„Manau, svarbi NATO problema, kad lig šiol tebėra du saugumo statusai. Vienoks – senosioms narėms, kitoks – toms, kurios įstojo po 1999 metų“, – W. Waszczykowskis sakė per Lennarto Meri konferenciją Taline.

„Norėtume sugrįžti prie NATO šaknų, nes tarptautinė padėtis grįžo prie savo šaknų 6-ajame ir 7-ajame dešimtmetyje, – pabrėžė jis. – Nenorime privilegijų, tik lygybės.“

Ministras pridūrė, kad lygybė užtikrinant transatlantinio bloko šalių saugumą reikalauja užtikrinti NATO buvimą savo rytiniame sparne.

„Galima nuslėpti dislokuojamų pajėgų pobūdį arba dydį, bet tikimės, kad jos bus dislokuotos, – sakė W. Waszczykowskis. – Teritorinė gynyba bus svarbi, nes ji yra įsipareigojimų simbolis. Provokacijos arba incidento atveju ši NATO dalis bus ginama.“

Sąjungininkų pajėgų dislokavimas būtų NATO įsipareigojimų užtikrinti Aljanso narių gynybą garantas, pridūrė Lenkijos ministras.

Pasak W. Waszczykowskio, šiuo metu NATO susiduria su daugeliu iššūkių, iš kurių vienas svarbiausių – Rusijos imperinės ambicijos ir pastangos pakeisti saugumo struktūrą Europoje. Kitas didelis iššūkis yra bendradarbiavimo, sanglaudos ir integracijos stygius regione, pridūrė jis.