Kaip pirmadienį skelbia net keli britų laikraščiai, premjeras savo kalboje prisimins Antrojo pasaulinio karo laikus.

„Noras izoliuotis šiai šaliai dar niekada neatnešė naudos“, – teigia D. Cameronas.

„Jeigu tik nuspręsime Europai atsukti nugarą, anksčiau ar vėliau to pasigailėsime. Visada tekdavo grįžti atgal ir mokėti didelę kainą“, – bus teigiama britų vyriausybės vadovo kalboje.

Kaip rašo vienas dienraštis, „neįprastai didelis dėmesys referendumo kampanijai pastebimas iki paties balsavimo likus 45 dienos. Panašu, kad ji įkvepia žmones ir kitose Europos Sąjungos valstybėse narėse“.
Britain is voting on leaving or staying in the EU this June

Kaip teigiama pirmadienį „Ipsos Mori“ paskelbtuose viešosios nuomonės apklausos rezultatuose, 45 proc. ES apklaustųjų taip pat norėtų, kad būtų surengtas toks referendumas. Iš 6 tūkst. apklausoje dalyvavusiųjų 33 proc. teigia, kad tokiame referendume balsuotų už pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

„Italai taip pat labai norėtų galimybės prie balsadėžių išsakyti savo nuomonę dėl narystės ES“, – teigia „Ipsos Mori“ analitikė Bobby Duffy.

Remiantis apklausos rezultatais, 58 proc. italų ir 55 proc. prancūzų norėtų tokio referendumo. Iš jų atitinkamai 41 ir 48 proc. teigia pasisakysiantys už jų šalių pasitraukimą iš Europos Sąjungos.

Lenkijoje ir Ispanijoje už pasitraukimą balsuosiančiųjų skaičius žymiai mažesnis – atitinkamai 22 ir 26 proc. Vokietijoje šalies išstojimui iš Sąjungos balsavime pritartų 34 proc.

Šiek tiek daugiau nei pusė apklaustųjų – 53 proc. – išreiškė mintį, kad Jungtinės Karalystės rinkėjai visgi nuspręs pasilikti Sąjungoje. Nors patys apklausoje nedalyvavo. Europos Komisijos pirmininkas Jeanas Claude Junckeris ir ekonomikos bei finansų komisaras Pierre Moscovici teigia manantys taip pat.

„Labai norėčiau palinkėti Jungtinei Karalystei pasilikti Europos Sąjungoje. Manau, kad priešingu atveju pralaimėtų visi – jeigu Jungtinė Karalystė pasitrauktų, būtų blogai tiek jai pačiai, tiek mums“, – BFM TV sakė P. Moscovici.

„Visi europiečiai nori, kad Jungtinė Karalystė ir toliau liktų šeimos nare“, – per interviu „Funke Mediengruppe“ sakė J. C. Junckeris.

Jis teigia, kad vadinamasis „Brexit“ „neabejotinai turėtų sunkiai prognozuojamų skaudžių padarinių visai Europai ir valstybių bendradarbiavimui. Plačiau apie juos kalbėti nenorėčiau, nes esu tikras, kad britai pasielgs teisingai“, – sako Europos Komisijos pirmininkas.

Kiti politikai bando įsivaizduoti, kas lauktų ES britų pasitraukimo atveju.
Brexit kampanija Britanijoje

Jungtinės Karalystės finansų ministras George‘as Osborne sekmadienį pareiškė, kad „tai būtų skaudus smūgis britų namų ūkiams ir būsto paskoloms“. Jis sako, kad padarinių skaičiais įvardyti kol kas neįmanoma.

Be to, du buvę žvalgybos pareigūnai sako, kad, Jungtinei Karalystei pasitraukus iš Sąjungos, šalis taptų pažeidžiamesnė teroristų išpuoliams.

„Kova su terorizmu – komandinis žaidimas, ES geriausias įmanomas formatas. Šiuo atveju nė viena narė negali šios problemos išspręsti savarankiškai“, – „Sunday Times“ rašo du buvę žvalgybos darbuotojai Jonathanas Evansas ir Johnas Sawersas. Jie pridūrė, kad britų pasitraukimas iš Sąjungos – sukeltų „nestabilumą visame žemyne“.

Šaltinis
Griežtai draudžiama DELFI paskelbtą informaciją panaudoti kitose interneto svetainėse, žiniasklaidos priemonėse ar kitur arba platinti mūsų medžiagą kuriuo nors pavidalu be sutikimo, o jei sutikimas gautas, būtina nurodyti DELFI kaip šaltinį.
www.DELFI.lt
Prisijungti prie diskusijos Rodyti diskusiją (1106)