Vienas šių vyrų buvo suimtas Vaitholo rajone, kur yra daug vyriausybinių pastatų, o kitas - netoli "Warren Street" metropoliteno stotelės, kur ketvirtadienį buvo mėginama įvykdyti vieną iš keturių nesėkmingų išpuolių.

Tačiau nė vieno šių asmenų nebuvo galima laikyti pagal antiteroristinius įstatymus, ir penktadienio naktį jie buvo paleisti, sakė Londono policijos atstovas.

Penktadienį policija ieško mažiausiai keturių sprogdintojų, kurie bandė surengti išpuolius trijuose metropoliteno traukiniuose ir viename dviaukščiame autobuse, taip norėdami pakartoti liepos 7-osios teroro aktus, per kuriuos žuvo 56 žmonės.

Ekspertai nuodugniai ištyrė tris metropoliteno traukinius ir dviaukštį autobusą, kuriuose ketvirtadienį per pietus beveik vienu metu įvyko silpni sprogimai. Taip pat tiriamos sprogstamųjų užtaisų liekanos, viliantis rasti pirštų atspaudų ar kokių nors kitų įrodymų, kurie padėtų nustatyti šias bombas pagaminusių asmenų tapatybę.

Penktadienio laikraščiuose daugiausia dėmesio skiriama faktui, kad kaltininkams tikriausiai pavyko pasprukti.

Jau anksčiau ketvirtadienį policija informavo apie dviejų žmonių sulaikymą dėl sprogimų. Bet per spaudos konferenciją, surengtą netrukus po suėmimų, Londono policijos viršininkas Ianas Blairas paneigė pranešimus, kad jie sulaikyti dėl teroro aktų.

Vienas vyras buvo suimtas prie premjero Tony Blairo rezidencijos Dauning Stryte, o kitas - netoli "Warren Street" metro stoties, kur buvo įvykdytas vienas iš teroro aktų, pranešė policijos atstovas.

Po ketvirtadienio išpuolių premjeras Tony Blairas Dauning Stryte susitiko su svarbiausiais ministrais ir specialiųjų tarnybų vadovais. Jis paragino laikytis rimties ir pareiškė esąs įsitikinęs, kad Londonas netrukus vėl gyvens normaliai ir parodys, jog jo nepavyko įbauginti.

"Kai T. Blairas ruošėsi paskelbti pareiškimą, policija vedė suimtąjį tolyn nuo rezidencijos vartų. Vienas iš pareigūnų netoli premjero rezidencijos pasirengė šaudyti ir laikė ginklą, nukreiptą į taikinį, kurio televizijos kameros neparodė.

Pasak įvykio vietoje buvusio BBC reporterio, pareigūnai priėjo prie vyro, buvusio už 20 metrų nuo rezidencijos vartų. Jie jam liepė atsigulti veidu į žemę ir jį apieškojo. Atrodo, kad vyras su savimi nieko neturėjo. Jis buvo nuvestas, uždėjus jam antrankius. Vyras buvo apsirengęs juodomis kelnėmis ir juodais marškiniais.

"Warren Street" per išpuolius kai kurie žmonės matė vyrą, kuris galėjo įvykdyti teroro aktą. Jis turėjo kuprinę, "kuri sprogo". Keleiviai bandė sučiupti vyrą, bet jiems nepavyko to padaryti.

Vėliau jo ieškota netoliese esančioje universitetinėje ligoninėje. Policija jį apibūdino kaip tamsaus gymio vyrą su mėlynais suplyšusiais marškiniais ir iš po drabužių kyšančiais laidais. Nežinoma, ar vyras, kurio ieškota ligoninėje, yra vienas iš suimtųjų.

Policijos teigimu, ketvirtadienį Londone išpuolius įvykdė teroristai. "Sumanymas buvo žudyti", - pareiškė Londono policijos vadas Ianas Blairas. Tačiau, anot jo, šio sumanymo teroristams nepavyko įgyvendinti.

I.Blairas sakė, kad keli sprogmenys nesprogo. Kol kas nežinoma ir tai, ar išpuoliai susiję su liepos 7-osios teroro atakomis, tačiau paralelių yra. Abiem atvejais sprogmenys buvo padėti trijuose metro traukiniuose ir dviaukščiame autobuse. Sprogimų vietose rasta svarbių įkalčių. Detalių I. Blairas neminėjo.

Po kelių nedidelių sprogimų padėtis Londone, policijos teigimu, vėl kontroliuojama. Skotland Jardo vadovas seras Ianas Blairas ketvirtadienio vakarą sakė, kad nerasta jokių požymių, kad galėjo būti panaudotas cheminis ginklas.

Anot jo, bombos greičiausiai buvo "įprastinės"."Tai buvo nedideli sprogstamieji užtaisai, iš kurių keli normaliai nesprogo", - sakė I.Blairas. Tačiau bombos detonavo beveik vienu metu.

Tuo tarpu Londono pagalbos tarnybas ketvirtadienį sunerimę miestiečiai apipylė skambučiais apie įtartinus paketus. "Visoje sostinėje gauname šimtus skambučių. Privalome reaguoti į juos visus", - sakė Londono policijos atstovė spaudai.

Gavus pranešimą apie įtartiną paketą ketvirtadienį evakuota ir užtverta "Kings Cross" traukinių ir metro stotis, kurioje per bombos sprogimą metro liepos 7 d. žuvo 27 žmonės. Nepasitvirtinus pranešimams, stotis netrukus atidaryta.

Dėl pranešimų apie pavojų atitvertas ir finansų rajonas netoli Šv. Pauliaus katedros. Prekyba netoliese įsikūrusioje Londono vertybinių popierių biržoje dėl to nenukentėjo.

Liudytojai pranešė, kad trumpam laikui buvo atitverta ir dalis Šaftsberio kelio. Policija neabejoja, kad sunerimusių gyventojų skambučiai bent artimiausiu metu nesiliaus.

Ketvirtadienį, po liepos 7 d. teroristinių išpuolių praėjus dviem savaitėms, Londono transporto tinkle sprogo 4 bombos. Policija pranešė apie nedidelius sprogimus "Warren Street", "Oval" ir "Shepherd's Bush" stotyse bei Hackney gatvėje Londono šiaurėje.

Transporto policija pranešė, kad požeminiame metro netoli "Warren Street" stoties miesto centre sprogus bombai sužeistas vienas žmogus.

Autobusą valdanti įmonė "Stagecoach" patvirtino, kad Rytų Londone, 26-ojo maršruto autobuse, nugriaudėjo sprogimas. Čia žmonės nenukentėjo. Autobuso konstrukcijos sprogimą atlaikė, tik išbyrėjo jo langai.

Iškart po sprogimų vienoje Londono metropoliteno stočių į netoliese esančią ligoninę atskubėjusi ginkluotoji policija iš pastato pasitraukė ketvirtadienį vakare.

Ketvirtadienio sprogimai Londoną sudrebino praėjus vos dviem savaitėms nuo tos dienos, kai per sprogimus trijuose metro traukiniuose ir autobuse žuvo daugiau kaip pusšimtis žmonių.

Teroras Londone: liepos 7-21

Liepos 7-ąją per pirmuosius Vakarų Europoje savižudiškus teroro aktus keturi Didžiosios Britanijos pilietybę turintys musulmonai detonavo sprogmenis trijose metro stotyse ir dviaukščiame autobuse. Internete pasirodė "Al Qaeda" vardu pasirašytas prisipažinimo laiškas.

Liepos 9-ąją Skotland Jardas paskelbė apie "didžiausią ir intensyviausią tyrimą britų policijos istorijoje". Tą pačią dieną po klaidingo įspėjimo apie padėtą bombą evakuotas Birmingemo centras.

Liepos 10 dieną vidaus reikalų ministras Charlesas Clarkas įspėja dėl naujų išpuolių.

Liepos 11-ąją Didžiosios Britanijos sostinė atsargiai grįžta į kasdienybę. Daugelis žmonių vėl ryžtasi važiuoti į miesto centrą.

Liepos 12-ąją, praėjus penkioms dienoms po sprogimų, identifikuojami teroristai. Tą padaryti padeda stebėjimo kamerų įrašai. Lydse atliekama krata šešiuose namuose ir randama daug įkalčių.

Liepos 13-ąją paskelbiamos savižudžių pavardės. Trys jų yra pakistaniečių kilmės britai. Vieno teroristo šaknys - Jamaikoje.

Liepos 14 dieną Europa tylos minute pagerbia kruvinų sprogdinimų Londone aukas.

Liepos 15-ąją Kaire suimamas biochemikas iš Lydso.

Liepos 18 dieną musulmonų dvasininkų "fatva" (visiems tikintiesiems privalomas nurodymas) Didžiojoje Britanijoje "griežtai uždraudžia" mirtininkų atakas. Žinybos patvirtino, kad trys iš mirtininkų 2004-aisiais lankėsi Pakistane.

Liepos 20-ąją Londono meras Kenas Livingstone'as pareiškia, kad atsakomybė už išpuolius tenka ir Vakarų politikai Artimuosiuose Rytuose. Per didelį reidą Pakistane suimama 200 spėjamų musulmonų ekstremistų.

Liepos 21 dieną trijose metro stotyse ir viename autobuse Didžiosios Britanijos sostinėse įvyksta nedideli sprogimai.