Vietinei žiniasklaidai artimi šaltiniai teigia, kad nustatyta ir užpuoliko tapatybė, jis įvardijamas kaip Mohamedas Lahouaiej Bouhlelis. Pranešama apie Nicos oro uosto evakuaciją, oro uosto prieigose dirba pareigūnai.

Į Nicą atvykęs Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as pranešė, kad 50 sužeistų žmonių šiuo metu yra kritinės būklės „tarp gyvybės ir mirties“.

KAS ŽINOMA APIE ŽUDIKĄ?


- Mohamedas Lahouaiej Bouhlelis gimė 1985 m. sausio 3 d. Tunise;

- Dirbo vairuotoju ir išvežiotoju;

- Turėjo žmoną ir vaikų;

- Buvo žinomas policijai dėl vagysčių, smurto ir grasinimų;

- Buvo suimtas dėl grasinimo aplinkiniams šaunamuoju ginklu;

- Teigiama, kad niekada nerodė radikalizmo požymių;


- Dirbo vairuotoju ir išvežiotoju;


- Turėjo žmoną ir vaikų;


- Buvo žinomas policijai dėl vagysčių, smurto ir grasinimų;


- Buvo suimtas dėl grasinimo aplinkiniams šaunamuoju ginklu;


- Teigiama, kad niekada nerodė radikalizmo požymių;
SVARBIAUSI FAKTAI, KURIUOS ŽINOME:


- Nicoje per Bastilijos dienos šventę į minią rėžėsi baltas didžiulis sunkvežimis;


- Prancūzijos prokuroras patvirtino, kad žuvo mažiausiai 84 žmonės, 52 vis dar yra sunkios būklės, žuvusiųjų skaičius auga;


- Daugiau nei 200 žmonių sužeista;


- Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as teigė, kad išpuolis yra „teroristinio pobūdžio“;


- Pareigūnai patvirtino, kad užpuolikas, vairavęs sunkvežimį yra nukautas, sunkvežimio viduje rasta sprogmenų, šaunamųjų ginklų, dokumentai;


- Prancūzijos žiniasklaida užpuoliką įvardija kaip Mohamedą Lahouaiej Bouhlelį.


- Atsakomybės už išpuolį kol kas niekas neprisiėmė.

Nica

Prancūzijos prezidentas F. Hollande'as ataką pavadino teroro išpuoliu. Policijos pareigūnai aiškinasi, ar sunkvežimyje rasti tapatybės dokumentai priklausė užpuolikui, taip pat ar jis veikė vienas, ar turėjo bendrininkų.

Mašinos vairuotojas buvo nušautas po to, kai nuvažiavo apie 2 km palmėmis apsodintu Anglų bulvaru, pilnu šventiškai nusiteikusių žmonių. Šimtai žmonių bėgo apimti panikos, o įvykio vietoje liko gulėti dešimtys kūnų.

Pareigūnai sakė sunkvežimyje radę dokumentus, priklausančius 31 metų Prancūzijos ir Tuniso piliečiui, taip pat pistoletų ir „didesnių ginklų“.

Ši ataka yra „nepaneigiamai teroristinio pobūdžio“, sielvartaujantis F. Hollande'as sakė kreipdamasis į tautą per televiziją, patvirtindamas, kad tarp žuvusiųjų yra „keli vaikai“, nes šeimos ten buvo susirinkusios švęsti Prancūzijos nacionalinės dienos.

Įvykio liudytojas Tony Molina užsienio žiniasklaidai tikino, kad iš karto po įvykio matė apie 70-100 greitosios pagalbos automobilių, negana to, dar kelis malūnsparnius. Liudytojas tikino, kad medikai ir policijos pareigūnai aptvėrė tragedijos vietą, kad artimieji neketintų artintis prie nukentėjusiųjų kūnų.

Šis kruvinas išpuolis buvo įvykdytas minint Bastilijos paėmimo dieną, simbolizuojančią pagrindines Prancūzijos vertybes – sekuliarią respubliką, kurios šūkis yra „Liberte, Egalite, Fraternite“ (Laisvė, lygybė, brolybė).

Užpuolikas smogė po Paryžiuje ketvirtadienį įvykusio karinio parado ir kitų ceremonijų, kai Eliziejaus Laukų bulvaru žygiavo ginkluotųjų pajėgų kariai, važiavo tankai ir praskrido naikintuvai, o šventę vainikavo įspūdingas fejerverkas.

„Prancūzijai buvo smogta per jos nacionalinę dieną ... – laisvės simbolį“, – sakė F. Hollande'as.

Keliose nuotraukose matyti kulkų suvarpytas ir smarkiai aplamdytas sunkvežimio priekis; padangos buvo subliuškusios. Pamesta lėlė gulėjo bulvare, į kurį šeimos buvo susirinkusios švęsti vos keliomis valandomis anksčiau.

Naujienų agentūros AFP žurnalistas Robertas Holloway, kuris matė dideliu greičiu į minią įsirėžusį baltą sunkvežimį, pasakojo, kad kilo „absoliutus chaosas“.

„Matėme partrenkiamus žmones ir į šalis skriejančias nuolaužas. Turėjau saugoti veidą nuo skriejančių nuolaužų“, – pridūrė jis.

Vidaus reikalų ministras Bernard'as Cazeneuve'as sakė žurnalistams įvykio vietoje, kad žuvusiųjų skaičius šiuo metu yra 80, bet dar daug žmonių yra sužaloti, o 18 „būklė kritinė“.

Šis ataka buvo jau trečias didelis smūgis Prancūzijoje per trumpesnį nei pusantrų metų laikotarpį, o prokurorai sakė, kad tyrimą vykdys kovos su terorizmu pareigūnai.

Aštuoniais mėnesiais anksčiau džihadistų judėjimo „Islamo valstybė“ ataka Paryžiuje nusinešė 130 žmonių gyvybių, suduodama skaudų smūgį turizmui viename populiariausių pasaulyje miestų.

JAV prezidentas Barackas Obama pasmerkė „tai, kas atrodo esanti šiurpi teroristinė ataka“, nors kol kas jokia grupuotė neprisiėmė atsakomybės už šį išpuolį.

F. Hollande'as paskelbė pratęsiantis nepaprastąją padėtį Prancūzijoje dar trims mėnesiams ir „sustiprinsiantis“ vyriausybės veiksmus prieš džihadistus Sirijoje bei Irake.

Jis taip pat paragino armijos atsargos karius ateiti į pagalbą šalies saugumo tarnyboms, kurios baigia išnaudoti visus savo išteklius.

Prancūzijoje nepaprastoji padėtis galioja nuo lapkričio 13-osios atakų Paryžiuje. Dar 17 žmonių buvo nužudyti per kitas atakas pernai sausį, įskaitant išpuolį prieš satyrinį savaitraštį „Charlie Hebdo“ ir vieną žydiško maisto krautuvę.

„Islamo valstybė“ ne kartą įvardijo Prancūziją kaip pagrindinį taikinį dėl jos karinių veiksmų Irake ir Sirijoje. Šimtai džihadistų yra išvykę iš Prancūzijos ir prisidėję prie IS kovotojų.

„Žmonės griuvinėjo“

Viduržemio pajūrio miestas Nica, jo žvirgždu nukloti paplūdimiai ir skaidrūs mėlyni vandenys kaip magnetas traukia saulės ir pramogų ištroškusius žmones nuo XIX amžiaus.

Po atakos buvo atšauktas penktadienį turėjęs įvykti popmuzikos žvaigždės Rihannos koncertas, taip pat Nicos džiazo festivalis.

To chaoso liudininke tapusi australė Emily Watkins sakė savo šalies nacionaliniam transliuotojui „Australian Broadcasting Corporation“, kad matė tą sunkvežimį, bet nesuvokė, kas vyksta.

„Priešais mus, kur buvo sunkvežimis, girdėjosi daug klyksmų, – pasakojo ji. – Žmonės griuvinėjo ir mėgino pasiekti viešbučių vestibiulius, restoranus, automobilių stovėjimo aikšteles ar bet kokias kitas vietas, kad pabėgtų iš gatvės.“

Anglų bulvaras buvo uždarytas; ten suvažiavo daug policijos ir greitosios pagalbos automobilių, o vietinės Pajūrio Alpių prefektūros valdžia paragino gyventojus likti namuose.

Pastarąją savaitę Prancūzija buvo lengviau atsikvėpusi po to, kai sėkmingai surengė mėnesį trukusį Europos futbolo čempionatą, praėjusį be incidentų, nors buvo baiminamasi išpuolių.

Tas turnyras neilgam atnešė džiaugsmo, praskaidrinusio niūrią nuotaiką Prancūzijoje, sukrėstoje dviejų didelių atakų praeitais metais, audringų protestų prieš vyriausybę, streikų ir potvynių.

Naujausios atakos atgarsiai apskriejo pasaulį: Kinija pareiškė užuojautą, o JAV prezidento posto siekiantis respublikonas Donaldas Trumpas dėl šio išpuolio atidėjo planus paskelbti savo kampanijos partnerį.

Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas sakė: „Tai liūdna diena Prancūzijai, Europai, mums visiems.“

„Ši ataka buvo nukreipta prieš žmones, šventusius laisvę, lygybę, brolybę“, – pabrėžė jis.

Kitas įvykio liudytojas pasakojo, kad tiesiog ėjo paplūdimiu ir matė daugybės žmonių kūnus. Kai kurie jų gulėjo tiesiog su glėbiu gėlių. Dar vienas įvykį matęs asmuo tikino, kad sunkvežimio vairuotojas į minią važiavo maždaug 60-70 km/h greičiu.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama Delfi paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti Delfi kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (8039)