Vis dėlto yra viena išimtis. Maskvoje, pasak analitikų, Didžiosios Britanijos išstojimas iš ES vertinamas ne kaip tragedija, o kaip rimta ir palanki galimybė.

Numanomas džiaugsmingas Rusijos jaudulys dėl galimo tolimesnio Europos susiskaldymo tebevykstančioje kampanijoje naudojamas kaip priežastis balsuoti prieš pasitraukimą iš Europos Sąjungos. Buvęs Belgijos premjeras Guy Verhofstadtas leidinio „The Guardian“ puslapiuose rašė, kad Vladimiras Putinas yra „vienintelis lyderis, kuris laimės iš „Brexit“.
Europa, užsiėmusi Jungtinės Karalystės pasitraukimu ir sunkiu ryšių su ja išpainiojimu, jau nebeturės ankstesnio gebėjimo išlaikyti vieningą frontą tokiais klausimais, kaip Ukrainos krizė, o pati Didžioji Britanija, tradiciškai buvusi viena iš griežčiausių Rusijos kritikių Europoje, gali netikėtai pademonstruoti nusiteikimą įgyti naujų draugų.

Ypatingų požymių, kad Maskvoje imamasi priemonių paveikti artėjančio referendumo rezultatus nepastebima, tačiau niekas neabejoja, kad Rusijoje puikiai suprantama, kad nusilpusi ir rūpesčiuose dėl nepageidaujamų Didžiosios Britanijos išstojimo padarinių paskendusi Europos Sąjunga taptų nuolaidesne derybų partnere.

Kadangi kelis pastaruosius mėnesius Europa kovoja su migracijos krize ir teroro išpuolių grėsme, oficialiuose Maskvos pareiškimuose juntama tam tikra piktdžiuga. Netgi pasigirsta spėlionės, kad Rusija mėgina ir toliau eskaluoti įtampą, ypač savo ryšiais su radikaliomis dešiniosiomis partijomis.

Jeigu Didžioji Britanija išeis iš Europos Sąjungos, Maskva galės įžvelgti tame palankias užsienio politikos galimybes. Europa, užsiėmusi Jungtinės Karalystės pasitraukimu ir sunkiu ryšių su ja išpainiojimu, jau nebeturės ankstesnio gebėjimo išlaikyti vieningą frontą tokiais klausimais, kaip Ukrainos krizė, o pati Didžioji Britanija, tradiciškai buvusi viena iš griežčiausių Rusijos kritikių Europoje, gali netikėtai pademonstruoti nusiteikimą įgyti naujų draugų.

Analitikas Sergejus Utkinas tikina, kad yra dar ir vidinė priežastis, dėl kurios Kremlius gali būti itin suinteresuotas „Brexit“: „Oficialioji propaganda bando įtikinti Rusijos piliečius, kad jiems kur kas geriau gyventi Rusijoje, nei pūvančioje Europoje. Turint omenyje migraciją, su saugumu susijusias problemas ir visa kita, gyvenimas Rusijoje yra geresnis. Didžiosios Britanijos pasitraukimas būtų dar vienas argumentas šioje ideologinėje retorikoje, pasak kurios Europa griūva“.

Rusijos verslo bendruomenė kol kas sunkiai įsivaizduoja, ką gali reikšti Didžiosios Britanijos pasitraukimas iš ES. „Egzistuoja tam tikras smalsumas dėl trumpalaikių perspektyvų, tačiau kalbant apie tolimesnę ateitį, tai niekas nieko nežino“, – kalba su kai kuriomis stambiomis Rusijos kompanijomis bendradarbiaujančios „EM Communications“ direktorius Tomas Blackwellas.

Gali būti, kad iš dalies tai paaiškinama tuo, kad bet koks Rusijos mėginimas agituoti už Didžiosios Britanijos išstojimą iš ES duotų priešingus rezultatus. „Atsižvelgiant į tai, kaip suvokiama Rusija, vargu ar ji galėtų nuveikti kažką ypatingo, – aiškina S. Utkinas. – Šiuo metu Rusija niekaip negali paveikti referendumo rezultatų, net jeigu ji galimai ir palaiko „Brexit“, todėl geriausia yra išlaikyti atstumą“.

Mėnesio pradžioje Maskvoje su trijų dienų vizitu lankėsi Didžiosios Britanijos Bendruomenių rūmų Užsienio reikalų komiteto narių delegacija, kuri aiškinosi galimybes plėtoji dvišalius Jungtinės Karalystės ir Rusijos santykius. Vizito metu britų parlamento nariai papasakojo, kad vykstant Rusijos politikų susitikimams su oficialiais asmenimis referendumo dėl narystės ES tema nebuvo per daug nagrinėjama, nes netikslinga Rusijos kolegas įtraukti į šio klausimo svarstymą.
Iš ES išstojusi Didžioji Britanija leistų Rusijai aktyviau žaisti šia korta, kas reiškia glaudesnius dvišalius santykius su Londonu. Rusijai galėtų atsirasti galimybių ir Europoje, kuri buvo nepatenkinta Jungtinės Karalystės pasitraukimu.

Po susitikimo su Didžiosios Britanijos parlamento nariais tarptautiniais klausimais užsiimantis aukštas Rusijos pareigūnas Aleksejus Puškovas pareiškė, kad dėl savo nekonstruktyvios politikos Maskvos atžvilgiu „Londonas pasmerkė save nuliniam vaidmeniui Ukrainos klausimu ir trečio plano vaidmeniui Sirijos krizėje“. Iš ES išstojusi Didžioji Britanija leistų Rusijai aktyviau žaisti šia korta, kas reiškia glaudesnius dvišalius santykius su Londonu. Rusijai galėtų atsirasti galimybių ir Europoje, kuri buvo nepatenkinta Jungtinės Karalystės pasitraukimu.

„Jeigu Didžioji Britanija išeis iš ES, tai galėtų suteikti naujas galimybes, kuriomis Maskva galėtų pasinaudoti ir kreiptis į britų valdžią, sakydama: „Jūsų adresu skamba visi tie pikti pasisakymai iš Europos Sąjungos, kuri įsižeidusi dėl jūsų sprendimo išeiti iš jos sudėties. Jums dabar reikia draugų ir mes pasirengę bendradarbiauti“, – kalba S. Utkinas.
Sergejus Utkinas

Užsienio diplomatų teigimu, „Brexit“ tema kol kas Rusijos oficialiojoje retorikoje, geriausiu atveju, užima antraeilį vaidmenį. Tačiau tai, kokia bus Kremliaus reakcija, jeigu staiga Londono ir Briuselio keliai išsiskirs, Ukrainos gyventojams ne vis tiek.

„Rusija džiaugiasi ir naudojasi dezintegracija Europoje, pabėgėlių krizė tenkina Rusijos interesus, ir Maskva tai eskaluoja“, – įsitikinęs Ukrainos Aukščiausios Rados deputatas Aleksejus Riabčinas. Pasak jo, Didžiosios Britanijos balsas ES viduje turėjo labai didelę reikšmę darant spaudimą mažoms šalims, siekiant vieningo fronto prieš Maskvą.

„Prancūzijoje arba Vokietijoje egzistuoja stipri prorusiška stovykla, o Didžiojoje Britanijoje to nėra. Britanija visada Europos Sąjungoje vaidino svarbų vaidmenį, palaikydama Ukrainą prieš tokias šalis kaip Graikija ir Ispanija, o be jos balso Europos pozicija Rusijos atžvilgiu bus gerokai silpnesnė“.