Karalienė ir jos vyras princas Philipas prisijungs prie parado ir važiuos senovine karieta. Kiti vyresnės kartos karališkieji asmenys taip pat turėtų važiuoti karietomis.

Tikimasi, kad paradą, kuriame dalyvaus daugiau kaip 1,5 tūkst. karių ir keli šimtai žirgų, stebės didelės minios.

Vėliau karališkoji pora nuves šeimą į rūmų balkoną pamoti minioms, o danguje tuo metu praskris Karališkųjų oro pajėgų lėktuvai ir keli Antrojo pasaulinio karo laikus menantys lėktuvai.

Daugelis stebėtojų tikisi, kad pirmą kartą rūmų balkone žmonėms pasirodys vienų metų princesė Charlotte – su tėvais princu Williamu ir kunigaikštiene Kate.

Sekmadienį šventė tęsis didžiuliu gatvės pobūviu priešais rūmus, kurie pakvietė maždaug 10 tūkst. žmonių iš karalienės remiamų labdaros fondų.

Gatvių šventės taip pat vyks daugelyje miestų ir miestelių visoje Didžiojoje Britanijoje ir, taip pat, kitose Sandraugos šalyse.

Tikrasis karalienės gimtadienis yra balandžio mėnesį. Oficialaus gimtadienio laikas yra birželį – viliantis geresnių, šventei palankesnių orų. Toks paprotys yra atsiradęs 18-ajame amžiuje.

Anglijos karalienę šeštadienį pasveikino ir Lietuvos prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Esate išmintinga vadovė, telkianti Jungtinės Karalystės žmones vienybei ir stiprinanti atsakingos ir draugiškos valstybės įvaizdį. Šiltu bendravimu, nuoširdžiu dėmesiu visuomenei ir svarbiausiems mūsų laikų klausimams pelnėte žmonių meilę, palaikymą ir pagarbą tiek tarp Jungtinės Karalystės žmonių, tiek užsienyje“, – sakoma šalies vadovės sveikinime.

Prezidentės teigimu, šiais metais prisimename prieš dešimtmetį įvykusį Elžbietos II vizitą Lietuvoje ir minime jau dvidešimt penktąsias atkurtų Lietuvos bei Jungtinės Karalystės diplomatinių santykių metines.

Elžbieta II sostą paveldėjo 1952 metų vasario 6 dieną, po savo tėvo, Karaliaus Jurgio VI, mirties. Ji yra seniausiai valdantis valstybės vadovas Europoje, Amerikoje, Afrikoje, Australijoje. Lietuvoje su oficialiu vizitu ji lankėsi 2006 metų spalį.