Tai antradienį pareiškė Lenkijos užsienio reikalų ministerijos atstovas. Detalės kol kas nežinomos. Ministerijos atstovas paskelbė, kad Lenkija reaguos į šią situaciją.

Anot žiniasklaidos, pirmadienį į Lenkijos užsienio reikalų ministeriją buvo iškviestas Baltarusijos ambasadorius. Čia jam pareikšta, kad po Lenkijos konsulo Minske išsiuntimo prieš 10 dienų Varšuvoje nėra pageidaujamas vienas ambasados patarėjas. Diplomatui duota dešimt dienų laiko išvykti iš Lenkijos.

Valstybinė Baltarusijos televizija apkaltino lenkų diplomatą Minske šnipinėjimu ir informacijos rinkimu.

A.Lukašenka: Vakarai mėgina destabilizuoti padėtį Baltarusijoje

Autokratiškas Baltarusijos prezidentas Aleksandras Lukašenka antradienį apkaltino Vakarus siekiant destabilizuoti padėtį šalyje.

Kalbėdamas Minske pasitarime vidaus ir užsienio politikos klausimais valstybės vadovas pareiškė įsitikinimą, kad aistrų kurstymo dėl Baltarusijos lenkų sąjungos priežastis yra Vakarų siekis "destabilizuoti padėtį Baltarusijoje net iki intervencijos".

"Nurodymu iš užjūrio Lenkija mėgina paskatinti Baltarusijos lenkus" imtis neteisėtų veiksmų šalyje, pareiškė A.Lukašenka, kalbėdamas apie, kaip jis pasakė, "dirbtinai Lenkijos išpučiamą skandalą dėl Lenkų sąjungos Baltarusijoje".

Pasak jo, gretimose šalyse Lenkijoje ir Lietuvoje aktyvėja užsienio žvalgybos tarnybos, imamasi veiksmų, kurių negalima vertinti kaip draugiškų Baltarusijai.

A.Lukašenka, be kita ko, pareiškė, jog jam žinoma, kad sudaromos specialios grupės, kurios gali dirbti ardomąjį darbą Baltarusijoje, "net organizuoti "revoliucijas" aikštėse".

Prezidentas pažymėjo, kad sudaryti tokias grupes mėginama ir Ukrainos teritorijoje. "Įspėju: liaudį ginsiu visais leistinais konstituciniais metodais", - sakė Baltarusijos prezidentas.

Kalbėdamas apie Baltarusijos teritorijoje gyvenančius etninius lenkus A.Lukašenka pareiškė, kad jie "nebus patrankų mėsa Vašingtonui ar Varšuvai".

"Lenkija turi suvokti: Baltarusijos lenkai - tai Baltarusijos piliečiai. Čia niekada nebuvo skirstomi žmonės pagal tautybes ... Mes internacionalinė šalis, ir visi gyvena gerai. Jeigu (būna) blogai - tai ir vėl visiems", - pabrėžė A.Lukašenka.

Jis priminė, kad, pagal oficialią statistiką, Baltarusijos teritorijoje gyvena 395 tūkst. etninių lenkų.

Tuo pat metu, remiantis nepatvirtinta Lenkų sąjungos atstovų informacija, šiai organizacijai priklauso tik maždaug 20 tūkst. žmonių.

A.Lukašenka, kurį Europos Sąjunga (ES) ir JAV kritikuoja už nedemokratines valdymo reformas, nuogąstauja galįs prarasti valdžią, jeigu šalyje kils masinės protesto akcijos, panašios į vykusias Gruzijoje ir Ukrainoje.

Anksčiau Minskas informavo Lenkijos atstovus, kad per dešimt dienų iš Baltarusijos turi išvykti Lenkijos ambasados Minske patarėjas Andrzejus Olborskis. Tai antradienį pranešė šalies Užsienio reikalų ministerijos spaudos tarnyba.

"Šį sprendimą Baltarusija priėmė, atsakydama į 2005 metų liepos 25 dieną gautą Lenkijos URM pranešimą, kad Lenkijos teritoriją per 10 dienų turi palikti Baltarusijos ambasados Varšuvoje patarėjas Nikolajus Petrovičius", - pažymėjo spaudos tarnyba.