„Mums tai neabejotinai yra pralaimėjimas. Romos ir Turino (kontrolės) praradimas yra smūgis, skaudus smūgis“, – sakė centro kairės Demokratų partijos (PD) pirmininkas Matteo Orfini interviu dienraščiui „La Stampa“.

Vietos rinkimai buvo laikomi Italijos politikos barometru prieš būsimus visuotinius rinkimus.

M.Renzi politinės pozicijos pastaraisiais mėnesiais pastebimai susilpnėjo. Romą nemažai analitikų įvardijo kaip svarbų trampliną į sėkmę 2018 metais vyksiančiuose visuotiniuose rinkimuose.

Sekmadienį vykę rinkimai populistiniam Penkių žvaigždučių judėjimui (M5S) atvėrė kelią į valdžią sostinėje ir šiauriniame pramoniniame Turimo mieste.

37 metų Virginia Raggi buvo išrinkta pirmąja Romos mere moterimi, surinkusi 67 proc. balsų ir lengvai įveikusi PD kandidatą Roberto Giachetti, gavusį 33 proc. balsų.

Virginia Raggi

M5S taip pat iškovojo pergalę Turine, kur kita moteris, 31 metų Chiara Appendino, surinko 54,56 proc. balsų ir aplenkė perrinkimo siekusį ilgametį miesto vadovą iš PD Piero Fassino.

Šiokia tokia paguoda premjero partijai tapo žinia, kad ji išsaugojo valdžią finansų sostinėje Milane, kur buvęs pasaulinės parodos „World Expo“ direktorius Giuseppe Sala (Džuzepė Sala) aplenkė savo varžovą iš centro dešiniųjų stovyklos.

M.Orfini sakė, kad rezultatai skirtinguose miestuose rodo, kad M5S pasirinko teisingą taktiką sudaryti vietinius aljansus su dešiniojo sparno ar kraštutinių dešiniųjų kandidatais, siekiant prieš antrąjį rinkimų turą palenkti į savo pusę jų šalininkus.