Turkijoje buvo sulaikyti trys vyrai, įtariami ryšiais su teroristine grupuote „Islamo valstybė“. Jie planavo surengti teroristinį išpuolį per gėjų paradą Stambule, remdamasis Turkijos žiniasklaida praneša rusų naujienų portalas Newsru.com.

Turkijos naujienų agentūros „Dogan“ duomenimis, vienas iš sulaikytųjų yra Turkijos pilietis, kiti du kilę iš Rusijai priklausančio Dagestano, praneša „Reuters“. O laikraštis „Yeni Safak“ rašo, kad du sulaikyti Rusijos piliečiai kilę iš Čečėnijos respublikos, praneša TASS.

„Dogan“ duomenimis, įtariamieji buvo sulaikyti vėlai vakare antradienį, birželio 21 dieną. Kaip praneša TASS, iš šių asmenų konfiskuoti „mirtininkų diržai“, karinė uniforma, peiliai, lazerinis tolimatis ir didelis kiekis „Islamo valstybės“ dokumentų.

Jie neva planavo susisprogdinti seksualinių mažumų atstovų minioje sekmadienį, birželio 19 d. Tuo metu Stambule vietos LGBT bendruomenių nariai bandė organizuoti eitynes, bet policija jiems sutrukdė, panaudojusi ašarines dujas ir gumines kulkas.

Šiuo metu visi trys asmenys įkalinti. Pranešama, kad artimiausiu metu jiems bus pateikti oficialūs kaltinimai.

Rusijos diplomatai pareiškė, kad oficialios informacijos apie Turkijoje sulaikytus Rusijos piliečius jie negavo. „Šiuo metu neturime jokios oficialios informacijos šiuo klausimu“, – pranešė Rusijos Federacijos generalinio konsulato Stambule atstovas.

2016 m. sausį kurortiniame Turkijos Antalijos mieste per antiteroristinį reidą buvo sulaikyti trys Rusijos piliečiai. Iš Tatarstano kilę Aidaras Suleimanovas ir Ruslanas Chaibulovas bei iš Dagestano kilęs Kamaludinas Babajevas buvo sulaikyti kilus įtarimams, kad jie yra susiję su „Islamo valstybe“.

A. Suleimanovas buvo paleistas iki teismo, bet liko figūruoti byloje. R. Chaibulovą buvo nuspręsta deportuoti, o K. Babajevas kovą buvo paleistas, uždraudus jam įvažiuoti į Turkiją. Jo atžvilgiu ir toliau buvo tęsiamas tyrimas. Turkijoje sulaikytų Rusijos piliečių advokatas šią bylą pavadino „Rusijos specialiųjų tarnybų intrigomis“.

Rusijos ir Turkijos santykius ištiko krizė praeitų metų rudenį, kai Turkijos naikintuvas danguje virš Sirijos numušė rusų naikintuvą Su-24. Pilotai katapultavosi, bet vienas iš jų žuvo – buvo sušaudytas žemėje.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pareiškė, kad tokie Turkijos kariškių veiksmai yra „smūgis į nugarą“ ir įspėjo, kad incidentas turės rimtų pasekmių. Ankara pareiškė, kad rusų lėktuvas pažeidė Turkijos oro erdvę, bet Rusijos gynybos ministerija tai neigia. Kremlius pareikalavo, kad Turkija atsiprašytų, bet Ankara atsisakė. Po to Maskva įvedė ekonomines sankcijas Turkijos atžvilgiu.

Pastaruoju metu vis dažniau pasigirsta Ankaros pareiškimų apie norą normalizuoti santykius su Maskva. Be to, Rusijos dienos iškilmių proga Turkijos prezidentas parašė V. Putinui laišką , kuriame palinkėjo, kad Maskvos ir Ankaros santykiai pereitų į tinkamą lygmenį. Tačiau Kremlius šį laišką, kuris yra pirmas po incidento su Su-24, pavadino „protokoliniu“. Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pažymėjo, kad Rusija norėtų normalizuoti santykius su Turkija.