„Artimiausiu metu prezidento lėktuvas su Rusijos piliečiais Jevgenijumi Jerofejevu ir Aleksandru Aleksandrovu iš Kijevo atskris į Rostovą prie Dono, kur jau atvežta ukrainietė Nadežda Savčenko“, – sakė „Interfax“ šaltinis.

„Reuters“ skelbia, kad Ukraina jau perdavė A. Aleksandrovą ir J. Jerofejevą - jiems Ukrainos prezidentas suteikė malonę.

Sugrįžusi į Ukrainą Nadija Savčenko trečiadienį pasakė emocingą kalbą susirinkusiems žurnalistams Borispolio tarptautiniame oro uoste.

Ji padėkojo žiniasklaidos atstovams už paramą bei šiltą priėmimą ir atsiprašė Donbase žuvusiųjų motinų.

„Noriu padėkoti tiems, kurie linkėjo man gero, nes esu jums dėkinga už tai, kad išgyvenau. Noriu padėkoti tiems, kurie linkėjo man blogo, nes aš išgyvenau iš pykčio jums. Noriu padėkoti tiems, kas buvo abejingi už tai, kad man netrukdė. Dėkoju visiems“, – sakė N.Savčenko.

„Noriu atsiprašyti tėvų, kurių vaikai negrįžo iš ATO (antiteroristinės operacijos), o aš iki šiol esu gyva. Noriu paprašyti atleidimo visų motinų, kurių vaikai yra kalinami, o aš – laisvėje. Negaliu sugrąžinti žuvusiųjų, bet esu pasirengusi dar kartą aukoti savo gyvybę mūšio lauke ir padarysiu viską, kad visi nelaisvėje esantys asmenys išeitų į laisvę“, – kalbėjo ji.

Po to ji pranešė, kad tiesiai iš oro uosto vyks į prezidentūrą.

„Dabar aš važiuoju į prezidentūrą. Ten kažkur vyks nedidelė spaudos konferencija“, – N.Savčenko sakė žurnalistams Borispolio oro uoste.

N.Savčenko tai pat paprašė ją apsupusių žurnalistų ir ukrainiečių nespausti jai rankos.

„Jeigu kiekvienas panorės paspausti man ranką, iš manęs nieko neliks. Patikėkite: viskas bus gerai“, – pasakė Rusijos teismo nuteista Ukrainos karė.

P. Porošenka pasveikino sugrįžusią Savčenko

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka pasveikino sugrįžusią į tėvynę liaudies deputatę Nadiją Savčenko ir pažadėjo toliau kovoti už visus į nelaisvę patekusius ukrainiečius.

„Mūsų Nadija jau Ukrainos žemėje. Džiaugiuosi sveikindamas ją sugrįžusią! Sveikinu ukrainiečius ir visą pasaulį su mūsų Pergale! Ačiū Dievui – šį kartą viskas pavyko. Tęsiame kovą už visų ukrainiečių įkaitų išlaisvinimą“, – pareiškė prezidentas savo paskyroje „Facebook“ trečiadienį.

P.Porošenka dar padėkojo visiems, kas padėjo jam išlaisvinti N.Savčenko.

„Ilgos 709 dienos nelaisvėje pagaliau baigėsi“, – pažymėjo jis.

Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlo Klimkinas, savo ruožtu, savo paskyroje tinkle „Twitter“ parašė, kad bus išlaisvinti ir kiti ukrainiečiai, neteisėtai laikomi Rusijos Federacijoje

„Bendromis pastangomis išvadavome Nadiją, išvaduosime ir kitus mūsų piliečius iš rusų nelaisvės. Žymė #FreeSavchenko atšaukiama. Misija įvykdyta“, – parašė ministras.

Įteikė ordiną

P. Porošenka trečiadienį įteikė liaudies deputatei Ukrainos didvyrei Nadijai Savčenko ordiną „Auksinė Ukrainos didvyrio žvaigždė“.

„Už nepalaužiamą valią, pilietinę narsą, pasiaukojamą tarnybą Ukrainos liaudžiai Savčenko Nadijai Viktorivnai suteikiamas Ukrainos didvyrės vardas įteikiant ordiną „Auksinė Ukrainos didvyrio žvaigždė“, – nurodoma įsake, kuris buvo perskaitytas per apdovanojimo ceremoniją Kijeve.

„Tarnauju Ukrainos liaudžiai!“, – atsakė N.Savčenko.

J. Tymošenko sako esanti pasirengusi padėti Savčenko ir ją vadina „stipria lydere“

Į Ukrainą trečiadienį sugrįžusi Rusijoje kalinta ukrainiečių kariškė ir liaudies deputatė Nadija Savčenko patikino, kad yra pasiruošusi iš karto pradėti dirbti, pranešė frakcijos „Batkyvščyna“ („Tėvynė“) lyderė Julija Tymošenko.

„Namo sugrįžo tikrai stiprus lyderis, – J.Tymošenko sakė žurnalistams Borispolio oro uoste, pasikalbėjusi su N.Savčenko.

N.Savčenko buvo įrašyta pirmąja partijos „Batkivšyna“ sąraše per Aukščiausiosios Rados rinkimus 2014 metų spalį ir pateko į parlamentą. Vėliau Aukščiausioji Rada ją įtraukė į Ukrainos delegacijos Europos Tarybos Parlamentinėje Asamblėjoje sąrašą.

Pasak J.Tymošenko, N.Savčenko „yra pasiruošusi nedelsiant, dar šiandien, pradėti dirbti Ukrainai“.

„Jos pirmas man pateiktas klausimas buvo: kada galiu pradėti dirbti? Ji pasakė: Ar man dabar važiuoti į darbą? Ji paklausė, kur rytoj turi būti, kur rytoj ateiti ir pradėti dirbti“, – sakė frakcijos lyderė.

J.Tymošenko pabrėžė, kad yra pasiruošusi visokeriopai padėti N.Savčenko pritaikyti savo „unikalų potencialą bei unikalų moralės suvokimą ir padėti tarnauti Ukrainai“.

Europos Taryba sveikina Savčenko paleidimą

Aukšto rango Europos žmogaus teisių pareigūnas pasveikino Rusijoje kalėjusios ukrainiečių pilotės Nadijos Savčenko paleidimą ir išreiškė viltį, kad šis žingsnis paskatins „daugiau gerų dalykų“.

Europos Tarybos generalinis sekretorius Thorbjoernas Jaglandas pavadino dvejus metus kalintos N.Savčenko paleidimą „labai geru įvykiu“, pabrėždamas, kad ji yra Europos Tarybos Parlamentinės Asamblėjos narė.

Tai Th.Jaglandas pareiškė lankydamasis Atėnuose ir pridūrė, kad jis „labai ilgai“ prašė paleisti N. Savčenko.

N. Savčenko, kuriai Rusijos teismas skyrė 22 metų laisvės atėmimo bausmę, trečiadienį buvo iškeista į du rusų karius, kurie buvo kalinami Ukrainoje.

Vokietijos užsienio reikalų ministras Frankas-Walteris Steinmeieris išreiškė viltį, kad apsikeitimas belaisviais prisidės prie „Ukrainos ir Rusijos tarpusavio pasitikėjimo stiprinimo“ ir paspartins pastangas įgyvendinti Minsko susitarimus dėl rytinės Ukrainos, kurioje Rusijos palaikomi separatistai kovoja su Ukrainos pajėgomis.

Pridurdamas F.-W. Steinmeieris palinkėjo „poniai Savčenko greitai atgauti sveikatą“.

Papildyta 16.20. Europos Sąjungos užsienio politikos vadovė Federica Mogherini trečiadienį pasveikino Ukrainos karo lakūnės Nadijos Savčenko paleidimą ir pareiškė, kad ji švenčia šį įvykį su visa Ukraina.

„Nadija Savčenko yra laisva ir sugrįžo į Ukrainą. Ilgai laukta gera žinia, kurią ES švenčia kartu su jos šalimi“, – parašė F.Mogherini socialiniame tinke „Twitter“.

Papildyta 16:09. N. Savčenko atvykusi į Borispolio oro uostą pranešė, kad vyksta į prezidentūrą.

„Dabar aš važiuoju į prezidentūrą. Ten kažkur vyks nedidelė spaudos konferencija“, – N. Savčenko sakė žurnalistams Borispolio oro uoste.
Ji tai pat paprašė ją apsupusių žurnalistų ir ukrainiečių nespausti jai rankos.

„Jeigu kiekvienas panorės paspausti man ranką, iš manęs nieko neliks. Patikėkite: viskas bus gerai“, – pasakė Rusijos teismo nuteista Ukrainos karė.

N. Savčenko sieks, kad sugrįžtų belaisviai

Į Kijevą iš Rusijos sugrįžusi Ukrainos liaudies deputatė Nadija Savčenko trečiadienį pareiškė sieksianti, kad belaisviai sugrįžtų namo gyvi.

„Aš sieksiu, kad, visų pirma, kiekvienas dar gyvas belaisvis sugrįžtų gyvas, kad kuo mažiau žūtų (žmonių), ir mes dirbsime, kad Ukraina būtų stipri“, – N.Savčenko sakė Kijeve per spaudos konferenciją, kurioje taip pat dalyvavo Ukrainos prezidentas Petro Porošenka.

Prezidentas pažadėjo Ukrainai sugrąžinti Krymą ir Donbasą taip pat, kaip į Ukrainą sugrįžo liaudies deputatė N.Savčenko.

„Mes sugrąžinsime Ukrainos suverenitetą Kryme ir Donbase kaip sugrąžinome Nadiją“, – pareiškė P.Porošenka.

Papildyta 15:40. N. Savčenko žengė į Ukrainos žemę. Žiniasklaidai ji davė trumpą komentarą:

„Aš atpratau nuo žmonių, atleiskite, galiu būti šiurkšti, aš laisvėje!“ - pareiškė ji.

Taip pat ji paprašė motinų, kurių vaikai žuvo per karą ar pateko į nelaisvę, atleidimo.

Ji taip pat pareiškė, kad ketina ir toliau kovoti dėl Ukrainos.

„Aš pasiruošusi dar kartą sugrįžti į kovos lauką ir paaukoti gyvybę už Ukrainą.“

Papildyta: 14:59. N. Savčenko nusileido Kijevo Borispolio oro uoste. N. Savčenko jau spėjo pasikalbėti su savo mama, telefonu ji pasakė, kad pasiekė Ukrainos žemę.

Papildyta 14:14. Čia galite matyti tiesioginę N. Savčenko pasitikimo transliaciją.

Papildyta: 13:24. Ukrainos prezidentas P. Porošenka kreipsis į tautą

Ukrainos prezidentas Petro Porošenka trečiadienio popietę paskelbs kreipimąsi į tautą, nurodė prezidentūra.

Planuojama, kad ši kalba bus paskelbta 15 val. 15 min. Kijevo (ir Lietuvos) laiku, nurodė prezidento spaudos tarnyba.

Jis tą pareiškimą paskelbs iš prezidento administracijos pastato Kijeve.

Papildyta 13:03. Mainai įvyko. „Dožd“ praneša, kad Ukrainos pilotė jau skrenda į Ukrainą. Kremliaus finansuojama televizija RT, cituodama neįvardytus šaltinius, taip pat pranešė, kad Ukraina perdavė Rusijos pareigūnams du rusų kariškius, anksčiau patekusius į nelaisvę separatistinio konflikto krečiamame rytiniame regione, kurie buvo išskraidinti į Maskvą.

N.Savčenko lėktuvas turėtų nutūpti Kijeve prieš 15 val. vietos (ir Lietuvos) laiku.

Papildyta 12.49. Reuters praneša, kad N. Savčenko jau yra lėktuve, kuris skrenda iš Rusijos į Ukrainą.

Papildyta 12.30. N. Savčenko advokatas nurodė, kad ji kategoriškai uždraudė teikti prašymą suteikti jai malonę. Tačiau prieš parą N. Savčenko advokatas Markas Feyginas patvirtino, kad jis turi teisę pats teikti prašymą dėl malonės suteikimo.

Kaip skelbia gazeta.ru, N. Savčenko jau antroje dienos pusėje turėtų atsidurti Ukrainoje.

Papildyta 12.22. Paskutiniais duomenimis, P. Porošenko lėktuvas nusileido Rostovo prie Dono oro uoste.

N. Savčenko advokatas Ilja Novikovas pranešė „Dožd“, kad negali nei patvirtinti, nei paneigti šios informacijos, tačiau pridūrė, kad šiuo metu yra Rostovo prie Dono oro uoste. J. Jerofejevo advokatė Oksana Sokolovskaja agentūrai „Interfax“ sakė, kad P. Porošenka suteiks malonę ir įvyks jų apkeitimas į N. Savčenko.

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Kremlius nežino apie tai, kad į Rostovą prie Dono išsiųstas P. Porošenkos lėktuvas.

Anksčiau A. Aleksandrovo ir J. Jerofejevo advokatai pateikė prašymą P. Porošenkai suteikti jiems malonę. Ukrainos prezidentas anksčiau sakė, kad yra pasirengęs suteikti malonę nuteistiems Rusijos piliečiams mainais už N. Savčenko išlaisvinimą.

Putinas suteikė malonę Savčenko, kuri jau pasiekė Kijevą, o Jerofejevas ir Aleksandrovas – Maskvą

Rusijos prezidento atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pranešė, kad šiandien lėktuvas „Rossija“ iš Kijevo į Maskvą atskraidino du Rusijos piliečius: Jevgenijų Jerofejevą ir Aleksandrą Aleksandrovą.

„Tuo pat metu prezidentas Putinas pasirašė įsakymą dėl malonės Savčenkai suteikimo. Ir ukrainiečių lėktuvu, kuris jos atskrido į Rostovą, ji jau pristatyta į Kijevą“, – patikslino jis.
„Savčenko jau yra Kijeve“, – pridūrė D.Peskovas.

Pasak jo, kol kas prezidento susitikimas su J.Jerofejevu ir A.Aleksandrovu jo darbotvarkėje nenumatytas.

Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas anksčiau sakė, kad sprendimas dėl malonės suteikimo ukrainiečių lakūnei Nadijai Savčenko buvo priimtas „humanistiniais sumetimais“. Jis išreiškė viltį, kad tai padės sumažinti įtampą konflikto zonoje – šiaurės rytinėje Ukrainoje.

„Noriu išreikšti viltį, kad panašūs sprendimai, kuriuos, visų pirma, diktuoja humanistiniai sumetimai, paskatins pasipriešinimo mažėjimą žinomoje konflikto zonoje ir padės išvengti panašių siaubingų ir niekam nereikalingų netekčių“, – V.Putinas sakė susitikime su Ukrainoje žuvusių Rusijos žurnalistų artimaisiais.

Naktį iš gegužės 19-osios į 20-ąją, kai įvyko pokalbis telefonu vadinamuoju Normandijos formatu, dalyvaujant Rusijos prezidentui Vladimirui Putinui, Prancūzijos prezidentui Francois Hollande'ui ir Vokietijos kanclerei Angelai Merkel, Ukrainos prezidentas Petro Porošenka paragino Rusiją paleisti N.Savčenko ir dar du nuteistus ukrainiečius Genadijų Afanasjevą ir Jurijų Sološenką.

Paleisti N.Savčenko Rusijos valdžią ragino ir daugelis pasaulio lyderių bei tarptautinių organizacijų vadovų.

Advokatas: padėti pagrindai galimam pilotės N. Savčenko iškeitimui

Vieno iš dviejų Ukrainoje kalinamų Rusijos specialiųjų pajėgų kariškių advokatas sakė, kad buvo padėti pagrindai galimam Rusijoje įkalintos Nadijos Savčenko iškeitimui į Rusijos karius, rašo agentūra AP.

Advokatas Valentinas Rybinas naujienų agentūrai TASS trečiadienį sakė, kad abu rusai spec. pajėgų kariai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas pateikė Ukrainos prezidentui Petro Porošenkai prašymą suteikti malonę.

Remiantis advokato žodžiais, tokia pati procedūra atliekama ir Rusijoje dėl N. Savčenko. Rezultatai bus žinomi vakare.

Vienas pilotės advokatas, Markas Feyginas, antradienį pranešė bandęs įtikinti N. Savčenko pateikti malonės prašymą.

N. Savčenko yra kalinama už tai, kad 2014 metų birželį esą nurodė koordinates apšaudymui iš minosvaidžių Rytų Ukrainos Luhansko srityje, per kurį žuvo du Rusijos žurnalistai.

Tuo tarpu Rusijos specialiųjų pajėgų kariai Aleksandras Aleksandrovas ir Jevgenijus Jerofejevas buvo pripažinti kaltais kariavus separatistų pusėje Rytų Ukrainoje ir nuteisti 14 metų kalėjimo.

Šaltinis
Temos
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (6938)