Po itin atkaklios kovos penktadienio rytą paaiškėjo, kad nugalėjo euroskeptikų stovykla.

Balsuota labai aktyviai

Referendumo aktyvumas siekia 72 proc.

22 val. vietos laiku (vidurnaktį Lietuvos laiku) užsidarė balsavimo apylinkės Jungtinėje Karalystėje, kur ketvirtadienį referendume buvo balsuojama dėl šalies pasirinkimo – likti ES ar palikti bendriją.

Balsuoti referendume užsiregistravo rekordinis skaičius rinkėjų – 46,5 mln. žmonių. Balsavimas prasidėjo 7 val. ryto (9 val. Lietuvos laiku). Balsavietės buvo įkurtos įvairiose vietose, tokiose kaip bažnyčios, mokyklos arba netgi savitarnos skalbykla ir vėjo malūnas.

D. Britanijos referendumas

Rinkėjams buvo pateiktas vienas klausimas: „Ar Jungtinė Karalystė turėtų likti Europos Sąjungos nare, ar turėtų palikti Europos Sąjungą?“ Atsakymo į jį variantai buvo du: „Likti Europos Sąjungos nare“ ir „Pasitraukti iš Europos Sąjungos“.

Referendumo baigties praktiškai nebuvo įmanoma prognozuoti, nes pasitraukimo iš ES priešininkų ir šalininkų šansai buvo apylygiai, o kova vyko itin įtemptai. Oficialios balsavusių rinkėjų apklausos nebuvo vykdomos, nes manoma, kad dėl paklaidos dydžio jų rezultatai gali būti nepatikimi.

Rezultatus pranešus paskutinei apygardai, Jungtinės Karalystės Rinkimų komisijos pirmininkė Jenny Watson Anglijos šiaurėje esančio Mančesterio miesto rotušėje tarė galutinį žodį.

Daugelyje pietryčių Anglijos vietovių žmonės vyko į balsavimo apylinkes pliaupiant smarkiam lietui su perkūnija, kai buvo užlietos kai kurios Londono gatvės.

„Sakyčiau, kad ši diena yra svarbiausia per pastaruosius 20 metų – bent jau Jungtinei Karalystei. Šio balsavimo ekonominiai padariniai bus milžiniški“, – prie vienos balsavietės Londone sakė investicinės bankininkystės sektoriuje dirbantis Hasanas Naqvi.

Naudodami grotažymę #ivoted (Aš balsavau), kai kurie žmonės pradėjo kelti į „Twitter“ paskyras savo užpildytų balsalapių nuotraukas. Rinkimų pareigūnai prašė rinkėjų susilaikyti nuo asmenukių darymosi.

„Prie mūsų balsavietės žmonės laukė eilėje nuo 7 val. – kiek prisimenam, taip nutiko pirmąkart per balsavimo dieną“, – savo „Twitter“ žinutėje rašė rinkėjas Nickas Turneris, gyvenantis šiaurės vakariniame Kambrijos regione.

Škotijos didmiestyje Glazge rytas buvo giedras, o žmonės laukė eilės atiduoti savo balsą.

„Būtų kvaila pasitraukti“, – naujienų agentūrai AFP sakė pirmoji balsavusioji, 24 metų biuro darbuotoja Gemma Rosario . „Būti Europos Sąjungoje Škotijai yra privalumas“, – pridūrė ji.

„Vertinu autonomiją“

Londone 57 metų nekilnojamojo turto valdytojas Johnas Thompsonas sakė, jog viliasi išstojimo stovyklos pergalės.

„Aš vertinu autonomiją, – sakė jis AFP. – Tiesiog gyvenimas, laisvė ir autonomija, ir aš nemanau, kad gausiu tai Europoje – ne tokias, kokių noriu.“

27 metų Benas Giddensas, kuris dirba kaip transvestitas, reiškė nusivylimą tuo, kaip buvo vykdoma kampanija.

„Tai žiniasklaidos cirkas abiejose pusėse, – sakė jis. – Absoliučiai stulbinamai glumina, kokia keista dėl to pasidarė mūsų politika. Būsiu patenkintas, kai rytoj viskas baigsis. Na, jeigu viskas pasisuks taip, kaip aš noriu.“

„Pasitraukimas yra pasitraukimas“

D. Cameronas trečiadienį vakare pasitelkė Britanijos karo laikų dvasią, karštai ragindamas britus pasisakyti už tolesnę šalies narystę Europos Sąjungoje per ketvirtadienio referendumą, kurio rezultatų su didžiuliu nerimu laukia visas žemynas.

„Winstonas Churchillis nenumojo ranka į Europos demokratiją... ir mes neturėtume pasitraukti“, – sakė D. Cameronas, kreipdamasis į minią Birmingame, kur vyko paskutinis mitingas per šią referendumo kampaniją, kuri laikoma viena nuožmiausių per šalies istoriją.

ES lyderiai įspėjo Britaniją, kad pasitraukimas iš 28 valstybių Bendrijos bus „negrįžtamas“. Tai jie padarė likus valandoms iki lemtingo balsavimo, kuriame dalyvauti užsiregistravo rekordinis skaičius rinkėjų.

„Jei iššokate iš lėktuvo, negalite vėl įsiropšti į jį per piloto kabinos liuką“, – įspėjo D. Cameronas, kuris buvo atraitotomis rankovėmis ir kalbėdamas gestikuliavo, siekdamas pabrėžti savo mintį.

„Pirmiausia reikia galvoti apie savo vaikų ateitį“, – sakė premjeras ir perspėjo, kad „Mūsų ekonomika nukentės, jeigu pasitrauksime.“

Laimėjus „Brexit“ šalininkų stovyklai, Britanija taptų pirmąja iš ES pasitraukusia valstybe per bloko 60 metų istoriją, o Bendrija, kuri šiuo metu ir taip susiduria su daugybe iššūkių, atsidurtų visiškai nežinomoje situacijoje.

„Pasitraukimas yra pasitraukimas“, – Briuselyje griežtai pareiškė Europos Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris, atmesdamas bet kokias kalbas apie galimas pakartotines derybas su Britanija po jos referendumo.

Prancūzijos prezidentas Francois Hollande'as savo ruožtu įspėjo, kad pasitraukimas būtų „negrįžtamas“, o Vokietijos kanclerė Angela Merkel pareiškė, jog nori, kad Britanija liktų Bendrijoje, tačiau tai turi nuspręsti Britanijos žmonės.

Vokietijos ir Prancūzijos lyderiai kitą savaitę surengs derybas Berlyne. F. Hollande'as sakė, kad jose bus tariamasi, kaip „iš naujo paleisti Europos projektą“, kuriam, be kita ko, šiuo metu tenka spręsti beprecedentę migrantų krizę.