Turkijos ministras pirmininkas Binalis Jildirimas antradienį sakė, kad procesas santykiams tarp Maskvos ir Ankaros normalizuoti prasidėjo, ir pridūrė, esą Turkijai buvo labai svarbu gerinti santykius su Juodosios jūros ir Viduržemio šalimis.

B. Jildirimas šiuos komentarus išsakė praėjus dienai, kai Turkijos prezidentas Recepas Tayyipas Erdoganas atsiprašė, kad pernai lapkritį Turkija numušė Rusijos karo lėktuvą, nes neva Rusijos lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę.

Rusija neigia, kad šalies karo lėktuvas, vykdydamas Sirijoje oro kampaniją, įskrido į Turkijos oro erdvę, o V. Putinas incidentą apibūdino „klastingu smūgiu į nugarą“.

Savo ruožtu Maskva uždraudė maisto eksportą iš Turkijos ir Turkijos statybų kompanijoms įvedė apribojimus.

„Noriu pareikšti užuojautą žuvusio piloto šeimai ir dar kartą pasakyti, kad suprantu jų skausmą; tegu jie atleidžia mums. Tikiuosi, kad paliksime praeityje šią esamą situaciją, kuri nenaudinga abiem šalims, ir skubiai normalizuosime savo santykius“, - teigiama R. T. Erdogano pranešime.

V. Putino atstovas Dmitrijus Peskovas Turkijos prezidento atsiprašymą apibūdino kaip „labai svarbų žingsnį“, tačiau pridūrė, kad prireiks laiko santykiams pagerinti.

Maskva ir Ankara turės „imtis daugiau nei vieno žingsnio. Jie neturėtų galvoti, kad viskas bus pataisyta per naktį. Tęsime darbą šia linkme“, - sakė D. Peskovas.