau skelbiama, kad suimti ir kariai, susiję su išpuoliu prieš viešbutį. Naujienų agentūra „Anadolu" sekmadienio vakarą pranešė, kad Marmaryje ir Izmire buvo suimta 14 kareivių. Keliems jų esą tenka atsakomybė už nedetalizuotą išpuolį prieš R. T. Erdogano viešbutį.