47-erių G. Johanesonas kandidatuoti į prezidento postą nusprendė tik tada, kai balandį nutekinti slapti dokumentai, priklausantys Panamos teisinių paslaugų firmai „Mossack Fonseca", atskleidė, kad į tai įsipainioję ir keli aukštesnio rango Islandijos politikai - net ir tuo metu pareigas ėjęs, bet priverstas atsistatydinti ministras pirmininkas Sigmunduras Davidas Gunlaugsonas.

G. Johanesonas pasižadėjo atkurti pasitikėjimą sistema, kai ne vienerius metus tvyro visuomenės pyktis dėl politikų, kurie įstūmė šalį į skandalus ir finansines bėdas.

Kaip ir daugelis Islandijos rinkėjų, kandidatas į prezidentus G. Johanesonas yra prieš narystę Europos Sąjungoje. Remiantis nuomonių apklausų duomenimis, G. Johanesonas nuo to laiko, kai anksti gegužę paskelbė apie savo kandidatūrą stipriai pirmavo prieš aštuonis kitus kandidatus. Paskutinės apklausos rodo, kad vyras sulaukė tarp 45 ir 49 proc. rinkėjų simpatijų.

Dabartinis prezidentas Olafuras Ragnaras Grimsonas atsistatydina eidamas 73-iuosius metus. Jis Islandijai prezidentavo 20 metų.