"Be jokios abejonės, tai problema", - teigė Lutono centrinės mečetės rektorius M.Rashidas. Po liepos 7 dieną Londone įvykdytų sprogdinimų netoli esančiame mieste gyvenanti 35 tūkst. musulmonų bendruomenė dabar stebima ypač atidžiai.

2001 metais, kai kovodami išvien su talibais Afganistane žuvo keliolika mieste gyvenusių musulmonų, Lutonas užsitarnavo radikalių islamistų lopšio reputaciją.

Netoli šio miesto gyveno vienas iš Londone susisprogdinusių asmenų, be to, iš čia į sostinę vykdyti išpuolių išvyko visi keturi vyrai. "Mes neišgalime imamui per savaitę mokėti daugiau kaip po 300 svarų sterlingų (per 1500 litų)", - stovėdamas priešais išpuoselėtą, spalvingų gėlių krepšeliais papuoštą raudonų plytų fasado mečetę su minaretu viršuje aiškino M.Rashidas.

"Jeigu musulmonų jaunuoliai žino, kad privačiame sektoriuje gali uždirbti 500 svarų sterlingų, tai ko jiems eiti dirbti imamais?" - kalbėjo mečetės rektorius.

Musulmonų lyderiai tvirtina, kad tokios problemos, su kokiomis susiduria M.Rashidas, paplitusios visoje Didžiojoje Britanijoje. Šalyje chroniškai trūksta kvalifikuotų, čia augusių ir gerai angliškai kalbančių imamų, o jeigu jų ir esama, daugelis mečečių, išlaikomos vien iš vietinių ir gana atsiskyrėliškų bendruomenių aukų, neišgali jų samdyti.

Vietoj to jos samdo imamus iš užsienio, kurie sutinka dirbti už menką atlygį, bet prastai kalba angliškai, moko laikydamiesi konservatyvaus islamo stiliaus ir nepalaiko ryšių su tikinčiaisiais.

Pasak apžvalgininkų, dėl šios priežasties daugelis nepatenkintų musulmonų jaunuolių nusigręžia nuo mečetėse skambančių tiesų ir susidomi smurtą kurstančiu kraštutiniu islamizmu, kuris veikiausiai įkvėpė ir Londono sprogdintojus - keturis jaunus Didžiojoje Britanijoje augusius musulmonus.