Laidotuvių procesija vingiavo per Luisvilį, miestą, kuriuo jis žavėjosi, o po laidotuvių įvyko atminimo pamaldos, kuriose dalyvavo daug žvaigždžių ir per kurias Didysis Ali buvo vadinamas drąsiu ir nepaprastai charizmatišku rasinių barjerų laužytoju.

„Jis buvo milžiniškas žaibas, Motinos gamtos sukurtas iš nieko, fantastiška galios ir grožio kombinacija“, – sakė komikas Billy Crystalas, per kurio kalbą maždaug 15 tūkst. žmonių minia nuolat juokėsi.

Daugiau kaip tris valandas trukusiu paminėjimu baigėsi gedulo Luisvilyje diena – dėl triskart pasaulio sunkiasvorių čempiono, kuris mirė praėjusią savaitę, būdamas 74 metų, po ilgos kovos su Parkinsono liga.

Maždaug 100 tūkst. žmonių, kurie laikė plakatus ir skandavo „Ali! Ali!“, buvo susirinkę prie gatvių, kuriomis katafalkas vežė vyšnios raudonumo karstą – pro nedidelį šviesiai rožinį namą, kuriame jis užaugo, pro jo vardu pavadintą muziejų į Luisvilio kapines „Cave Hill“, kur įvyko privačios laidotuvės.

„Jis pakilo už save ir už mus, net kai tai nebuvo populiaru“, – sakė Ashia Powell, laukusi galimybės pažvelgti į laidotuvių procesiją žmogaus, kurį miestas kažkada pažinojo kaip Cassiusą Clay ir kuris atsivertęs į islamą atsisakė to „vergo“ vardo.

Viešame atminimo renginyje centre „KFC Yum!“ dalyvavo daug įžymybių, sportininkų ir politikų, tarp jų – buvęs prezidentas Billas Clintonas, senatorius Orrinas Hatchas, režisierius Spike'as Lee, buvusi amerikietiškojo futbolo žvaigždė Jimas Brownas, Arnoldas Schwarzeneggeris , futbolo žvaigždė Davidas Beckhamas, Whoopi Goldberg ir Kareemas Abdul-Jabbaras.

Kalbose, kurios, vykstant prezidento rinkimų kampanijai, kartais būdavo su politiniais pareiškimais, kalbėtojas po kalbėtojo gyrė M. Ali kaip bebaimį principingą žmogų, kuris buvo viena labiausiai poliarizuojančių 20-ojo amžiaus figūrų ir tapo vienu mylimiausių veikėjų, juodaodžių pasididžiavimu ir profesinio tobulumo simboliu.

„Tiesiog girdžiu Muhammadą dabar sakant: Na, manau, kad mane turėtų išliaupsinti bent vienas prezidentas“, – miniai pasakė B. Clintonas.

B. Crystalas visus pralinksmino pavaizduodamas išdidų, greit kalbantį M. Ali ir jo priešininką, sporto žurnalistą Howardą Cosellą, ir entuziastingai, pakeldamas susirinkusiuosius ant kojų, kalbėjo apie velionio charizmą, atvirumą ir talentą.

„Mačiau žaibo nuotraukas smūgio akimirką, nuožmiai stipraus, didingai grakštaus. Ir smūgio akimirką jis nušviečia viską aplinkui, taip, kad gali viską aiškiai matyti, – sakė B. Crystalas. – Muhammadas Ali smogė mums tamsiausios Amerikos nakties vidury.“

„Ali privertė mus pažvelgti į save. Šis išsiskiriantis jaunas vyras jaudino mus, pykdė mus, trikdė mus, metė mums iššūkį, galiausiai tapo tyliu taikos pasiuntiniu ir mokė mus, kad gyvenimas geriausias, kai statai tiltus tarp žmonių, o ne sienas“, – pridūrė jis.

Vienos Luisvilio bažnyčios pastorius Kevinas Cosby miniai pasakė, kad M. Ali „išdrįso patvirtinti afroamerikiečių galią ir sugebėjimus“ ir įkvėpė jiems „buvimo kažkuo jausmą“. Jis palygino M. Ali su tokiais rasinės lygybės pionieriais kaip Jesse Owensas, Rosa Parks ir Jackie Robinsonas.

„Prieš tai, kai Jamesas Brownas pasakė „Aš juodaodis ir didžiuojuosi“, Muhammadas Ali pasakė: „Aš juodaodis ir aš gražus“, – sakė K. Cosby. – „Juodaodis ir gražus buvo oksimoronas.“

Rabinas Michaelas Lerneris, politikos aktyvistas ir žydų žurnalo „Tikkun“ redaktorius, privertė minią atsistoti keturis kartus – liepsninga kalba, kurioje M. Ali atsisakymą eiti į kariuomenę per Vietnamo karą pavadino pozicija, kainavusia jam jo bokso titulą.

„Ali stojo prieš amoralų karą, rizikavo šlove, kad kalbėtų tiesą galiai. Kaip mums pagerbti jį šiandien – būti tokiems, kaip jis“, – sakė M.Lerneris, kuris protestavo prieš antimusulmonišką fanatizmą, bepiločių lėktuvų atakas, atotrūkį tarp turtingųjų ir vargšų, rasistinę teisėtvarką.

Anksčiau penktadienį islamišku gobelenu dengtą vyšnios raudonumo karstą prie vienų laidojimo namų į katafalką įkėlė grupė buvusių boksininkų, tarp kurių buvo Mike'as Tysonas ir Lennoxas Lewisas, taip pat – aktorius Willas Smithas, kuris kine yra vaidinęs M. Ali. Laidotuvių procesijoje buvo devyni M. Ali vaikai, jo našlė Lonnie, dvi buvusio žmonos, kiti artimieji.

Procesija iki kapinių keliavo maždaug 30 km, o vienu metu judėjo Muhammado Ali gatve. Pro šalį važiuojant ilgai juodų limuzinų virtinei, gerbėjai skandavo tarsi žiūrovai per jo kovas: kėlė į viršų kumščius, lipo ant stovinčių automobilių, laikė iškėlę mobiliuosius telefonus ir plakatus, bėgo šalia katafalko ir stengėsi jį paliesti. Jie numetė tiek gėlių ant katafalko, kad vairuotojas, norėdamas matyti kelią, turėjo dalį jų nustumti.

Kiti pagarbiai nutildavo, kai čempionas buvo vežamas pro juos.

„Verkiau visą savaitę, – sakė Mike'as Stallingsas iš Luisvilio, kuris atsisveikinti su sporto legenda atsivedė du mažamečius sūnus. – Kad ir koks didelis buvo, jis niekada nežiūrėjo į žmones iš aukšto.“

M. Ali minėtas kapines savo amžinojo poilsio vieta pasirinko prieš dešimtmetį. Jose yra palaidoti garsūs Kentukio žmonės, tarp jų – „Kentucky Fried Chicken“ įkūrėjas pulkininkas Harlandas Sandersas. Šeimos atstovas Bobas Gunnellas sakė, kad, laikantis islamo tradicijų, M. Ali bus pastatytas paprastas paminklinis akmuo su lakonišku užrašu „Ali“.

Pats M. Ali prieš daug metų nusprendė, kad jo laidotuvėse galės dalyvauti ir paprasti gerbėjai, ne tik „labai svarbūs asmenys“. Todėl buvo išplatinta tūkstančiai nemokamų bilietų, kurie buvo išgraibstyti per valandą.

Prezidentas Barackas Obama negalėjo atvykti, nes jo duktė Malia baigia mokyklą. Tačiau Baltųjų rūmų patarėja Valerie Jarrett per pamaldas perskaitė prezidento laišką, kuriame sakoma, jog M. Ali padėjo B. Obamai įgyti drąsos galvoti, kad vieną dieną jis galėtų tapti prezidentu.

„Muhammadas Ali buvo Amerika. Išsiskiriantis. Iššaukiantis. Novatoriškas. Niekad nepavargstantis. Visada pasiryžęs išbandyti šansą. Jis buvo mūsų pačios pagrindinės laisvės: religija, žodis, dvasia“, – sakė B. Obama.

Gandams, kad dalyvaus Donaldas Trumpas, galas buvo padarytas penktadienį ryte, kai B. Gunnellas pranešė, kad respublikonų kandidatas į prezidentus paskambino M. Ali našlei ir pasakė negalėsiąs atvykti.

Luisvilyje viena ekskursijų kompanija siūlė ekskursiją M. Ali keliais, kompanijos savo reklaminiuose skyduose citavo jo žodžius, miesto autobusai važinėjo su šviečiančiais oranžiniais užrašais „Ali – Didžiausias“. Vienas tiltas miesto centre visą likusią savaitės dalį bus apšviestas raudonomis ir auksinėmis šviesomis: raudonomis už jo bokso pirštines ir auksinėmis už jo 1960-ųjų olimpinį auksą.

„Tiesiog norėjau pademonstruoti pagarbą čempionui, – sakė Martinas Dixonas, kuris atvažiavo iš Voreno Ohajuje, pasižiūrėti M. Ali laidotuvių procesijos. – Jis įkvėpė pasaulį. Jis sukrėtė pasaulį.“