Vien Brandenburgo federalinėje žemėje užregistruoti 734 pabėgėliai iš Čečėnijos, atvykę į Vokietiją iš Lenkijos, informuoja newsru.com.

Daugiausia norinčių kirsti Lenkijos ir Vokietijos sieną ir gauti prieglobstį čečėnų yra Saksonijoje. Pasieniečiai Liudvigsdorfe tvirtina, kad vien per pirmą birželio pusę išaiškėjo aštuoni asmenys, bandę nelegaliai atgabenti į Vokietiją 30 išeivių iš Čečėnijos.

Saksonijos VRM atstovas Wolfgangas Brandtas, komentuodamas statistinius duomenis, pareiškė, kad čečėnų kilmės imigrantų skaičiaus didėjimas kelia nerimą, nes dauguma iš stebimų 70-ies islamistų Brandenburge yra čečėnai.

Į Vokietiją atvyksta vis daugiau čečėnų

Tačiau Saksonijos valstybinė Konstitucijos apsaugos valdyba nepatvirtino W. Brandto žodžių. „Šios hipotezės yra veikiau spekuliatyvaus pobūdžio“, – citavo žinybą „N-TV.de“.

Vokietijos federalinė policija patvirtino, kad pabėgėlių iš Čečėnijos padaugėjo. Tiesa, šalyje sumažėjo nelegalių imigrantų, lyginant su 2015 m., rašo „Focus“. Iš Brandenburge sulaikytų 380-ies nelegalių imigrantų daugiau nei pusė buvo atvykėliai iš Rusijos. Policija pabrėžė, kad dažnai būna sudėtinga juos deportuoti iš Vokietijos, nes Rusijos Federacija neduoda čečėnams pasų, o siųsti nelegalus į Lenkiją neefektyvu.

Vokietijos valdžia kol kas susilaiko ir nedaro išvadų apie kitus žinomus imigrantų kelius, pvz., Vakarų ir Balkanų ar Viduržemio jūros maršrutas, tačiau praneša, kad stiprinama Vokietijos ir Austrijos pasienių apsauga.

Anksčiau buvo pranešama, kad Vokietijoje ieškančių prieglobsčio pabėgėlių iš Čečėnijos ėmė daugėti nuo pernai metų antros pusės. Vokietijos VRM duomenimis, nuo 2016 m. sausio 1 d. iš Rusijos buvo pateikti 2 728 prašymai suteikti politinį prieglobstį, iš kurių 2 244 (82,3 proc.) pateikė čečėnai. Balandį Rusija užėmė penktą vietą Vokietijoje pagal prašančiųjų prieglobsčio skaičių.

2015 m. Vokietijoje buvo užregistruota apie 1,2 tūkst. prašančiųjų prieglobsčio. Federalinės migracijos ir pabėgėlių reikalų žinybos duomenimis, iš spėjusių pateikti prašymą pabėgėlių daugiau nei du trečdalis – vyrai, daugiau nei 70 proc. – jaunesni nei 30 m. asmenys.

Apie 36 proc. pabėgėlių į Vokietiją atvyko iš Sirijos, antroje vietoje – albanai, trečioje – pabėgėliai iš Sirijos. Berlynas vienam pabėgėliui mėnesiui skiria 359 eurus, iš jų 143 eurai išmokami į rankas, už likusią pinigų dalį emigrantai gauna maisto, drabužių, medikamentų ir 6 kvadratinius metrus gyvenamosios vietos. Per metus teisėsaugos pažeidimų, susijusių su prieglobsčiu pabėgėliams, padaugėjo beveik penkis kartus. Įvykdyti 924 prieglaudų išpuoliai, didelė jų dalis tenka dešiniesiems radikalams.

Pažymėtina, kad anksčiau vienas iš buvusių čečėnų separatistų lyderių Ahmedas Zakajevas pasakojo apie dešimtis tūkstančių čečėnų Europoje. Jis taip pat kalbėjo apie jų pasirengimą padėti Kijevui kovoje už Ukrainos vienybę.

Čečėnijos lyderis Ramzanas Kadyrovas atsakydamas ragino rimtai nevertinti A. Zakajevo žodžių. „Vienas Ukrainos leidinys ėmė interviu iš Ahmedo Zakajevo, kuriame šis tvirtino, kad tūkstančiai Europoje gyvenančių čečėnų pasirengę įsilieti į šalies kariuomenę ir kariauti su Rusija. Tuščias pokalbis ir tuščios kalbos. Rusija su Ukraina nekariauja. Todėl Zakajevui, jei jis nori kariauti su Rusija, reikia atvykti į Čečėniją ir pamėginti kaip nors pakenkti mūsų šaliai“, – pabrėžė R. Kadyrovas.

Be to, jo teigimu, visi Europoje esantys čečėnai, kurie kiekvieną vasarą atvyksta į tėvynę (o tokių absoliuti dauguma), išlieka Rusijos piliečiais ir Rusijos patriotais. „Jie kiekvieną vasarą su šeimomis atvyksta į Čečėniją, džiaugiasi pokyčiais savo respublikoje, palaiko vadovavimo jai kursą“, – pareiškė jis.