A. Carteris, kuris atskrido į Bagramo oro pajėgų bazę netoli Kabulo, vėliau sostinėje taip pat turi susitikti su vyriausiuoju vykdomuoju pareigūnu Abdullah Abdullah.

Pentagono vadovo vizitas vyksta NATO atnaujinus įsipareigojimą Afganistanui – Aljansas savaitgalį sakė, kad pajėgas šioje šalyje laikys mažiausiai iki 2017 metų pabaigos.

Dauguma tų pajėgų narių yra amerikiečiai, bet savo karių yra atsiuntusios ir dar maždaug 40 valstybių. Oficialus šių karių vaidmuo yra mokyti afganų pajėgas, kurios dabar yra atsakingos už savo šalies saugumą.

Nepaisant didžiulių, beveik 15 metų trunkančių tarptautinių pastangų įveikti Talibaną, ši atsigaunanti grupuotė kontroliuoja dideles Afganistano dalis ir žadėjo kovoti, kol bus išvestos užsienio pajėgos.

JAV prezidentas Barackas Obama, kuris prieš aštuonerius metus buvo išrinktas jam pažadėjus užbaigti karus Afganistane ir Irake, nesugebėjo to padaryti dėl trapios saugumo situacijos abiejose šiose šalyse.

Praėjusią savaitę jis apkarpė planus mažinti JAV karių Afganistane skaičių nuo 9 800 iki 5 500 iki šių metų pabaigos.

Vietoje to Afganistane liks maždaug 8 400 JAV karių, kurie mokys ir iš oro rems afganus. B. Obama taip pat sušvelnino įsitraukimo į mūšius taisykles, kad JAV kariams būtų lengviau taikytis į Talibaną.

Vietos pajėgos vadovavimą saugumo užtikrinimui perėmė 2015 metais, bet joms sunku sulaikyti Talibano puolimus ir užkirsti kelią „Islamo valstybės“ ir „al Qaeda” atakoms.

Pernai žuvo daugiau kaip 5 tūkst. afganų saugumo pajėgų narių ir išpuoliai tęsiasi. Taliban as praėjusį mėnesį prisiėmė atsakomybę už mirtininko išpuolį, per kurį Kabule žuvo daugiau kaip 30 afganų policijos kadetų.

Padėtį dar labiau komplikuoja išsikerojusi korupcija ir įtarimai dėl teisių pažeidimų.

Pirmadienį A. Carteris trumpai lankėsi Bagdad e, kur pažadėjo šimtus papildomų JAV karių padėti irakiečiams kovoti su „Islamo valstybe“.