Subhashas Paulas mirė praėjusią naktį, kai padedamas vedlių šerpų leidosi nuo kalno, sakė Wangchu Sherpa (Vangču Šerpa) iš Katmandu įsikūrusios agentūros „Trekking Camp Nepal“.

Du kiti S.Paulo komandos nariai indai – Pareshas Nathas ir Goutamas Ghoshas – yra dingę nuo šeštadienio. W.Sherpa sakė, jog mažai tikėtina, kad jie galėtų išgyventi sunkiomis Everesto sąlygomis.

Kitas susirgęs komandos narys, indė Sunita Hazra, ilsisi stovykloje saugesniame aukštyje, į kurią jai buvo padėta nusileisti.

Penktadienį mirė olandas, o kelios valandos po jo – australė, kurie abu ant Everesto susirgo kalnų liga. Dešimtys kitų alpinistų pastarosiomis dienomis netoli viršūnės taip pat patyrė nušalimų ar susirgo.

Dėl palankių oro sąlygų nuo gegužės 11 dienos beveik 400 alpinistų galėjo pasiekti Everesto viršūnę iš Nepalo, bet dėl didelio aukščio, sunkių oro ir kopimo sąlygų problemų gali kilti bet kada.

Nuo 1953 metų, kai į Everestą pirmieji įkopė Edmundas Hillary iš Naujosios Zelandijos ir šerpas Tenzingas Norgay, į 8 850 m aukščio kalną įkopė tūkstančiai žmonių. Tačiau daugiau kaip 250 alpinistų žuvo bandydami pasiekti jo viršūnę.

Ekspedicijas organizuojančios kompanijos po dvejų nelaimėmis pažymėtų metų labai laukė prie Everesto sugrįžtančių užsienio alpinistų. Pernai dėl žemės drebėjimo Nepale kopimo sezonas buvo atšauktas, o 2014 metais daug ekspedicijų buvo atšaukta po to, kai po sniego lavina virš bazinės stovyklos žuvo 16 vedlių šerpų.