„Regioninių oro gynybos sistemų sujungimas sudarys sąlygas sukurti bendrą oro gynybos (sistemą) virš visos Kolektyvinio saugumo sutarties organizacijos (KSSO) teritorijos“, – spaudos konferencijoje Armėnijos sostinėje Jerevane sakė šio Rusijos vadovaujamo šešių valstybių aljanso vadovas Nikolajus Bordiuža.

KSSO, kaip Rusijos atsakas į NATO, vienija Rusiją, Armėniją, Baltarusiją, Kazachstaną, Kirgiziją ir Tadžikistaną.

Maskva jau turi bendrą oro gynybos sistemą su Baltarusija ir Kazachstanu, be to, susitarimą sukurti tokią sistemą su Armėnija „ratifikavimui“ svarsto abiejų šalių parlamentai, sakė N.Bordiuža.

Įsivėlusi į didžiausią nuo Šaltojo karo laikų ginčą su Vakarais dėl 2014 metais įvykdytos Krymo aneksijos ir prorusiškų sukilimų Rytų Ukrainoje, Maskva intensyvino karinį bendradarbiavimą su sąjungininkais KSSO.

Rusija, savo ruožtu, kaltina NATO plėtra netoli jos sienų.

Gegužės mėnesį Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas perspėjo Vašingtoną, kad Maskva svarstys priemones, kuriomis būtų galima „nutraukti grėsmes“ dėl NATO priešraketinių sistemų Europoje, kurios iš esmės yra pagrįstos JAV technologija.

Vakarų karinio bloko raketinis „skydas“ apima raketų gaudytuvų ir galingo radiolokatoriaus dislokavimą Rytų Europoje ir Turkijoje.

NATO ir JAV šį pavasarį sakė, kad reaguodamos į „atsigaunančią ir agresyvią Rusiją“, savo gynybos doktriną Rytų Europoje transformuos iš patikinamosios į atgrasomąją.