Remiantis Vokietijos vidaus reikalų ministro Thomaso de Maiziere’io ir Vokietijos kontržvalgybos vadovo Hanso Georgo Maasseno parengta ataskaita dėl saugumo situacijos 2015 m., Vokietijos teritorijoje 2015 m. pabaigoje buvo 45 120 islamistų, nors dar prieš dvejus metus jų skaičius neviršijo 43 890 asmenų, o 2013 m. – 42 550, rašo vokiečių leidinys „Bild“. Kaip teigiama šiame dokumente, didžiausias naujų narių skaičiaus augimas fiksuotas salafitų organizacijose: 2014 m. jų buvo 7 tūkst. o 2015 m. – jau 8350.

Vokietijos konstitucijos apsaugos žvalgyba atkreipia dėmesį, kad salafitai verbuoja pabėgėlius, primeta radikalius įsitikinimus jauniems Vokietijoje gyvenantiems musulmonams ir ragina žmones vykti į Siriją.

Verbavimo pradžia dažnai maskuojama ir pateikiama kaip humanitarinė pagalba. Taigi praktiškai visi į Siriją iš Vokietijos išvykę asmenys, o tokių iki 2015 m. pabaigos buvo 780, o iki 2016 gegužės mėn. pabaigos – 820, iki išvykimo pačiomis įvairiausiomis formomis susidurdavo su salafizmu arba priėmė radikalias idėjas, su kuriomis susipažino salafitų internetinėse svetainėse. Šiuo metu atgal iš Sirijos į Vokietiją jau grįžo 300 asmenų, o mažiausiai 70 iš jų dalyvavo koviniuose veiksmuose Sirijoje arba Irake.

Grįžtančių iš Sirijos asmenų keliamas pavojus iš tiesų milžiniškas, o tam įtakos turi ir faktas, kad dauguma iš Vokietijos į Siriją vykstančių musulmonų, išreiškusių pageidavimą dalyvauti kovoje prieš Sirijos valdžią, įstoja į teroristinę „Islamo valstybės“ organizaciją.

Taigi Vokietijos specialiosios tarnybos mano, kad šiuo metu teroristinis aktas, panašus į „Islamo valstybės“ surengtus išpuolius Prancūzijoje, Vokietijoje gali įvykti bet kada.

Vokietija – paskelbtas ir realus džihadistų smurto taikinys, o smurtas gali pasireikšti prievartinio pobūdžio veiksmų, nukreiptų prieš valstybines ir pilietines įstaigas, valdžios atstovus ir civilius, pavidalu bet kurią akimirką“, - teigiama parengtoje ataskaitoje.