Siūlymo šalininkai teigia, kad tokiu atveju greičiausiai liautųsi nuosaikių opozicijos pajėgų apšaudymai iš oro vadinamosiomis statininėmis bombomis. Vašingtonas įsitikinęs, kad šis reikalas – B. Assado rankų darbas. Jis dažnai sulaukia kritikos, esą kovoja ne su „Islamo valstybės“ teroristais, o su jo politikai paprasčiausiai nepritariančiais.

„Valdžios pareigūnai teigia: jeigu Rusija priverstų Sirijos valdantįjį režimą nutraukti šalies ginkluotųjų oro pajėgų lėktuvų skrydžius, Pentagonas persvarstytų idėją pagelbėti Maskvai jos misijai Sirijoje, tačiau tik tuo atveju, jeigu rusai taikytųsi išskirtinai į teroristines grupuotes „Al Nusra“ ir „Islamo valstybė“, o ne į nuosaikios opozicijos, kurią palaiko amerikiečiai, pozicijas“, – teigiama pranešime.

Neįvardijamas Amerikos valdžios pareigūnas teigia, kad Jungtinės Valstijos šį siūlymą jau pateikė rusams. Nepaisant to, remiantis valdininkų vertinimu, rezultatai arba atsakymas į šią iniciatyvą pasieks tik per kelias dienas ar net savaites. „Mano nuomone, tikrai niekas negali pasakyti, ar rusams toks siūlomas variantas pasirodys priimtinas“, – teigia šaltinis, kurį cituoja „InoPressa“.

Kitas neįvardijamas aukšto rango šaltinis iš Amerikos valdžios aparato sako, kad perspektyva, jog Rusijai bus suteikiami duomenys apie konkrečius taikinius, apaugusi problemomis, nes Jungtinės Valstijos ir toliau jausis morališkai atsakingos už bet kokį naują smūgį. „Dėl šios priežasties, remiantis šio oficialaus asmens žodžiais, Jungtinės Valstijos tokia informacija vis tiek dalinsis itin atsargiai“, – rašo dienraštis.

Valdininkas pridūrė: Jungtinių Valstijų gynybos reikalų sekretorius Ashtonas Carteris gana atsargiai vertina galimą Rusijos ir Sirijos veiksmų koordinavimą, nes visiškai neaišku, kiek ir kaip amerikiečiai su rusais dalinsis detalia informacija apie potencialius taikinius.

Štai ką teigia JAV administracijos atstovai: jeigu amerikiečių išsakytas siūlymas pradės įgauti realų pavidalą, JAV prezidentas Barackas Obama vis tiek neatsisakys reikalavimo, kad Sirijos prezidentas B. Assadas atsistatydintų.

Kritiškai nusiteikę JAV administracijos pareigūnai sako, kad šis siūlymas prilygsta B. Obamos sutikimui nusileisti rusams, nes toks pokytis Rusijai suteiktų teisėtumą kariaujant Sirijoje, tačiau nepaverstų Maskvos atsakinga už B. Assado reakciją, tvirtina „The Wall Street Journal“.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (523)