Vidaus reikalų ministrė Theresa May, viena iš realiausių kandidačių į premjerės postą, raginusi britus birželio 23 d. referendume balsuoti už narystę ES, teigė, kad svarbu aiškiai sutarti dėl derybinės pozicijos, todėl ji neskubėtų pritaikyti 50 straipsnio dar šįmet.

Tuo metu jaunesnioji energetikos ministrė Andrea Leadsom, pastarosiomis dienomis iškilusi kaip Th. May priešininkė, kuri rėmė pasitraukimą iš ES, pasisakė už greitesnį procesą ir ragino susiimti bei išstojimo procese siekti pažangos.

52 proc. britų "Brexit" referendume balsavo už Jungtinės Karalystės pasitraukimą iš ES, į kurią įstojo 1973 m. Kitą rytą po to apie atsistatydinimą pareiškė premjeras Davidas Cameronas. Jis atsistatydinti pažadėjo iki spalio mėnesį.

Iš viso penki kandidatai siekia pakeisti D. Cameroną konservatorių partijos lyderio ir premjero poste. Per vasarą kandidatų skaičius sumažės iki dviejų, o partijos nariai naująjį lyderį išrinks iki rugsėjo 9 d.

Žiniasklaidoje pranešama, kad kai kurie Th. May remiantys konservatoriai bandė įtikinti A. Leadsom atsisakyti siekio perimti partijos vairą ir tapti premjere, neva tai leistų Th. May greičiau užimti šias pareigas, grąžinti šaliai stabilumą bei pasiruošti deryboms su ES. Tačiau paklausta apie tai, televizijai ITV Th. May neigė siekianti valdžios tokiais metodais.

Politinę suirutę Britanijoje pagilino ir nesutarimai opozicinėje leiboristų partijoje. Dalis jos narių pareiškė, kad partijos lyderis Jeremy Corbynas yra netinkamas užimti opozicijos lyderio pareigas. Nemaža dalis parlamentarų atsistatydino iš šešėlinės vyriausybės ir paragino atsistatydinti patį J. Corbyną, tačiau jis atsisako tai padaryti remdamasis rinkėjų palaikymu.