Silvio Berlusconi partijos „Forza Italia“, ultradešiniosios Šiaurės lygos ir įvairių kitų frakcijų atstovai spaudos konferencijoje sakė, kad jie pradės reikiamų referendumui surengti 500 tūkst. parašų rinkimą, kai tik jį pasirašys prezidentas Sergio Mattarella.

Kad referendumas įvyktų, surinktus parašus turės patvirtinti Kasacinis teismas; tada Konstitucinis teismas turės priimti sprendimą dėl plebiscite keliamo klausimo tinkamumo.

Įveikus šias kliūtis, įstatymo priešininkams reikės laimėti referendumą, kuriame turės dalyvauti daugiau nei pusė balsavimo teisę turinčių rinkėjų. Jeigu kvorumo nebus, referendumo rezultatai bus negaliojantys.

Demokratų senatorė Monica Cirinna, kuri vadovavo įstatymo priėmimui parlamente, nepaisant aršių Bažnyčios palaikomos opozicijos prieštaravimų, sakė, kad džiaugtųsi, jei visuomenė išreikštų nuomonę šiuo klausimu.

„Italijos piliečiai niekada nebalsavo už diskriminaciją, – sakė ji. – Jie visada pritardavo svarbiai pilietinių teisių pažangai, kuri vyksta“.

Pasak senatoriaus Carlo Giovanardi, kuris buvo vienas nuožmiausių gėjų civilinės sąjungos įstatymo projekto priešininkų, referendumu būtų išreikštas tik protestas dėl to, kaip šis įstatymas buvo priimtas parlamente, bet jis neturi nieko bendra su homofobija.

„Mes nesipriešiname teisių pripažinimui, bet mes naudojamės referendumu, nes ministras pirmininkas Matteo Renzi neleido mums taisyti ir aptarti tą įstatymą“, – sakė jis.

Siekdamas išvengti įstatymo blokavimo arba jo priėmimą vilkinančių pataisų, M. Renzi jo priėmimą surengė kartu su balsavimais dėl pasitikėjimo savo vyriausybe abiejuose parlamento rūmuose, tuo sulaukdamas kaltinimų dėl savo neva autoritarinio valdymo.

Kol kas neatrodo, kad referendumo organizatoriai galėtų pasiekti savo tikslą. Balsavimas dėl įstatymo panaikinimo bus sudėtingas ir teisiniu požiūriu, kadangi pirmosios gėjų sąjungos turėtų būti užregistruotos rudenį, anksčiau nei įmanoma surengti šį referendumą.

Įstatymo priešininkai pateikia du argumentus: pirma, kad įstatymas prieštarauja konstitucijai, kadangi siūloma civilinė sąjunga yra per daug panaši į santuoką, o antra, kad nepakankamai užtikrintas šio įstatymo vykdymo finansavimas.

Visuomenės apklausos rodo, kad dauguma italų pritaria trečiadienį priimtam įstatymui, kuris pirmą kartą įteisina civilinę sąjungą, tačiau nesuteikia vienalytėms poroms tokių pat teisių įsivaikinti, kokias turi heteroseksualios poros.