Pareikšdamas kol kas pikčiausią savo reakciją į Vokietijos parlamento ketvirtadienio balsavimą, kuriuo tos nuo 1915 metų vykdytos žudynės buvo pripažintos genocidu, R.T.Erdoganas pagrasino palikti Europą „su jos pačios rūpesčiais“, jeigu nebus išspręsti tokie ginčai.

„Klausimas čia ne armėnai ... Armėnų klausimas visame pasaulyje naudojamas kaip patogus šantažas Turkijos atžvilgiu ir net imtas naudoti kaip lazda“, – sakė jis kalboje, kurią transliavo televizija.

„Kreipiuosi į visą pasaulį. Jums tai gali patikti, gali ir nepatikti. Mūsų požiūris į armėnų klausimą yra aiškus nuo pat pradžių. Mes niekada nesutiksime su genocido kaltinimais“, – sakė jis.

Pasak jo, per Pirmąjį pasaulinį karą tai, kas buvo likę iš Osmanų imperijos, buvo „apsiausta iš visų pusių“ ir, „žinoma, buvo imtasi virtinės priemonių tvarkai Anatolijoje atkurti“.

Vokietijos parlamento balsavimas pridėjo dar vieną nesantaikos obuolį problemiškiems Turkijos santykiams su Europos Sąjunga, į kurią ji siekia įstoti nuo 1987 metų.

„Arba teisingu būdu rasime sprendimus savo problemoms, arba Turkija nebebus barjeras priešais Europos problemas. Paliksime jus su jūsų pačių rūpesčiais“, – pridūrė R.T.Erdoganas, kuris daugiau nedetalizavo ir kurio žodžiai buvo palydėti pritarimo šūksniais.