Kol tarp kandidatų nuo Respublikonų partijos laimintis D. Trumpas toliau skina pergales, Kremliaus neliko nepastebėti jo pasisakymai apie šalies užsienio politiką Artimųjų Rytų regione. Pernai metais Rusijos prezidentas Vladimiras Putinas pavadino D. Trumpą labai talentingu žmogumi ir pirmaujančiu kandidatu prezidento rinkimuose.

D. Trumpas neliko skolingas ir atsakė, kad visada yra didelė garbė sulaukti tokio malonaus komplimento iš žmogaus, kuris labai gerbiamas savo šalyje ir už jos ribų. Tačiau išnagrinėjus medžiagą Kremliaus propagandos ruporu laikomo televizijos kanalo RT interneto svetainėje paaiškėja, kad kalba eina ne apie paprastą apsikeitimą gražiais žodžiais, ir kad pastaraisiais mėnesiais Maskva ėmė atvirai palaikyti D. Trumpo kandidatūrą.

Praėjusios savaitės pabaigoje amerikiečių naujienų tinklalapis „Politico“ detaliai aprašė naująjį reiškinį: RT su džiaugsmu kalbina garsius amerikiečių žurnalistus, kurių karjera eina jau į pabaigą, prašydama jų komentarų. Šiai grupei vadovauja senas apžvalgininkas Edas Schultzas, kuris vos prieš metus pavadino D. Trumpą rasistu ir išjuokė jo sprendimą iškelti savo kandidatūrą prezidento rinkimuose.

Tačiau kai jo programa televizijos kanale MSNBC buvo uždaryta ir jis perėjo į RT, E. Schultzas kardinaliai pakeitė savo nuomonę. „Politico“ pažymi, kad E. Schultzas nustojo girti Baracką Obamą ir Hillary Clinton, ir atsisakė niekinamo tono V. Putino atžvilgiu. Jo naujoji laida RT kanale transliuojama 20 valandą ir skirta amerikiečių užsienio politikos nesėkmėms Artimuosiuose Rytuose, išpūstam Gynybos ministerijos biudžetui ir nepavykusiems NATO žingsniams aptarti.

Perėję į RT amerikiečių žurnalistai ne tik nustoja kritikuoti V. Putiną, jie taip pat pradeda šlovinti D. Trumpo rinkimų kampaniją. „Augant D. Trumpo sėkmei, RT demonstruoja vis didesnį susidomėjimą prezidento rinkimais JAV. Jeigu panagrinėsite E. Schultzo ir jo kolegų pastarojo meto pasisakymus, sužinosite, kad H. Clinton – karo šalininkė, Bernie Sandersas – pogrindžio herojus, D. Trumpas – užsienio politikos genijus. Iki šiol televizijos kanalas RT negalėjo girti nieko iš JAV, tačiau dabar pagaliau rado to vertą kandidatą. V. Putino televizijos kanalas ne tik nušviečia rinkimų kampaniją, bet ir stojo į tam tikrą pusę“.

Russia Today

Straipsnis naujienų tinklalapyje „Politico“ buvo susijęs tik su anglakalbe RT redakcija, skirta daugiausiai užsienio auditorijai. Kažin ar rusakalbiai pačios Rusijos ir kitų šalių gyventojai žiūri būtent šias laidas. Buvę Sovietų Sąjungos gyventojai, šiandien gyvenantys JAV, Europos šalyse ir Izraelyje, pirmenybę teikia laidoms rusų kalba. Jiems RT versija rusų kalba pristato D. Trumpą kaip politiką, kuris užbaigs krizę amerikiečių ir rusų santykiuose, už kurią Rusijos gyventojams tenka brangiai mokėti.

Pastarosiomis savaitėmis RT publikavo kelis Niujorko milijardierių šlovinančių vietos ekspertų straipsnius. Valstybinio Maskvos universiteto sociologijos profesorius Leonidas Dobrochotovas verslininko pergalės pirminiuose rinkimuose Niujorke išvakarėse parašė, kad D. Trumpas pasisako už sambūvį su V. Putinu. Pasak jo, D. Trumpas pasisako prieš globalizaciją, vykstančios dėl amerikiečių pramonės perkėlimo į besivystančias šalis, ir prieš NATO dėl didelių išlaidų, susijusių su Amerikos įsipareigojimais prieš šią organizaciją.

D. Trumpas taip pat pasisako už „mėlynųjų apykaklių“ interesus ir prieš nelegalią imigraciją. Profesorius pažymėjo, kad D. Trumpo pasisakymai ir jo kampanijos eigoje pasiektos pergalės pateisina šiltus V. Putino žodžius jo adresu.

D. Trumpas, ne kartą kalbėjęs, kad palaiko Rusijos įsikišimą į Artimųjų Rytų politiką, pats pateikia antraštes RT laidoms. „V. Putinas nori mestis prieš „Islamo valstybę“, ir tai nuostabu, kodėl mes turime visą laiką viską daryti patys“, – sakė jis interviu „Fox News“. D. Trumpas pridūrė, kad Basharas al-Assadas ne blogesnis už tuos, kuriuos palaiko amerikiečiai. Vedantysis Billas O’Reilly pažymėjo, kad V. Putino karinė intervencija Sirijoje lems Rusijos kontrolės įvedimą šioje šalyje ir sugrąžins V. Putino įtaką Artimuosiuose Rytuose, tačiau D. Trumpas neišreiškė susirūpinimo šiuo klausimu. „Gerai, – pasakė jis ir gūžtelėjo pečiais. – O ką, jūs norite valdyti Siriją? Aš pirmenybę teikčiau tiltų statymui JAV“.

Kartais Rusijos skaitytojams taip pat parodomos amerikiečių ekspertų, palaikančių D. Trumpą, nuomonės. Visų pirma, RT detaliai atpasakojo interviu, kurį Larry Kingas ėmė iš buvusio prezidento George'o Busho vyresniojo patarėjo Stepheno Coeno, dabar skaitančio paskaitas apie amerikiečių ir rusų santykius Prinstone. „Prisiminkite Ronaldą Reaganą ir Michailą Gorbačiovą, – sakė jis. – Jeigu JAV ir Rusijoje prie vairo atsidurs reikiami žmonės, šis naujas šaltasis karas baigsis po dviejų ar trijų savaičių. Duokite mums lyderį, gebantį keisti poziciją, kaip R. Reaganas, duokite lyderį, galintį keisti politiką kaip M. Gorbačiovas, ir mes greitai baigsime šį šaltąjį karą“.

Tuo tarpu Rusijos žiniasklaida, mažiau susijusi su Kremliumi, plačiai nušviečia probleminį V. Putino ir D. Trumpo santykių tašką – tarsi virusas plintantį D. Trumpo filmuką, kuriame V. Putinas pavadintas pagrindiniu politiniu JAV priešininku. Vaizdo įrašas buvo publikuotas D. Trumpo paskyroje socialiniame tinkle „Instagram“.

Įraše dziudo aprangą vilkintis V. Putinas numeta priešininką ant grindų ir iškart po to pasirodo teroristas. Paskui eina tekstas: „Demokratai turi tinkamą atsaką mūsų aršiausiems oponentams“. Ir pasirodo spigiai lojanti H. Clinton, po ko ekrane atsiranda besijuokiantis V. Putinas. „Mes neturime tapti juoko priežastimi. Trumpas sugrąžins Amerikai didybę“, – teigia baigiamasis tekstas. Jeigu kitose šalyse daugiausiai buvo aptarinėjimas H. Clinton „lojimas“, tai Rusijos žiniasklaida atkreipė dėmesį į tai, kad kaip pagrindinis JAV priešininkas buvo pateiktas V. Putinas. Kremliaus atstovas spaudai Dmitrijus Peskovas pareiškė, kad Maskvoje vaizdo įrašas buvo įvertintas neigiamai, ir išreiškė apgailestavimą dėl „Rusijos juodinimo“, kuris, pasak jo, tapo neatskiriama Amerikos rinkimų kampanijos dalimi.

Mažiau su Kremliumi susijusios Rusijos žiniasklaidos priemonės atkreipė dėmesį į Rusijos „įžeidimą“ ir išreiškė nuomonę, kad abipusė simpatija tarp V. Putino ir D. Trumpo netruks ilgai tuo atveju, jeigu pastarasis bus išrinktas JAV prezidentu. Kovo mėnesį leidinyje „Moskovskij Komsomolec“ pasirodė straipsnis, kurio autorius pažymėjo, kad nepaisant simpatijos tarp V. Putino ir D. Trumpo, vargu ar jų santykiai bus tokie pat šilti, kokie buvo tarp Rusijos lyderio ir Silvio Berlusconi. Jis mano, kad nepaisant visos abipusės pagarbos, JAV reikalingos Kremliui pirmiausia kaip priešas, kurį galima apkaltinti dėl visų savo nesėkmių, o D. Trumpui kažin ar patiks Maskvos kaltinimai. Vis dėlto, RT ir toliau pozityviai nušviečia D. Trumpo rinkimų kampaniją net ir po to, kai Kremlius pasmerkė minėtą filmuką.

Russia Today

Kol RT giria D. Trumpą, V. Putinas po 2015 metais išsakytos nuomonės vengia kalbėti apie jį. Tada Rusijos prezidentas sakė: „Tai labai ryškus žmogus, talentingas, be jokių abejonių. Ne mūsų darbas apibrėžti jo nuopelnus, tai JAV rinkėjų reikalas, tačiau jis yra absoliutus prezidentinių lenktynių lyderis. Jis kalba apie tai, kad nori pereiti prie kito santykių lygmens, tampresnių, gilesnių santykių su Rusija, argi mes galime to nesveikinti?“

Russia Today ir V. Putinas

2016 metų balandžio pabaigoje V. Putino paklausė, kas bus blogiau Rusijai – H. Clinton ar D. Trumpas? Prezidentas atsakė, kad reikia galvoti apie tai, kas bus geriau, tačiau į smulkmenas nesileido. Sekdami V. Putinu, nuo komentarų susilaiko ir kiti Rusijos politikai.

Tačiau praėjusią savaitę neeiliniame pareiškime Valstybės Dūmos Tarptautinių reikalų komiteto pirmininkas Aleksejus Puškovas pareiškė, kad D. Trumpas yra pats pragmatiškiausias kandidatas ir prognozuoja, kad lapkritį vyksiančiuose rinkimuose laimės jis.

A. Puškovas pažymėjo, kad D. Trumpas pasirengęs ieškoti kompromisų su V. Putinu, o ne ieškoti priešiškumo, kaip daro dabartinė administracija: „D. Trumpas apskritai atrodo mažiau ideologizuotas, nei B. Obama. Jis verslininkas ir viską vertina kaip sandorių seriją. Tai nėra pats blogiausias požiūris, jeigu sulyginsime jį su grynai ideologiniu fundamentaliu G. Busho ir B. Obamos administracijos požiūriu, kurie dėl kažkokių liberalių chimerų ir pseudo vertybių griauna ištisų regionų ir daugelio tautų gyvenimus“.