Harry Hurtas – ūmaus būdo atkaklumo nestokojantis rašytojas, „Lost Typhoon: The Many Lifes of Donald J. Trump“ knygos autorius prieš du mėnesius kreipėsi į leidyklos „W. W. Norton“ redaktorių Starlingą Lawrence’ą.

Prieš 23 metus parašytoje H. Hurto knygoje atskleidžiama stulbinanti informacija apie buvusios D. Trumpo žmonos Ivanos skyrybų procese pateiktus kaltinimus vyrui išžaginimu. Tiesa, vėliau ji mėgino koreguoti šią informaciją ir tikino, kad neturėjo omenyje kriminalinio aspekto, rašo „The Daily Beast“.

H. Hurtas pamanė, kad galbūt leidykla „W. W. Norton“ norėtų perleisti knygą dėl D. Trumpo kandidatavimo į JAV prezidentus. S. Lowrence’as paprašė jo parašyti naują knygos pratarmę, tačiau leidyklos teisininkas įvertino pasiūlymą perleisti knygą kaip pernelyg rizikingą planą.

„Starlingas informavo mane, kad dabartinis leidyklos teisininkas, kurio pavardė man nėra žinoma, įvertino galimybę perleisti knygą kaip pernelyg pavojingą idėją“, - teigė H. Hurtas. „Tai visiškas šlamštas, nes knyga išleista prieš 23 metus ir per tą laiką niekas man nėra grasinęs paduoti į teismą, taigi tai visiškas šlamštas“, - piktinosi jis. Komentuoti šią situaciją atsisakė tiek S. Lawrence’as, tiek ir pati leidykla „W. W. Norton“. H. Hurtas savo ruožtu reaguodamas į neigiamą atsakymą įsigijo autorines šios knygos teises ir išpublikavo „trumpą ir nešvarią“ šios knygos versiją „Kindle“ ir tikina šiuo metu ieškantis kito leidėjo.

Tai jau ne pirmas kartas, kai dėl šios knygos susiduriama su teisiniais iššūkiais. Kai 1993 m. knyga jau buvo paruošta leidimui, D. Trumpas kartu su savo advokatu pareikalavo susitikimo, kuriame būtų aptartas knygoje aprašytas Ivanos išžaginimo klausimas. „Jie darėsi vis piktesni. Donaldas pašoko, išsitraukė iš kostiumo kišenės diktofoną ir pergalingai tarė, kad viskas yra įrašyta“, - prisiminimais dalijosi H. Hurtas pridurdamas, kad kartu su juo į susitikimą atėjęs „W. W. Norton“ leidyklos teisininkas išbalo. „Visą laiką įrašinėjote ir nepasakėte mums? Taip elgtis negalima.“ – tepratarė jis. Tada D. Trumpas ir jo teisininkas paskubomis iš susitikimo vietos pasišalino, tačiau nuo to laiko H. Hurtas nėra sulaukęs iš bylinėtis mėgstančio D. Trumpo jokių šaukimų į teismą. „Niekada siaubingiausiuose savo košmaruose nesu sapnavęs Donaldo Trumpo, tapusio kandidatu į prezidentu, ir atstovaujančio didžiausiai politinei partijai“, - tikino H. Hurtas.

Donaldas Trumpas ir Ivana Trump

Vis dėlto tenka pripažinti, kad D. Trumpo kova dėl šalies prezidento titulo H. Hurto knygai atnešė daug naudos. Knygos vertė stipriai šoktelėjo, kai D. Trumpas pakilo į svarbiausią rinkiminės kovos lygmenį. Naudotos H. Hurto knygos kopijos, šiuo metu jau tapusios retenybe, „Amazon“ siūlomos įsigyti už 115 JAV dolerių (101 eurą), o brangiausios knygos kopijos kaina siekia net 1872,21 JAV dolerių (1649,81 eurų). H. Hurtas su pasididžiavimu teigia, kad tokiomis kainomis parduodami tik jau mirusių Nobelio premijos laureatų darbai.

2,5 metų skyręs knygos rašymui ir knygai reikalingiems tyrimams atlikti H. Hurtas teigia padaręs išvadą, kad garsusis verslininkas nėra tinkamas JAV prezidento postui užimti tiek dėl su intelektu susijusių, tiek ir dėl moralinių priežasčių. „Nežinau jokio kito ankstesnio prezidento, kuris būdamas statybinių projektų vystytoju entuziastingai būtų ieškojęs galimybė bendradarbiauti ir dosniai dalinęs kompensacijas su mafija siejamiems savo pastatų rangovams, kuris būtų privertęs bankrutuoti keturis kazino, kuris tikslingai privertė bankus paskolinti jam pinigų nekilnojamojo turto projektams įgyvendinti, kurie buvo pasmerkti nesėkmei, ir kurio buvusi žmona prisiekė, kad jis ją išžagino“, - D. Trumpo nuodėmes vardijo H. Hurtas.

Praėjusiais metais leidinyje „The Daily Beast“ dar kartą prikelti H. Hurto knygoje aprašyti ne patys maloniausi dalykai, sulaukta prieštaringų reakcijų ir D. Trumpo protrūkio socialiniame tinkle „Twitter“, kurio buvo galima tikėtis. Verslo magnatas knygos autorių pavadino žlugusiu rašytoju ir kvailiu, tačiau abu šiuos apibūdinimus H. Hurtas linkęs vertinti kaip komplimentus. D. Trumpo komanda savo ruožtu komentuoti situacijos nepanoro.

64-erių H. Hurtas D. Trumpo gyvenimą sekė ne vieną dešimtmetį. Nors biografinės knygos autorius gilinosi į didžiausius D. Trumpo verslo imperijos nuosmukius, jis nėra linkęs žvelgti į verslo magnatą kaip į moterų iš esmės nekenčiantį asmenį. Biografinės knygos autoriaus manymu, D. Trumpas abiejų lyčių atstovus vertino vienodai, žinoma, jei tik tai nebuvo seksualiniai santykiai.

„Taip, jis skirtinguose etapuose savo imperijoje rėmė moteris, kėlė jas į pozicijas, kurios tuo metu būdavo pasiekiamos tik vyrams. Vis dėlto viena ranka jas keldamas, kita jis jas stumdavo žemyn“, - teigė H. Hurtas. Puikiausiai tai iliustruoja Ivanos Trump pavyzdys, kuriai H. Hurto knygoje apie D. Trumpą skiriamas itin didelis dėmesys. „Jis ją skyrė vadovauti „Trump Castle“ Atlantik Sityje, „Plaza Hotel“ viešbučiui Niujorke. Beveik visada I. Trump atlikdavo savo darbus kuo puikiausiai, tačiau sutuoktinis ją vertindavo kritiškai ir teigė, kad darbui skirdama daug dėmesio ji ėmė prastai atlikti žmonos pareigas“, - pasakojo H. Hurtas.

H. Hurtas patikino, kad jo tikrai nedžiugina D. Trumpo dabartinė kova dėl prezidento posto, tačiau jis vis dėlto pripažįsta tikėjęsis, kad ateis diena, kai magnatas pasikėsins į Baltuosius rūmus.

„Manau, jis visa tai pradėjo kaip rinkodaros triuką, o dabar kaip ir visi kiti yra nustebęs, kaip toli jam pavyko nueiti“, - samprotavo D. Trumpo biografijos autorius. Iš žurnalistikos pasaulio H. Hurtas pasitraukė 2009 m. dėl finansinių iššūkių šioje srityje ir, kaip jis pats teigia, dėl iš Niujorko žiniasklaidos priemonių redaktorių juntamos pagarbos mažėjimo. „Kadaise už žodį gaudavau 3-4 dolerius, dabar džiaugiuosi gavęs vos vieną. Tai susiję su daugybe galingesnių jėgų, ypač su interneto plitimu ir didžiosios žiniasklaidos dalies sutelkimu keliose rankose, o tai savo ruožtu skatina nepagarbą“, - įsitikinęs jis.

Šiuo metu H. Hurtas moksleiviams ir studentams dėsto rašymą, anglų kalbą, istoriją, ekonomiką, meno istoriją ir, kaip jis pats sako, gyvenimo mokslą. Ši veikla jam teikia didžiulį pasitenkinimą ir jis už ją tikina gaunantis didesnį atlygį, nei kada galėtų tikėtis dirbdamas žurnalistikos srityje. Vis dėlto D. Trumpui pakilus į politikos aukštumas jo ir H. Hurto keliai ir vėl savotiškai susipynė. Kadangi knygos autorius aktyviai ieško leidėjo, kuris sutiktų perleisti D. Trumpo biografiją, jis neabejotinai kuo puikiausiai supranta, kad tai gali būti galimybė sugrįžti į žaidimą su trenksmu.