Pchenjanas 2007 metais uždarė jėgainės reaktorių, bet 2013 metais šalies vadovybė pasižadėjo atnaujinti branduolinę veiklą. Kim Jong Uno režimas 2015 m. rugsėjį pareiškė, kad reaktorius vėl veikia ir siekiama pagerinti jo branduolinio pajėgumo kokybę ir kiekybę.

Tarptautinės atominės energetikos agentūra (TATENA) pareiškė jėgainėje pastebėjusi plutonio reaktoriaus, taip pat pagrindinio reaktoriaus aktyvumo ženklus.

Naujienų konferencijoje TATENA vadovas Yukiya Amano pranešė, kad pastebėta atnaujinta penkių megavatų reaktoriaus veikla, su centrifuga susijusios jėgainės plėtra ir pan.

Centrifugos naudojamos sodrinti uraną, kuris yra pagrindinis komponentas, reikalingas (kai išvalomas iki tinksmo lygio) branduolinio ginklo gamybai.

TATENA atstovas pirmadienį pasakė: „Yra ženklų, kad Jongbjono perdirbimo įrenginys iš naujo aktyvuotas. Tikėtina, kad jis perdirba panaudotą kurą.“

TATENA neturi priėjimo prie Pchenjano jėgainės, o didžiąją dalį informacijos gauna pasitelkusi palydovines technologijas.

Praėjusį mėnesį Šiaurės Korėjos valstybinė naujienų agentūra KCNA džiaugėsi „stebuklingais rezultatais“ ir „didžiausiomis dovanomis“: patobulintu ginklų arsenalu prieš Septintąjį darbininkų partijos kongresą.

Šiaurės Korėjos režimui gresia griežčiausios iš kada nors taikytų ekonominių sankcijų už tai, kad nuo metų pradžios įvykdė balistinių raketų bandymus ir branduolinį bandymą.

JAV nacionalinės žvalgybos agentūros direktorius Jamesas Clapperis dar vasarį pranešė, kad Šiaurės Korėja ruošiasi atnaujinti plutonio reaktoriaus veiklą Jongbjono jėgainėje.