Britanijos parlamentas ruošiasi skubos tvarka priimti nutarimą, kad būtų pratęsta rinkėjų registracija į referendumą dėl Jungtinės Karalystės narystės ES ateities. Šis žingsnis sukėlė įtūžį pasitraukimo šalininkams, nes prieš sukankant galutiniam registracijos terminui daugiausiais užsirašydavo proeuropietiškų pažiūrų jaunų balsuotojų.

Pasitraukimo šalininkų kampanijos „Leave.EU“ bendrapirmininkis Arronas Banksas pareiškė, kad vyriausybė imasi „aiškaus mėginimo suklastoti referendumą arba – mažų mažiausiai – sukurti nesąžiningą pranašumą“.

„Tai desperatiškas viršūnių mėginimas užregistruoti kiek įmanoma daugiau pasilikimo šalininkų, – pridūrė jis. – Taigi svarstome visas prieinamas teisines priemones su savo teisininkų komanda.“

Pasipiktinimas pirmiausiai kilo dėl vyriausybės sukurtos internetinės rinkėjų registracijos sistemos gedimo prieš sukankant galutiniam terminui trečiadienio vidurnaktį. Dėl to įsiplieskė įnirtingi debatai, jog tas incidentas gali pakreipti referendumo rezultatus, nes apklausos rodo, kad tiek pasitraukimo, tiek pasilikimo šalininkų yra apylygiai.

Dabar ketinama registraciją pratęsti iki penktadienio vidurnakčio.

Proeuropietiškų pažiūrų švietimo ministras Nicky Morganas pareiškė, kad „Brexit“ šalininkų kampanija „virsta sąmokslo teorijų šalininkų šutve“.

Tarp antradienį sėkmingai užsiregistravusių 525 tūkst. žmonių apie 132 tūkst. buvo jaunesni negu 25 metų, o rinkėjų, patenkančių į 65–74 metų grupę, buvo tik apie 13 000.

Pasilikimo šalininkų kampanija sulaukė dar vieno svarbaus postūmio, kai konservatorių deputatė Sarah Wollaston paskelbė pereinanti į „Brexit“ priešininkų pusę. Įstatymų leidėja trečiadienio vakarą sakė nacionaliniam transliuotojui BBC, kad jai „nepatogu“, kad pasitraukimo šalininkai smarkiai išpučia Britanijos narystės Bendrijoje kainą.

Buvęs konservatorių premjeras Johnas Majoras ir jo buvęs politinis varžovas Tony Blairas vėliau ketvirtadienį taip pat ketina atidėti partinius nesutarimus, dalyvaudami proeuropietiškame mitinge Šiaurės Airijoje.

Jie tikriausiai perspės, kad „Brexit“ gali „sukelti pavoju“ Jungtinės Karalystės vienybei“, vesti prie naujo referendumo dėl Škotijos atsiskyrimo ir sužlugdyti sunkiai iškovotas paliaubas Šiaurės Airijoje.

Tuo tarpu buvęs Londono meras Borisas Johnsonas, vienas iš iškiliausių pasitraukimo stovyklos veidų, ketvirtadienio vakarą susirems su Škotijos pirmąja ministre Nicola Sturgeon per pirmuosius šios kampanijos televizijos debatus.

Kaip rodo tinklalapio „WhatUKThinks“ skelbiamas šešių naujausių visuomenės apklausų vidurkis, Britanijos pasilikimą Europos Sąjungoje palaiko 51 proc., o pasitraukimą – 49 proc. apsisprendusių respondentų.

Tuo tarpu lažybų organizatoriai prognozuoja, kad kampanija „Pasilikti“ turi aiškiai didesnes galimybes laimėti.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1)