Karininkas, kuris nurodė jo pavardės neskelbti, sakė, kad 22 metų Shahzadas Tanweeras ir 30 metų Mohammadas Sidique'as Khanas, kurie Pakistane buvo nuo 2004 metų lapkričio 19-osios iki šių metų vasario 8-osios, 2003-iaisiais buvo nuvykę į Karačio uostamiestį.

Imigracijos tarnybos įrašai rodo, kad šie vyrai atvyko 2003-iųjų liepą, tačiau patikrinus viešbučių registracijos knygų įrašus ir apklausus religinių mokyklų (medresių) vadovus, nebuvo atskleista jokių detalių apie jų buvimą šalyje.

"Imigracijos (tarnybos) įrašai parodė, kad jie 2003 metais lankėsi Karačyje, bet mums dar nepavyko išsiaiškinti šių vizitų motyvų", - sakė minėtas karininkas.

Jis patvirtino ankstesnius pranešimus, kad trečiasis išpuolių Londone vykdytojas, pakistaniečių kilmės 18-metis Hasbibas Hussainas 2004 metų liepą buvo atskridęs į Pakistaną "Saudi Airlines" lėktuvu, tačiau vis dar neaišku, kada jis išvyko iš šalies ir kurioje vietoje kirto jos sieną.

Saugumo agentūros mano, kad Sh.Tanweeras ir M.S.Khanas 2003 metais Karačyje gyveno kažkokiame bute arba medresėje, nes patikrinus daugiau kaip dvi dešimtis viešbučių nebuvo rasta jokių įrašų apie jų apsistojimą.

Tuo tarpu Pakistano policija apklausia su sprogdinimais Londone siejamą įtariamą "al Qaeda" lyderį Britanijoje, kuris, pasak policijos, likus kelioms valandoms iki išpuolių skambino keturiems įtariamiems sprogdintojams, ketvirtadienį rašo britų dienraštis.

Saugumo pareigūnai Islamabade pranešė suėmę 228 įtariamuosius, tačiau paneigė žiniasklaidos pranešimus, jog tarp jų yra ir Haroonas Rashidas Aswatas.

Londono Skotland Jardas šį klausimą atsisakė komentuoti. Britanijos valstybės ministrė Hazel Blears, kuruojanti policijos, saugumo ir visuomeninio saugumo klausimus, taip pat atsisakė komentuoti šiuos pranešimus.

"Akivaizdu, jog policija ir saugumo tarnybos atlieka labai rimtą, sudėtingą tyrimą, kuris dar tęsiamas, todėl aš nesu pasirengusi komentuoti šių žiniasklaidos pranešimų ir spėliojimų", - sakė ji BBC radijui.

Tačiau dienraštis "The Times" pranešė, kad 30-metis įtariamas teroristų lyderis buvo sulaikytas per vieną iš daugybės reidų medresėse - islamo religinėse mokyklose. "Manome, jog šis vyras atliko labai svarbų vaidmenį Londono įvykiuose", - laikraštis citavo aukšto rango Pakistano pareigūno žodžius.

Remdamasis neįvardijamais šaltiniais žvalgyboje, "The Times" teigė, jog, kaip manoma, H.R.Aswatas prisistatinėjo svetima pavarde ir dėjosi esąs verslininkas.

Pakistano pareigūnai jį suėmė per reidą į medresę Sargodos mieste, esančiame už 144 km nuo Islamabado, ir nuskraidino į sostinės kalėjimą, teigia laikraštis straipsnyje, spausdinamame pirmame puslapyje.

Skotland Jardas šio vyro, kuris, kaip manoma, yra kilęs iš to paties miesto Vakarų Jorkšyre kaip ir vienas sprogdintojų, ieško nuo to laiko, kai jis netrukus po liepos 7-osios teroro aktų Londone išskrido iš Didžiosios Britanijos, rašo The Times".

Straipsnyje teigiama, kad šis įtariamasis atvyko į Didžiąją Britaniją dvi savaitės prieš teroro aktus, kad suderintų galutinį jų planą. Jis esą kalbėjosi su keturiais mirtininkais mobiliuoju telefonu kelios valandos prieš tai, kai jie susisprogdino.

"Žvalgybos šaltinis "The Times" sakė, kad būdamas Britanijoje jis apsilankė visuose miestuose, kur gyveno mirtininkai, taip pat rinkosi taikinius Londone", - rašo laikraštis. Pasak dienraščio, H.R.Aswatas į Vakarų žvalgybos tarnybų akiratį pateko jau prieš trejus metus, kai JAV federalinis tyrimų biuras (FTB) apkaltino jį mėginus Jungtinės Valstijose įsteigti "al Qaeda" mokymų stovyklas.

Be to, laikraštis teigė, kad, kaip jį informavo "saugumo šaltiniai", suėmimo metu įtariamasis turėjo kelis ginklus, buvo apsijuosęs sprogmenų diržu bei turėjo su savimi beveik 17 tūkst. svarų (85 tūkst. litų) grynaisiais. "Jis turėjo Britanijos pasą ir jau rengėsi bėgti per sieną į Afganistaną", - rašo "The Times".

Cituodamas pareigūnus Islamabade, laikraštis pranešė, kad su tyrimu Londone iš viso tiesiogiai siejami aštuoni suimti įtariamieji, kurie telefonu turėjo kontaktų su dviem įtariamais sprogdintojais Shehzadu Tanweeru ir Mohammadu Sidique'u Khanu.