Internete ir įvairiuose žiniasklaidos tinklapiuose sklinda gandai apie grupuotės „Islamo valstybė“ (ISIS) lyderio žūtį per JAV aviacijos antskrydį, bet ekspertų nuomone ši žinia yra klastotė, rašo JAV žurnalistų tinklalapyje daily.caller com.

Ištyrė nuotrauką

Paskleistoje žinioje rašoma, kad „Abu Bakras al-Baghdadi buvo nukautas per koalicijos oro smūgį Rakoje penktą Ramadano“ dieną (birželio 10 dieną).

Keli ekspertai ir tyrėjai, kruopščiai ištyrę tą žiną su nuotrauka, nustatė, kad tai platinama klastotė.

Tiesa, JAV pareigūnai dar taip pat nepatvirtino žinios, be to, ir anksčiau pasitaikė klaidingos informacijos apie galimą grupuotės lyderio žūtį.

"Abu Bakras al Bagdadis buvo nukautas koalicijos oro antpuolio metu Rakoje penktąją ramadano dieną", - nurodoma Amaq pranešime.

Kitas šaltinis pranešė, kad jis žuvo Irake, Mosule, kitame IS kontroliuojamame mieste.

Irako saugumo pajėgų pranešime spaudai rašoma: „Irako lėktuvas pataikė į Baghdadi koloną, kai ji važiavo į Karbalą dalyvauti IS teroristų lyderių susitikime.“

Žinia pasirodė po to, kai praėjusią savaitę Irako TV kanalas pranešė, kad į A. B. al Baghdadį, kuris, manyta, buvo islamistų kontroliuojamame Rakos mieste, pataikė bomba iš Amerikos vadovaujamos koalicijos lėktuvo.

Koalicijos atstovas spaudai pulkininkas Chrisas Garveris elektroniniame laiške parašė, kad jis matė pranešimus, tačiau „kol kas negali jų patvirtinti.“

Televizija „Al Sumariya“ citavo šaltinius Nineveho provincijoje, kad Baghdadi ir kiti IS lyderiai praėjusį ketvirtadienį buvo sužeisti per koalicijos oro antskrydį virš grupuotės štabo prie Sirijos sienos.

Birželio 13 dieną CNN, remdamasi įtakingais JAV pareigūnais, pranešė, kad al-Bagdadi buvo nukautas bandantis sprukti nuo antiteroristinę operaciją vykdančių pajėgų „Islamo valstybės“ kontroliuojamoje teritorijoje. Taip pat pranešama, kad iš al-Bagdadi jokios informacijos (kaip ir duomenų apie jį) negauta nuo 2015 metų gruodžio.

Tiesa, JAV pareigūnai dar nepatvirtino žinios, be to, ir anksčiau pasitaikė klaidingos informacijos apie galimą grupuotės lyderio žūtį.

Žiniasklaidoje buvo pasirodę pranešimų, kad A. B. al Bagdadis neva praėjusią savaitę buvo sužeistas per 65 kilometrus nuo Mosulo, keliaudamas su kitais "Islamo valstybės" lyderiais. Dar vienas šaltinis, remdamasis Irako saugumo pajėgų pranešimu, teigė, kad A. B. al Bagdadis buvo nukautas, kai keliavo savo konvojuje susitikti su kitais teroristinės grupuotės lyderiais.

Be to, Irako "Al Sumariya" televizija nurodė, kad Irako Ninevijos provincijos gyventojai pranešė, esą A. B. al Bagdadis ir kiti "Islamo valstybės" lyderiai buvo sužeisti dar prieš tris dienas, birželio 9-ąją, netoli Sirijos pasienio.

Iš tylaus musulmonų brolijos nario - į brutalų radikalų grupuotės dalyvį

Tikrasis jo vardas – Ibrahimas Awwadas Ibrahimas al Badris, jis gimė 1971 m. Irake, Samaroje viduriniosios klasės sunitų šeimoje. Jo giminė skelbėsi kilusi iš pranašo Mohameto. Jaunystėje jis skrupulingai laikėsi religinių priesakų, atmintinai mokėjo Koraną.

Nuo pat mažų dienų „Islamo valstybės“ vadas buvo tylus, romus, uždaras ir itin religingas. Būdamas paauglys, jis skaitė koraną kartu su kaimynų vaikais. Galiausiai islamo mokė Samaros Imamo Ahmado inb Hanbalo mečetėje, skelbia Haaretz.com.

Universitete jis įstojo į musulmonų broliją. Tuo metu jis gyveno su savo pirma žmona Bagdade, skurdžiame Tobchi rajone. Jis mokė vietos Haji Zaydan mečetėje ir pagarsėjo savo gebėjimais mečetės futbolo klube, jį netgi lygino su argentiniečiu Lioneliu Messi.

Greitai jis pasidarė per radikalių pažiūrų brolijai. Po JAV vadovaujamos invazijos į Iraką 2003 m. jis susirado sukilėlių grupuotę „Sunitų žmonių kariuomenė“, kuri rėmė vadinamąjį sunitų trikampį regioną.

2004 m. vasarį JAV pajėgos jį sulaikė Faludžoje. Ketverius metus jis kalėjo „Camp Bucca“ kalėjime Pietų Irake, kur susipažino su daugeliu asmenų, vėliau tapusių jo pasekėjais.

Jį paleido, kai 2009 m. uždarė stovyklą. Anot kalėjimo sargybinių, jo atsisveikinimo žodžiai buvo tokie: „Vaikinai, susitiksime Niujorke.“

Brutalus, sektantiškas karas tarp Irako sunitų ir šiitų dar tik prasidėjo, o al Baghdadžio nedidelė grupuotė buvo tik viena iš sunitų sukilėlių grupuočių, kurios galiausiai susivienys po „Al Qaedos“ ženklu.

Užtikrinta Al Baghdadi karjera

Jordanijos pilietis Abu Musab al-Zarqawi, kuris po JAV vadovaujamos invazijos į Iraką pasižadėjo bendradarbiauti su Osama bin Ladenu, Irake įkūrė „Al Qaeda“. Jis buvo nukautas 2006 metais. Tų pačių metų pabaigoje „Al Qaeda“ Irake tapo „Islamo valstybės“ dalimi.

Al-Baghdadi lėtai, tačiau užtikrintai kilo karjeros laiptais ir galiausiai tapo dešiniąja savo vado Abu Omaro al Baghdadi ranka. Abu Bakras turėjo religinį išsilavinimą – Bagdade buvo apsigynęs islamo studijų daktaro laipsnį. Būtent dėl šios priežasties jis buvo toks reikalingas sąlyginai naujai teroristinei organizacijai kaip žmogus, galintis pagrįsti jos svarbą ir misiją.

Puiki politinė uoslė ir gebėjimas vadovauti daug prisidėjo prie to, kad jau 2010 metais po Abu Omaro žūties per JAV ir Irako pajėgų operaciją jis buvo paskirtas vadu. Al Baghdadi visą dėmesį nusprendė skirti organizacijos įtakos stiprinimui Irake, o į kovą su Basharo al Assado režimu Sirijoje stojo jo įkurtas „Nusra Front“.

2013 metais Al Baghdadi nusprendė savo pajėgas suvienyti. „Nusra Front“ ir „Al Qaeda“ susijungimui prieštaravo, tačiau vadas neketino atsisakyti savo sumanymo, tad tarp paskyrų judėjimų prasidėjo nesutarimai.

Organizacija tapo nesustabdoma. Al Baghdadi rasdavo religinį pateisinimą net ir pačioms žiauriausioms šariato interpretacijoms bei brutalioms įkaitų egzekucijoms.

Metų pabaigoje grupuotė perėmė Faludžos kontrolę, o po pusmečio ėmė kontroliuoti šiaurinį Mosulo miestą.

2014 m. birželį al Baghdadis paskelbė apie „Islamo valstybės“ (IS) sukūrimą ir pasts save paskyrė kalifu.