41 metų Jevgenijus Buriakovas, stovėjo nejudėdamas Manhatano federaliniame teisme, kai teisėjas Richardas Bermanas skyrė jam 30 mėnesių laisvės atėmimo ir 10 tūkst. dolerių baudą.

204 tūkst. dolerių per metus uždirbdavęs vedęs dviejų vaikų tėvas trumpais kaštoniniais plaukais, užsidėjęs akinius tamsiais rėmeliais, nepasinaudojo teise pasisakyti teisme.

J. Buriakovas buvo suimtas pernai sausį, tad jis jau yra atlikęs apie pusę jam skirtos įkalinimo bausmės. Kai bus paleistas iš kalėjimo, verslininkas bus deportuotas.

Jevgenijus Buriakovas

Ši didelio masto šnipinėjimo byla buvo pirmoji po to, kai 10 smarkiai užsislaptinusių agentų, tarp jų „lemtinga moteris“ Ana Čapman, buvo suimti Niujorko regione 2010 metais. Jie pripažino savo kaltę, o vėliau buvo perduoti Maskvai per apsikeitimą kaliniais.

Mįslingas J. Buriakovo bylos tyrimas, per kurį Federalinis tyrimų biuras (FTB) buvo padėjęs pasiklausymo prietaisus, paslėptus dokumentų segtuvuose, buvo panašus į „filmo apie Šaltojo karo laikus scenarijų“, sakė Manhatano federalinio teismo prokuroras Preetas Bharara.

JAV vyriausybė sako, kad J.Buriakovas dirbo Rusijos užsienio žvalgybos tarnybai (SVR), apsimesdamas banko „Vnešekonombank“ padalinio Manhatane darbuotoju. Anksčiau jis dirbo Pietų Afrikos Respublikoje.

Kovą jis padarė kaltės pripažinimo pareiškimą dėl sąmokslo, patvirtindamas, kad dirbo kaip neregistruotas agentas Rusijos Federacijos naudai.

Prokurorai tvirtina, kad jis buvo SVR agentas, bet tie sunkesni kaltinimai buvo atšaukti pagal susitarimą su teismu. J. Buriakovas nereiškė jokios atgailos, pridūrė pareigūnai.

Advokatai trečiadienį sakė teismui, kad šioje byloje nėra „jokių faktinių ginčų, kuriuos dar reikėtų išspręsti“.

Nepanašus į Džeimsą Bondą

Prokurorai sakė, kad FTB daug mėnesių klausėsi SVR agentų pokalbių, naudodami mažyčius įrašymo įrenginius, paslėptus dokumentų segtuvuose. Tuose aplankuose esą buvo dokumentai, sudarantys ekonomines paslaptis, kuriuos įtariamiesiems perdavė vienas slaptasis agentas, apsimetęs energetikos analitiku.

Tos „blakės“ sudarė galimybę FTB išgirsti, kaip Rusijos šnipai gaudavo instrukcijas iš Maskvos ir persiuntinėjo informaciją SVR nuo 2013-ųjų sausio iki gegužės, nurodė JAV prokurorai.

Jie taip pat esą girdėjo, kaip rusai skundžiasi, kad jų darbas nuobodus ir visiškai nepanašus į Džeimso Bondo nuotykius.

J. Buriakovas buvo apkaltintas dirbęs kartu su vienu prekybos atstovybės pareigūnu ir kitu rusu, dirbančiu atstovybėje prie Jungtinių Tautų Niujorke, kurie dabar yra išvykę iš Jungtinių Valstijų.

Sklandžiai angliškai kalbantis J. Buriakovas atsisakė teisės į vertėją, o R. Bermanas atkreipė dėmesį į kaltinamojo tėvų laišką, kuriame jie gyrė savo „nuostabų sūnų“ ir liaupsino jo gabumą užsienio kalboms.

Kaltinamasis tik šyptelėjo, kai teisėjas atsisakė ištarti jo banko pavadinimą, pamėginęs jį skiemenuoti.

Abu J. Buriakovo vaikai taip pat parašė laišką anglų kalba, prašydami, kad jų tėvas „greitai grįžtų namo“, sakė R. Bermanas.

Jo motina, gyvenusi Tunise su savo vyru, kuris dirba Rusijos ambasadoje, persikėlė į Jungtines Valstijas, kad pasirūpintų anūkais, nes jų motina advokatė dirba visu etatu, pridūrė teisėjas.

Prieš trečiadienį paskelbiant nuosprendį prokurorai ir advokatai susitarė dėl pustrečių metų laisvės atėmimo bausmės.

R. Bermanas rekomendavo, kad J. Buriakovas likusią bausmės dalį atliktų Fort Dikse – švelnaus režimo kalėjime Naujajame Džersyje.

Šaltinis
Temos
Naujienų agentūros BNS informaciją skelbti, cituoti ar kitaip atgaminti visuomenės informavimo priemonėse bei interneto tinklalapiuose be raštiško UAB "BNS" sutikimo neleidžiama.
BNS
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (2)