Davidas Cameronas naudoja paskutines dienas prieš referendumą agitacijai už narystę Europos Sąjungoje. Sekmadienį vakare premjeras per televiziją pareiškė, kad politiniai debatai gali būti aistringi, bet juose neturi būti vietos nepakantumui, neapykantai ir visuomenės skaldymui.

Narystės šalininkai vėl agituoja Londono gatvėse. Jų pozicijos pastarosiomis savaitėmis buvo pradėjusios šlyti, bet parlamentarės nužudymas ir trijų dienų pauzė, sprendžiant iš kol kas vienintelės apklausos, jiems leido pasivyti narystės priešininkus.

Dabar nuspėti istorinio referendumo baigties neįmanoma. Ypač sunku pasakyti, kaip balsuos daugelis neapsisprendusiųjų: ar išsigąs šuolio į nežinomybę, kaip keliskart yra buvę, ar priešingai – jau nusprendė remti išstojimą iš Europos Sąjungos, tik vengia pripažinti.

Pirmadienį parlamentas renkasi į specialų posėdį, nutraukdamas atostogas prieš referendumą. Už narystę pasisakiusios 41-erių leiboristų parlamentarės J. Cox nužudymas prieš susitikimą su rinkėjais Berstolo miestelyje Anglijos šiaurėje privertė rinkėjus stabtelėti ir permąstyti padėtį.

Ir pats žudikas mini politinius motyvus, ir stebėtojai kaltina pernelyg įkaitintą pykčio atmosferą dėl vos metus dirbusios, bet spėjusios sužibėti politikės netekties.

„Yra gerų būdų imigracijai kontroliuoti – manau, tarp jų socialinės apsaugos reformos, – ir yra blogų būdų migracijai kontroliuoti, kai pakeliui pasitrauktume iš bendrosios rinkos, pakirstume savo ekonomiką, išsižadėtume darbo vietų ir pridarytume žalos dirbančių britų šeimoms. Toks būdas kontroliuoti imigraciją netinkamas ekonomikai“, – tikina Didžiosios Britanijos ministras pirmininkas.

Nors ir tarptautinės finansų institucijos, ir Britanijos centrinis bankas, ir finansų žinyba, ir stambusis verslas perspėja, kad išstojimas suduotų skaudų smūgį ekonomikai, norėdami išstojimo šalininkai argumentus atmeta.

„Mano požiūriu, į šiuos iššūkius atsakyti bus lengviau, rizika bus mažesnė, jei balsuosime trauktis. Nes kontroliuosime ekonomikos svertus, pinigus, kuriuos siunčiame Europos Sąjungai, kontroliuosime savo įstatymus, vadinasi, galėsime susidoroti su bet kuo, ką mums siunčia pasaulis. Ir spręs žmonės, emociškai susirūpinę mūsų ateitimi, o ne žmonės Briuselyje ar Strasbūre, besiremiantys kitais veiksniais“, – įsitikinęs Didžiosios Britanijos teisingumo sekretorius Michaelis Gove’as.

Premjeras D. Cameronas, pats įvėlęs šalį ir Europą į balsavimą, perspėjo, kad sprendimas laukia egzistencinis, ir paragino nesirinkti nežinios. Bet pirmadienį prie agitatorių už Europos Sąjungą prisijungia ir kitas premjeras, paprastai laikomas euroskeptikų pavyzdžiu.

Vengrijos vyriausybės vadovas Viktoras Orbanas, ne kartą įsivėlęs į ginčus su Briuseliu, nupirko puslapių rytiniuose laikraščiuose, kad galėtų tiesiai į skaitytojus kreiptis su raginimu už Britanijos pasilikimą bendrijoje. Budapeštas sako, kad tai parodys, jog Vengrija išties pasišventusi Europai.