Nepaisant to, dokumente Rusijai apibūdinti terminai „priešininkas“ ar „priešas“ nevartojami, skelbia newsru.com.

Kaip skelbia „Die Zeit“, Vokietijos kariuomenės doktrinos tekste skelbiama, kad „iš esmės nepakeitusi dabartinės politikos kurso, Rusija artimoje ateityje gali tapti iššūkiu mūsų žemyno saugumui“. Doktrinoje taip pat užsimenama ir apie įtemptus santykius su Rusija dėl Ukrainos konflikto.

Ilgalaikėje perspektyvoje NATO sieks strateginės partnerystės su Maskva. Kalbant apie diplomatinius santykius su Rusija, Vokietijos valdžia ketina laikytis dvejopos taktikos, kuri susijusi tiek „su atgrasymu bei gynyba, tiek su bandymais vystyti dialogą“.

2006 metais parengtoje Vokietijos gynybos doktrinoje Rusija buvo įvardijama kaip „svarbi partnerė“ bendradarbiavime, kuriuo buvo suinteresuotas tiek NATO, tiek Europos Sąjunga (ES).

Konfliktas Ukrainos rytinėse teritorijose – ne vienintelis, paskatinęs būtinybę atnaujinti vokiečių „Baltąją knygą“. Arabų pasaulyje be Artimųjų Rytų per tą laiką atsirado daugiau karštųjų taškų. Niekas negali pasakyti, kiek ilgai dar truks kova su „Islamo valstybės“ teroristais, kurie Vokietijoje nestokoja radikalių pažiūrų šalininkų, pabrėžiama dokumente.

V. Putinas, A. Merkel

Atnaujintoje „Baltojoje knygoje“ Vokietija kalba apie pasirengimą imtis aktyvesnio vaidmens pasaulio politikoje, tapti viena iš Jungtinių Tautų ir NATO karinių operacijų lyderių.

Taip pat pabrėžiama, kad Vokietijos valdžios svetainės internete ir toliau sulaukia kibernetinių atakų iš užsienio. Atkreipiamas dėmesys ir į faktą, kad finansų krizė euro zonos valstybėse privertė kai kurias šalis, priklausančias Europos Sąjungai ir NATO, kaip reikiant apkarpyti gynybai skirtą biudžetą, skelbia DW. Visas šias problemas Vokietija žada po truputį išspręsti.

Naujoje Vokietijos gynybos doktrinoje atkreipiamas dėmesys, jog Vokietijos saugumas ir gynyba neatskiriama nuo sąjungininkų NATO ir ES gynybos ir saugumo. „Mūsų saugumas paremtas stipriu ir ryžtingu NATO aljansu bei vieninga ir stabilia Europos Sąjunga“, – dokumente cituojama Vokietijos kanclerė Angela Merkel.

Remiantis naujais planais, atlikti tarnybą Vokietijos kariuomenėje galės visų Europos Sąjungos valstybių narių piliečiai – ne tik turintys Vokietijos pilietybę. Tam prieštarauja karių interesams atstovaujanti Vokietijos karinių pajėgų sąjunga.

Dar 2016 metų gegužę paaiškėjo, kad per artimiausius septynerius metus į Vokietijos kariuomenę bus pritraukta 14,3 tūkst. naujų karių ir 4,4 tūkst. civilių specialistų. Pirmojo etapo metu bus pasiūlyta 7 tūkst. naujų darbo vietų. Dar 5 tūkst. vietų atsiras atlikus vidinę kariuomenės rekonstrukciją. Iki 2023 metų prireiks dar 2,3 tūkst. kariškių.

Vokietijos karinių pajėgų didinimas argumentuojamas joms keliamomis užduotimis. Kaip teigia Vokietijos gynybos ministrė Ursula von der Leyen, šiuo metu Vokietijos kariuomenė užsienyje dalyvauja 16 misijų. Tarp jų - pabėgėlių gelbėjimas Viduržemio jūroje ir įvairios NATO operacijos. Ministrė kalbėjo ir apie būtinybę atgrasyti Rusiją Rytų Europoje.

Remiantis parengtu planu, Vokietijos karinių pajėgų biudžetas iki 2020 metų turi išaugti nuo 34,3 iki 39,2 mlrd. eurų.