Didžiosios Britanijos energetikos ministrė teigia, kad „spaudimas pernelyg didelis“.

Dėl teisės ministro pirmininko poste užimti iš pareigų pasitraukusį Davidą Cameroną A. Leadson varžėsi su vidaus reikalų sekretore Theresa May.

Pirmadienį ji atsiprašė Th. May už pareiškimą, esą ji geresnė kandidatė šioms pareigoms, nes yra mama.

Th. May „geriausiai tinka įgyvendinti „Brexit“ Britanijos žmonėms palankiausiomis sąlygomis“, rašoma A. Leadsom pareiškime, kuriame ji pranešė, jog traukiasi iš kovos.

A. Leadsom sakė netikinti, jog turi pakankamą paramą, kad galėtų vadovauti „stipriai ir stabiliai vyriausybei“.

Ji taip pat sakė, kad devynių savaičių kampanija dėl vadovavimo tokiu „kritiniu metu“ Jungtinei Karalystei būtų „labai nepageidaujama“.

Andrea Leadsom pulls out of the Tory leadership race #Leadsom pic.twitter.com/AfubZ9xpmN— Sam Lister (@sam_lister_) July 11, 2016

BBC politikos redaktoriaus pavaduotojas Normanas Smithas teigia, kad jai pasitraukus iš kovos, D. Cameronas įpėdinį turės žymiai anksčiau nei rugsėjo 9 dieną, kai oficialiai turėtų baigtis rinkimų kova.

Dabar parlamente esančių konservatorių partijos komitetas spręs, kas bus toliau – ar susitaikyti su tokia padėtimi, ar tęsti konkursą.

Jeigu bus nuspręsta, kad partijos lydere tampa Th. May (be konkurso), ji premjere galėtų tapti tik pritarus vadinamajam „1922 komitetui“.

Atnaujinta 17.24 val. Visi Karalienės Elizabeth II premjerai

Karalienė Elizabeth II turėjo 12 premjerų. Th. May taps 13-ąją premjere.

Theresa May ir Elizabeth II

Štai visas D. Britanijos premjerų, vadovavusių karaliaujant Elizabeth II, sąrašas:

- Winstonas Churchillis 1952-55 (treji metai, 156 dienos)
- Anthony Edenas 1955-57 (vieneri metai, 279 dienos)
- Haroldas Macmillanas 1957-63 (šešeri metai, 281 diena)
- Alecas Douglasas-Home'as 1963-64 (362 dienų)
- Haroldas Wilsonas 1964-70 (septyneri metai, 279 dienos)
- Edwardas Heathas 1970-74 (treji metai, 259 dienos)
- Haroldas Wilsonas 1970-76 (septyneri metai, 279 dienos)
- Jamesas Callaghanas 1976-79 (treji metai, 29 dienos)
- Margaret Thatcher 1979-90 (vienuolika metų, 209 dienos)
- Johnas Majoras 1990-97 (šešeri metai, 154 dienos)
- Tony Blairas 1997-2007 (dešimt metų, 56 dienos)
- Gordonas Brownas 2007-10 (dveji metai, 319 dienos)
- Davidas Cameronas 2010-16 (šešeri metai, 60 dienų iki šiandienos)

Atnaujinta 16.02 val. Prognozuoja, kad premjere taps „jau rytoj“

Kaip savo „Twitter“ paskyroje pranešė „The Huffington Post“ redaktorius Nedas Simonsas, konservatorių partijos narys George'as Osborne'as teigia, kad Th. May turėtų tapti premjere „per kelias artimiausias dienas“.

„London Evening Standard“ politikos apžvalgininkas Joe Murphy mano, kad Th. May premjere gali tapti jau rytoj. Savo „Twitter“ paskyroje jis parašė:

„Ministras man sakė, kad Karalienė į Londoną sugrįžta rytoj. Panašu, kad Th. May keliaus į Rūmus ir ministre pirmininke taps po pietų“.

Atnaujinta 15.17 val. „1922 komitetas“ tarsis dėl Th. May paskelbimo premjere

Britanijos konservatorių partijos komitetas, atsakingas už partijos vadovybės rinkimus, paskelbė surengsiantis bendrą posėdį su partijos valdyba aptarti galimybę patvirtinti vidaus reikalų sekretorę Th. May nugalėtoja kovoje dėl teisės perimti ministro pirmininko postą.

Grahamas Brady

Konservatorių partijos politikai didelę įtaką turinčios vadinamojo 1922-ųjų komiteto vadovas Grahamas Brady sakė, kad jis pirmadienį pasitars su valdyba prieš oficialiai patvirtindamas, kad Th. May taps naująja lydere.

Jis neužsiminė, kad šis konkursas gali būti rengiamas iš naujo, bet sakė, kad Th. May dabar yra vienintelė pretendentė.

Tikimasi, kad partija praneš, ar vėl leis varžytis per ankstesnius ratus eliminuotiems kandidatams, ar paskelbs T. May laimėtoja be kovos.

Jei taip, ji ministre pirmininke gali tapti jau po kelių dienų.

Paklaustas, ar Th. May bus paskelbta nauja lydere vėliau pirmadienį, G. Bradys atsakė, kad „tai netruks devynių savaičių“ – kaip renkant ankstesnį Konservatorių partijos lyderį.

Atnaujinta 14.59 val. N. Farage'as nusivylė

Pats neseniai pasitraukęs UKIP leaderis Nigelas Farage'as, kuris buvo vienas pagrindinių „Brexit“ šalininkų, savo „Twitter“ paskyroje pažymėjo, kad yra nusivylęs Andrea Leadsom pasitraukimu.

Atnaujinta 14.50 val. Th. May taps torių lydere

Grahamas Brady, „1922 komiteto“ pirmininkas išdėstė, kad Th. May bus oficialiai patvirtinta kaip nauja konservatorių lyderė.

Graham Brady, chairman of the 1922 committee, says Theresa May will be formally confirmed as the new Tory leader pic.twitter.com/Y0NsR2Spze— Sam Lister (@sam_lister_) July 11, 2016

Gordonas Brownas leiboristų partijos lyderio ir ministro pirmininko postą be konkurso užėmė per 38 dienas.

Davidas Cameronas pranešė atsistatydinantis Britanijos rinkėjams nepaklausius jo patarimo ir per referendumą praėjusį mėnesį nubalsavus už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

DELFI primena, kad Theresa May po pirmojo balsavimo surinko pusę Konservatorių partijos narių balsų – 165. Pagrindinė jau britų viešojoje erdvėje vadinamos naujos „geležinės ledi“ varžovė – Andrea Leadsom gavo 66 balsus – ją remė kraštutiniai torių euroskeptikai. Trečią vietą užėmė buvusio Londono mero Boriso Johnsono antrininkas Michaelas Gove'as, surinkdamas 48 balsus. Po antrojo balsavimo kovoti dėl premjero posto buvos likusios dvi kandidatės - Th. May ir A. Leadsom.

Naujoji „geležinė ledi“

Blaivus politinis požiūris ir aiškios formuluotės – dabartinė vidaus reikalų ministrė daugeliui britų primena Margareth Thatcher, devintajame dešimtmetyje šaliai vadovavusią „geležinę ledi“. Pati 59 metų Th. May pozicionuoja save kaip politikę, kuri sugeba susitvarkyti su kasdieninio gyvenimo sunkumais. Jai vadovaujant vyriausybė pradėtų įgyvendinti „radikalią socialinių reformų programą“, „kad paverstų Didžiąją Britaniją šalimi, kuri dirba kiekvienam, nepriklausomai nuo to, kas jis ir kokia jo kilmė“, pareiškė ji. Migracijos politikos klausimuose Th. May, pasisakiusi už Londono narystės ES išsaugojimą, laikosi griežtos linijos.

Andrea Leadsom: bulvarinių laikraščių dėmesio centre

Arši Didžiosios Britanijos pasitraukimo iš ES šalininkė – Andrea Leadsom. „Imkime ir išgaukime maksimalią naudą iš „Brexit!“ – rašė ji savo tinklaraštyje socialiniame tinkle „Twitter“, kai paskelbė, kad balotiruosis į Konservatorių partijos lyderio postą. Buvusi bankininkė A. Leadsom 2010 metais tapo parlamento nare, o po 2015 metų rinkimų užėmė Didžiosios Britanijos energetikos ministrės pareigas.