Ispanijos karaliui Ferdinandui ir karalienei Izabelei adresuotas aštuonių puslapių dokumentas, kuriame Kolumbas dalijasi savo įspūdžiais apie Amerikos, kurią jis klaidingai laikė Indija, žmones, augaliją ir gyvūniją, saugotas Florencijos Rikardžių bibliotekoje (Biblioteca Riccardiana), buvo pakeistas klastote, o ši vagystė pastebėta tik prieš kelerius metus.

Originalus laiškas 1990 metais buvo parduotas vienam retų knygų kolekcininkui Šveicarijoje, po to įsigytas kito kolekcininko 1992 metais Niujorke surengtame „Christie's“ aukcione.

2004 metais jis galiausiai buvo perduotas Kongreso bibliotekai, vykdant laiško vėliausio savininko testamentą, trečiadienį pranešė Italijos ir JAV pareigūnai.

„Praėjus 500 metų jis atliko tokią pačią kelionę (kaip ir Kolumbas) – kelionę pirmyn ir atgal“, – Italijos kultūros ministras Dario Franceschini sakė per bendrą spaudos konferenciją Romoje su JAV ambasadoriumi Italijoje Johnu Phillipsu, pranešdamas apie laiško sugrąžinimą, prie kurio tai pat prisidėjo italų karabinierių meno skyriaus pareigūnai.

J. Phillipsas atsisakė įvardyti asmenį, savo testamente užrašiusį tą laišką Kongreso bibliotekai, argumentuodamas, kad tyrimas tebevyksta. Tačiau JAV pareigūnai teigė, kad paskutinis savininkas ir biblioteka tą laišką įgijo be blogų paskatų, manydami, kad viskas atlikta teisėtai.

Kaip sakoma karabinierių pareiškime spaudai, JAV teritorinio saugumo departamento pareigūnai nustatė, kad tas laiškas, kuris buvo nupirktas aukcione ir kurį įsigijo Kongreso biblioteka Vašingtone, iš tikrųjų buvo pavogtas iš Florencijos bibliotekos.

Aukciono kaina buvo 400 tūkst. eurų, bet policijos pareigūnai nurodo, kad tikroji laiško vertė yra 1 mln. eurų.

Rikardžių bibliotekos vedėjas Fulvio Stacchetti sakė, kad Kolumbo laiškas veikiausiai buvo pakeistas klastote maždaug 1950–1951 metais, kai tas dokumentas buvo paskolintas nacionalinei bibliotekų valdybai Romoje.

Pasak jo, tai buvo vienintelis atvejis, kai laiškas buvo išvežtas iš „Riccardiana“ ir kad pačioje bibliotekoje originalo nebūtų pavykę pagrobti, nes jis laikomas skaitykloje ir labai budriai saugomas.

Florencijoje laikytas dokumentas yra viena iš maždaug 30 autentiškų perspausdintų Kolumbo originalaus laiško kopijų, žinomų kaip „Plannck II“ egzemplioriai.

Karabinierių meno skyriaus pareigūnai sakė nustatę, kad Rikardžių bibliotekoje laikomas dokumentas yra klastotė, nes jo spausdinimo stilius ir puslapių dydis neatitiko originalo aprašo.