Per oro smūgį, kurį sankcionavo prezidentas Barackas Obama, taip pat žuvo dar vienas kovotojas, kuris kartu su Talibano lyderiu važiavo automobiliu netoli Afganistano sienos į pietvakarius nuo Ahmad Valo miesto, nurodė JAV pareigūnai.

„Mansouras buvo taikinys, ir jis buvo tikėtinai nukautas“ per oro smūgius, kuriuos maždaug 6 val. (13 val. Grinvičo) laiku sudavė nepilotuojamasis orlaivis, valdomas JAV specialiųjų operacijų pajėgų, pridūrė pareigūnas, kuris kalbėjo su sąlyga, kad nebus nurodyta jo pavardė. Apie kitas galimas aukas žinių nėra.

Pentagono atstovas spaudai Peteris Cookas pranešė, kad JAV kariškiai vis dar mėgina gauti patvirtinimą, kad A. Mansouras iš tikrųjų buvo nukautas.

Pranešimai apie Talibano lyderių žūtį dažnai nepasitvirtina, o apie patį A. Mansourą irgi buvo pasklidę gandai, kad jis žuvo gruodžio mėnesį.

Savo ruožtu aukšto rango Baltųjų rūmų pareigūnas nurodė, kad Jungtinės Valstijos netrukus po surengto smūgio informavo apie oro reidą ir Pakistaną, ir Afganistaną.

Talibano aukšto rango vadas: grupuotės lyderis žuvo

Afganistano Talibano aukšto rango vadas sakė, kad grupuotės lyderis mula Akhtaras Mansouras žuvo per JAV bepiločio lėktuvo smūgį.

Mula Abdul Raufas AP sekmadienį sakė, kad A.Mansouras žuvo per smūgį vėlų penktadienio vakarą, „Afganistano ir Pakistano sienos rajone“.

Afganistano prezidento Ashrafo Ghani biuras patvirtino, kad toks smūgis buvo suduotas, bet negalėjo patvirtinti A. Mansouro žūties fakto.

Tačiau valstybės vyriausiasis vykdomasis vadovas Abdullah Abdullah sakė, jog A.Mansouras „labiau nei tikėtina“ žuvęs.

A. Mansouras oficialiai vadovavo Talibanui po to, kai praėjusią vasarą buvo paskelbta, jog mirė šio judėjimo įkūrėjas mula Mohammadas Omaras.

Mulos Omaro pavaduotojas A. Mansouras Omaro mirties faktą slėpė daugiau kaip dvejus metus ir jo vardu vadovavo Talibanui, kol Afganistano vyriausybė paskelbė apie įkūrėjo mirtį.

J. Kerry: Talibano lyderis kėlė grėsmę JAV kariams ir taikai

Afganistano Talibano lyderis mula Akhtaras Mansouras JAV smūgio iš oro taikiniu buvo pasirinktas todėl, kad kėlė „grėsmę“ JAV kariams, civiliams afganams ir taikos deryboms, sekmadienį lankydamasis Mianmare sakė JAV diplomatijos vadovas Johnas Kerry.

„Mansouras kėlė ... realią grėsmę JAV kariams, civiliams afganams ir afganų saugumo pajėgoms“, – Neipide reporteriams sakė JAV valstybės sekretorius, kuris pridūrė, kad „jis taip pat tiesiogiai priešinosi taikos deryboms“.