Vokietijos užsienio reikalų ministras Frank-Walter Steinmeier po Berlyne vykusių derybų su Rusijos, Ukrainos ir Prancūzijos užsienio reikalų ministrais reporteriams sakė, kad būtų „didelis žingsnis į priekį“, jei iš tikrųjų būtų įgyvendintos trapias paliaubas sustiprinsiančios saugumo priemonės.

Per tris valandas trukusį susitikimą nutarta labiau dalintis informacija ir palei liniją, skiriančią separatistų teritorijas ir Ukrainą, stabdyti karines pratybas.

Be kita ko, ministrai susitarė dėl naujų priemonių, kuriomis siekiama greičiau išspręsti konfliktą. Jas prižiūrėtų Europos saugumo ir bendradarbiavimo organizacija (ESBO).

Pasak F. V. Šteinmejerio, ministrams nepavyko susitarti dėl vietos rinkimų, tačiau Rusija ir Ukraina pirmą kartą pateikė konkrečius su klausimu susijusius planus, dėl kurių bus deramasi ateityje.

„Didžiausias pavojus išlieka tas, kad vėl suintensyvės konfliktas. Manau, konflikto pusės nori derybose matyti pažangą. Tik tai gali užkirsti kelią priešiškumo pavojui“, - sakė Vokietijos ministras.

Tuo tarpu Ukrainos užsienio reikalų ministras Pavlas Klimkinas ir toliau atkakliai reikalavo suteikti Ukrainos pabėgėliams teisę balsuoti ir kandidatuoti į valdžią separatistų teritorijose ir gauti visišką prieigą prie žiniasklaidos.

Savo ruožtu Rusijos užsienio reikalų ministras Sergejus Lavrovas pakartotinai apkaltino Kijevą delsiant įvykdyti Minsko susitarimo įsipareigojimus. O Kijevas kaltina Maskvą remiant separatistus ginklais ir kovotojais, kad destabilizuotų Ukrainą.

Šaltinis
Be raštiško ELTA sutikimo šios naujienos tekstą kopijuoti draudžiama.
ELTA
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (41)