Išplatinus pranešimus apie įtariamojo ryšius su neapykantą kurstančiomis kraštutinių dešiniųjų grupuotėmis, likus vos kelioms dienoms iki referendumo, slopsta už išstojimą iš ES kovojančių politinių jėgų pergalę numatančios prognozės, skelbia thedailybeast.com.

Iš Londono pranešama, kad po Didžiosios Britanijos liberalių pažiūrų parlamentarės nužudymo sutriko per kelis dešimtmečius svarbiausia Europoje rinkimų kampanija.

Po žiauraus proeuropietiškų pažiūrų politikės Jo Cox nužudymo, galinčio pakeisti viso birželio 23 d. vyksiančio referendumo rezultatą, abi pusės iki pirmadienio sustabdė vykdomas kampanijas.

Nacistinė organizacija, į kurią įtariamasis buvo įstojęs, taip pat JAV piliečių teisių apsaugos organizacija „Southern Poverty Law Center“ praneša žudiką turėjus psichinės sveikatos sutrikimų ir ryšių su neonacių bei antiimigracinio judėjimo grupuotėmis. Policija patvirtino, kad su terorizmu kovojantys pareigūnai vykdo tyrimą dėl galimų nusikaltėlio ryšių su neapykantą kurstančiomis grupuotėmis.

Dviejų liudytojų tvirtinimu, įtariamas užpuolikas Thomas Mairis šaukdamas „Pirmiausia – Britanija!“ spardė, badė ir galop nušovė dviejų mažamečių vaikų motiną. Kiti liudytojai teigė politinio šūkio negirdėję.

Paskutinį kartą viešai J. Cox pasirodė skaitydama moksleiviams pranešimą, kuriame akcentavo į Didžiąją Britaniją atvykstančių migrantų ir pabėgėlių nešamą naudą.

Ketvirtadienį (birželio 23 d.) Didžiosios Britanijos referendumo dalyviai pareikš savo nuomonę dėl išstojimo iš Europos Sąjungos. Tai klausimas, kuris tapo ypač aktualus, įsisiūbavus imigracijos problemas iškėlusiai kampanijai.

Po pranešimų apie dešiniąsias įtariamojo politines pažiūras visiškai liovėsi išstojimą numatančios prognozės – dabar prognozuojama visiškai priešinga referendumo baigtis.

„Atsakomybė už prognozių pokyčius, manau, iš dalies tenka įsitikinusiems, kad pakyčiai nepalankūs siekiui išstoti,“ – „The Daily Beast“ pranešė „Political Betting“ redaktorius Mike‘as Smithsonas.

Penktadienį Vakarų Jorkšyre, Berstolo apylinkėje, kur buvo nužudyta J. Cox, pasisakė ministras pirmininkas Davidas Cameronas ir Darbo partijos lyderis Jeremys Corbynas. Bendras jų pareiškimas – tai precedento neturintis įvykis.

„Ji žuvo dėl tvyrančios neapykantos,“ – kalbėjo Corbynas. „Neleisime, kad tie, kurie skleidžia nuodijančią neapykantą, skaldytų mūsų visuomenę.“

Ministras pirmininkas ragino Britaniją susivienyti vardan J. Cox atminimo, sakydamas: „Iš savo politikos turime išgyvendinti visas neapykantos, susiskaldymo ir netolerancijos apraiškas.“

Abi kampanijos oficialiai sustabdytos, bet tai, kad partijos vieningai palaiko J. Cox ir smerkia veikiausiai kraštutinių dešiniųjų pažiūrų užpuoliką, kai kuriems antieuropietiškos kampanijos dalyviams pasirodė perdėtas.

Buvusio patarėjo dėl pasisakymų spaudoje ir JK nepriklausomybės partijos (UKIP) lyderio Nigelio Farage‘o manymu, pareiškimais buvo siekiamo politinio palankumo. Raheemas Kassamas, kartu su Farage‘u dalyvavęs už Britanijos išstojimą iš ES skatinančioje balsuoti kampanijoje, socialiniame tinkle „Twitter“ paskelbė žinutę, kurioje teigiama: „Berstole vykusioje spaudos konferencijoje Cameronas ir Corbynas suteikė J. Cox nužudymui politinį atspalvį. Nepamirškite, kad asmuo buvo psichiškai nesveikas.“

Du už Britanijos išstojimą iš ES agituojantys laikraščiai „The Sun“ ir „The Daily Express“ – vieninteliai pagrindiniai Didžiosios Britanijos dienraščiai, kurių pirmuosiuose puslapiuose nebuvo paminėta, kad žudikas šaukė „Pirmiausia – Britanija!“

Nutylint šį su politika susijusį motyvą, „The Daily Express“ nurodoma, kad tai į susišaudymą gatvėje panašus išpuolis, o „The Sun“ pirmajame puslapyje įtariamasis dukart apibūdinamas kaip pamišęs atsiskyrėlis.

Su ekstremizmu kovojantis „Quilliam“ fondas ragina žiniasklaidą vadinti T. Mairį tuo, kuo būtų vadinamas terorizmu įtariamas asmuo, nes užpuolėjas susijęs su kraštutinių dešiniųjų grupuotėmis.

„Mūsų pozicija reaguojant į tokias idėjas ir su jomis kovojant turi būti tvirta,“ – „The Daily Beast“ sakė „Quilliam“ fondo valdantysis direktorius Harasas Rafiqas. – Apie kraštutinių dešiniųjų pažiūroms prijaučiančio asmens vykdomą smurtą turime pranešti laikydamiesi tokio pat nusistatymo, kaip ir džihadisto vykdomo smurto atveju. Gyvename 4-ajam dešimtmečiui būdingomis nuotaikomis, kai prieštaringos ideologijos kurstė žmonių žiaurumą.“

„Brexit“ – durys į galimybių pasaulį

Du laikraščiai – „The Guardian“ ir „The Daily Telegraph“ – savo antradienio numerių pirmuosiuose puslapiuose išreiškė palaikymą konkuruojančioms referendumo kampanijos stovykloms.

„ES įkūnija tai, kas geriausia mumyse, – laisvus žmones taikioje Europoje“, – rašo „The Guardian“.

„Balsuokite prieš susiskaldžiusią tautą, kuri užsisklendžia. Balsuokite už pasilikimą“, – ragina laikraštis.

„The Guardian“ taip pat publikavo Amerikos finansininko George'o Soroso straipsnį, kuriame milijardierius įspėja Jungtinę Karalystę apie Juodąjį penktadienį, jei šalis nubalsuos už išstojimą ES.

G.Sorosas prognozuoja, kad britams nubalsavus už „Brexit“, svaro kursas smuktų dar labiau nei per Juodąjį trečiadienį 1992 metais, kuomet Britanija buvo priversta pasitraukti iš Europos valiutų kursų mechanizmo. Finansininkas per šią valiutų krizę gerokai pasipelnė.

„Balsavimas už „Brexit“ kai kuriuos žmones gali paversti labai turtingais, tačiau dauguma rinkėjų taptų pastebimai neturtingesni“, – rašo G.Sorosas.

„Balsavus už pasitraukimą, savaitgalis gali prasidėti Juoduoju penktadieniu, o eiliniai žmonės gali patirti rimtų pasekmių“, – aiškino milijardierius.

Tuo tarpu „The Daily Telegraph“ uoliai ragina skaitytojus palaikyti „Brexit“.

„Visiškai nepriklausomos Jungtinės Karalystės laukia galimybių pasaulis. Palaikydami balsavimą už pasitraukimą iš ES, mes negrįžtame į kažkokį Britanijos aukso amžių“, – rašo laikraštis.

„Jei šio ketvirtadienio referendume reikia pasirinkti tarp baimės ir vilties, mes renkamės viltį“, – priduria „The Daily Telegraph“.

Po Britanijos referendumo panašaus balsavimo gali pareikalauti kitos Bendrijos šalys, ir dėlto gali kilti grėsmė viso europinio projekto, kuris buvo sukurtas siekiant užtikrinti ilgalaikę taiką žemyne po dviejų pasaulinių karų, išlikimui.

„Nepriklausomai nuo to, kaip baigsis balsavimas Jungtinėje Karalystėje, turime atidžiai pažvelgti į Sąjungos ateitį. Būtų kvaila ignoruoti tokį perspėjimo signalą“, – parašė Europos Vadovų Tarybos pirmininkas Donaldas Tuskas socialiniame tinkle „Twitter“.