Jungtinės Valstijos gegužės pradžioje Rumunijoje pristatė antžeminę priešraketinės gynybos sistemą.

Anot ekspertų, pagrindinis sistemos uždavinys – apginti Europą nuo tokių priešiškai nusiteikusių valstybių kaip Iranas, o ne taikytis į Maskvos raketas, tvirtina Vašingtonas.

V. Putinas grasinimą išsakė per spaudos konferenciją penktadienį po susitikimo su Graikijos ministru pirmininku Aleksiu Tsipru Atėnuose.

„Jeigu vakar minėtose Rumunijos teritorijose žmonės neturėjo žalio supratimo, ką reiškia tam tikra prasme atsidurti taikinyje, šiandien mes esame priversti imtis tam tikrų priemonių mūsų pačių saugumo užtikrinimui“, – tvirtina Rusijos prezidentas.

NATO, kuris ir atsakingas už šią priešraketinės gynybos sistemą, tvirtina, kad šios raketos nebus naudojamos atakoms, nes jose nėra sprogmenų. Jų tikslas – paprasčiausiai „išstumti“ taikinius danguje.

„Rusijos nuogąstavimai dėl galimos grėsmės yra nepagrįsti ir neatsakingi. Rusija kuo puikiausiai žino, kad mūsų balistinė priešraketinė sistema išskirtinai gynybinė ir nenukreipta prieš Rusiją“, – teigia NATO atstovė Oana Lungescu.

NATO valdoma sistema įkurdinta JAV laivyno paramos bazėje Deveselu, Rumunijoje. Papildoma priešraketinės gynybos sistemos platforma planuojama ir Lenkijoje.

„Tai pats scenarijus laukia ir Lenkijos atveju. Palauksime, kol Lenkija imsis tam tikrų veiksmų. Nieko nesiimsime, kol mūsų kaimyninėse teritorijose nepamatysime raketų“, – per spaudos konferenciją aiškino V. Putinas.

Rusijos prezidentas dažniausiai tuščiais grasinimais nesišvaisto, tad Vašingtonas ir NATO jo žodžius vertina rimtai, CNN pareiškė karybos ekspertas pulkininkas leitenantas Rickas Francona.

„Nemanau, kad jis norėtų veltis į ginkluotą konfliktą su NATO, bet, be jokios abejonės, Vašingtonas negali to nuleisti negirdomis. Jis tikrai maniakiška asmenybė, nesame tikri, kaip iš tikrųjų jis reaguos“, – tvirtina ekspertas.

NATO generalinis sekretorius Jensas Stoltenbergas pirmadienį lankysis Lenkijoje, numatytas jo susitikimas su šalies prezidentu Andrzejumi Duda.

Priešraketinės gynybos sistemos elemento įkurdinimas Rumunijoje – pirmoji tokia antžeminė raketų paleidimo aikštelė Europoje. Ji – žymiai didesnio NATO gynybos skydo, kuriam priklauso vadavietė ir kontrolės centras Ramsteino oro pajėgų bazėje Vokietijoje, radaro stotis Turkijoje ir keturi laivai, galintys atpažinti priešo raketas ir paleisti savų SM-3 raketų, besibazuojantys Ispanijoje, Rotoje, dalis.