Prancūzija ir Rusija turėtų stiprinti bendradarbiavimą kovoje prieš terorizmą, po susitikimo Paryžiuje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu sakė Prancūzijos užsienio reikalų ministras Jeanas-Marcas Ayrault, rašo ir naujienų agentūra TASS.

NATO pirmąjį per dvejus metus susitikimą su Rusija surengė šiemet balandį, tačiau derybų metu mažai pasiekta, kad būtų sumažinta įtampa.

Prancūzija ir kitos šalys ragino surengti dar vieną susitikimą, kurio metu būtų bandoma atkurti pasitikėjimą tarp abiejų pusių, kai NATO ruošiasi kito mėnesio viršūnių susitikimui Varšuvoje.

„Rusija davė sutikimą, tačiau susitikti po viršūnių susitikimo Varšuvoje, kad būtų galima aptarti ten priimtus sprendimus“, – po susitikimo Paryžiuje su Rusijos užsienio reikalų ministru Sergejumi Lavrovu sakė J.M. Aryault.

Liepos 8-9 dienomis Varšuvoje vyksiančio viršūnių susitikimo metu NATO sąjungininkės spręs, kaip geriausia elgtis su Rusija, kai ši 2014 metais aneksavo Krymo pusiasalį.

„Rusija ir Prancūzija ryžtingai kovojo su terorizmu. Tačiau mes galime padaryti daugiau. Šiandienos susitikimo metu aptarėme bendras pastangas“, – sakė J.-M. Ayrault.

Kovos su terorizmu klausimui vėl skiriamas didelis dėmesys, kai antradienį Stambulo oro uosto terminalo savižudžiai įvykdė išpuolius. „Aptarėme teroristinį išpuolį Turkijoje. Teroristai smogia visur“, – sakė Prancūzijos ministras ir pabrėžė būtinybę stiprinti tarptautinį bendradarbiavimą kovoje prieš terorizmą.

Vėlai antradienį trys savižudžiai susisprogdino tarptautiniame Stambulo Atatiurko oro uosto terminale. Žuvo daugiau nei 40 žmonių, o 239 buvo sužeisti. Po teroristinio išpuolio Turkijos institucijos paskelbė nacionalinį gedulą.

Pasak Ž. M. Ero, Prancūzija yra suinteresuota, kad Rusijai greitai būtų panaikintos sankcijos. „Sankcijos pačios savaime nėra mūsų tikslas. Norime, kad kiek įmanoma greičiau būtų atšauktos sankcijos“, – sakė J.-M. Ayraultas. Prancūzijos ministras pridūrė, kad procesas yra susijęs su Minsko susitarimo įgyvendinimu.

„Rusija turėtų suvaidinti teigiamą vaidmenį. Nuo metų pradžios keletą kartų buvau susitikęs su S. Lavrovu. Mūsų susitikimai rodo nuoširdaus dialogo siekį. Rusija ir Prancūzija yra partnerės bei turėtų dirbti kartu“, – sakė Prancūzijos ministras.