Žudikas, kuris klube „Pulse“ anksti sekmadienį nušovė 49 žmones, tų skerdynių rytą naršė internete su paieškos žodžiais „Pulse Orlando“ ir „Shooting“ („šaudymas“), o feisbuke parašė: „Amerika ir Rusija, liaukitės bombardavusios „Islamo valstybę“ (IS).“

Komitetas laiške nurodo, jog darbuotojai sužinojo, kad su šiuo 29 metų Amerikoje gimusiu musulmonu yra susijusios penkios „Facebook“ paskyros.

„Tikrieji musulmonai niekada nesutiks su Vakarų purvinais papročiais“, – rašė O. Mateenas, kurio žinutę minimame laiške cituoja komiteto pirmininkas senatorius Ronas Johnsonas, Viskonsinui atstovaujantis respublikonas.

Kaip ir tada, kai per šaudynes paskambinęs pagalbos telefonu, O.Mateenas feisbuke deklaravo ištikimybę IS lyderiui, o paskutinėje paskelbtoje žinutėje perspėjo: „Per kelias artimiausias dienas pamatysite „Islamo valstybės“ atakas JAV.“

Vienas situaciją žinantis asmuo, kuris neturi įgaliojimų kalbėti viešai, sakė, kad tos žinutės buvo paskelbtos kelios minutės prieš atakos pradžią.

Nors O. Mateenas deklaravo ištikimybę IS, Baracko Obamos administracija yra sakiusi, jog nemato įrodymų, kad šaudynėms būtų vadovavusi „Islamo valstybė“.

Tris valandas trukusios šaudynės prasidėjo sekmadienį 2 val. ir baigėsi tada, kai O.Mateeną nukovė policijos greitojo reagavimo būrys.

Svarbus klausimas tyrėjams yra tai, kiek O.Mateeno žmona, palestiniečių kilmės amerikietė, žinojo apie rezgamą sąmokslą.

Vienas pareigūnas, kuris buvo informuotas apie šią bylą, bet reikalavo anonimiškumo, sakė, jog pareigūnai mano, kad 30-metė JAV gimusi Noor Salman iš anksto žinojo apie planuojamą ataką.