Iš viso laikotarpiu nuo birželio 16 iki 30 dienos visoje šalyje buvo užregistruoti 3 tūkst. 76 tokie incidentai. Tuo pačiu laikotarpiu 2015 metais įvykdyta tik 915 neapykantos nusikaltimų.

Daugiau tokių pranešimų sulaukta birželio 25 dieną – dieną, kai buvo paskelbti Didžiojoje Britanijoje vykusio referendumo dėl šalies tolesnio likimo Europos Sąjungoje rezultatai. Pareigūnai užfiksavo 289 neapykantos pakurstytus nusikaltimus.

Skelbiama, kad britams nedidele balsų persvara visgi nusprendus trauktis iš Europos Sąjungos, drastiškai išaugo pranešimų apie neapykantos nusikaltimų aukomis tapusios etninių mažumų narius ir imigrantus.

Savaitgalį po balsavimo šiaurinėje Londono dalyje esantis Lenkų bendruomenės centras buvo išpieštas užgauliu grafičiu. Socialiniuose tinkluose žmonės pradėjo skųstis tapę patyčių ir net fizinės agresijos aukomis.

Nacionalinė policijos vadovybės taryba, kuri ir paviešino šiuos statistinius duomenis, teigia nustačiusi, kad dauguma nusikaltimų, įvykdytų per minėtąsias dvi savaites, buvo priekabiavimas, patyčios, užpuolimai ir kitos agresijos formos“. Pareigūnai teigia ketinantys situaciją ypatingai akylai stebėti ir toliau.

Taryboje už neapykantos nusikaltimus atsakingas pareigūnas Markas Hamiltonas teigia: „Deja, esu priverstas konstatuoti, kad pastaruoju metu drastiškai išaugo neapykantos nusikaltimų skaičius, kurių aukomis tampa kitų tautybių žmonės. Tai nepriimtina ir pamina esminius tolerancijos ir visuomenės įvairovės principus, kuriuos turėtume gerbti ir puoselėti“.

Panašią statistiką skelbia ir Skotland Jardas – esą nuo birželio iki liepos 2 dienos oficialiai registruoti 599 vadinamieji neapykantos nusikaltimai. Statistiškai per valandą įvykdyti trys.

Londono meras Sadiqas Khanas paragino Didžiosios Britanijos sostinės gyventojus „kartu priešintis rasizmui“. Jis taip pat paskelbė apie naujo projekto, kurio metu žmonės raginami policijai pranešti apie viešajame transporte pastebėtas neapykantos nusikaltimų apraiškas, pradžią .

Plimute gyvenanti šeima iš Lenkijos BBC papasakojo besibaiminanti dėl savo saugumo, sulaukia grasinimų susidoroti. Buvo padegta jų kieme esanti pavėsinė – šios istorijos Didžiojoje Britanijoje gyvenantys lenkai teigia nepamiršiantys.

Adamas ir Gabriella Abrahamivičiai sako gavę raštelį, kuriame teigiama: „Grįžkite į tą savo nelemtą šalį – kitą kartą degs ne pavėsinė“.

Keturis vaikus auginanti pora, kuri Didžiojoje Britanijoje gyvena jau beveik 10 metų, teigia, kad patyčių ir užgauliojimų sulaukdavo ir anksčiau, tačiau tokio siaubo kaip dabar nebuvo patyrę.
Poros keturiolikmetė dukra raštelį rado prie durų, kai ėjo į lauką pasižiūrėti, ar jau atvyksta ugniagesiai. Vyriausia dukra Ewa Banaszak žurnalistams pasakojusi, kad „sesuo tiesiog neteko žado, ji kone mirtinai persigando“.

„Ji siaubingai persigando. Parodė mamai – mus visus ištiko šokas. Negalėjau patikėti, kad taip gali nutikti mums – žmonėms, kurie čia gyvena jau tiek daug metų“, – pasakoja mergina.

Ji teigia, kad visa šeima labai pasimetusi, nuolat kankina nuojauta, kad „gali nutikti tragedija“.
22 metų Ewa sako, kad policijos pareigūnai, ugniagesiai ir vietos bendruomenė stengiasi padėti, todėl saugumo jausmas po truputį grįžta, nors įtampa niekur nedingo.

„Viskas dėl to, kad esame atvykėliai iš kitos šalies. Esame iš Lenkijos, labai tuo didžiuojamės, tačiau čia gyvename labai ilgai, tad Didžiąją Britaniją laikome savo namais. Žmonės mums labai padeda, tai suteikia stiprybės“, – sako mergina ir patvirtina, kad užgauliojimų dėl kilmės sulaukdavo ir anksčiau, bet tai buvo tik skaudūs žodžiai, o ne veiksmai.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1582)