Apie tokį žingsnį paskelbta valdančiajai nacionalistų partijai perimant atsakomybę už valstybines įmones ir kultūrines institucijas, taip pat pašalinant anksčiau paskirtus pareigūnus ir pakeičiant juos partijai lojaliais asmenimis.

Antrojo pasaulinio karo muziejus Gdanske kuriamas jau aštuoneri metai ir turi būti atidarytas kitų metų pradžioje. Tai turėtų būti pirmasis muziejus pasaulyje, pasakojantis bendrai visą karo istoriją, akcentuojant civilių gyventojų kančias Europoje ir Azijoje.

Tačiau partijos „Įstatymas ir teisingumas“ lyderiui Jaroslawui Kaczynskiui, paskelbusiam misiją sukurti stiprią valstybę, nepatinka tokia koncepcija ir jis yra sakęs, kad pirmenybę teikia muziejui, kuris reikštų lenkišką „požiūrį“.

Jis seniai žadėjo pakeisti šio projekto koncepciją, jeigu jo partija grįš į valdžią.

Kultūros ministerija ketvirtadienį paskelbė, kad sujungs Antrojo pasaulinio karo muziejų su kitu, dar neegzistuojančiu „Vesterplatės ir 1939-ųjų karo“ muziejumi, apie kurį buvo paskelbta gruodžio mėnesį. Vesterplatė yra nedidelis pusiasalis prie Gdansko uosto vartų, kurį 1939 metais atakavo vokiečiai.

Pasak ministerijos, jungtinė institucija išsaugos pradinį pavadinimą „Antrojo pasaulinio karo muziejus“.

„Nepaisant nuogąstavimų, reikštų žiniasklaidoje, šis žingsnis nereiškia, kad pradinis Antrojo pasaulinio karo muziejus bus likviduotas ar kad jo nuolatinė ekspozicija bus ribota“, – sakoma ministerijos pareiškime, kuriame tvirtinama, kad pagrindinė permainų priežastis yra taupymas.

Tačiau pradinio muziejaus direktorius Pawelas Machcewiczius sakė, kad tokiu žingsniu bus įkurta visiškai nauja kultūrinė institucija ir kad vyriausybė galės pašalinti jį iš posto, kaip ir kitus vadovybės narius.

Tai vienintelis legalus būdas nušalinti P.Machcewiczių, kurio darbo sutartis kitu atveju truktų iki 2019 metų.

P.Machcewiczius sakė nežinantis, kiek bus išsaugota turinio, kurio kūrimą jis prižiūrėjo, ir kiek jo bus pakeista. Kultūros ministerija ketvirtadienį apie tai taip pat nieko neužsiminė.

Balandžio viduryje vyriausybė pirmą kartą užsiminė, kad svarsto galimybes perimti muziejų. Tokie planai papiktino istorikus, muziejininkus ir daugelį kitų, nuogąstaujančių, kad šis muziejus taps įrankiu vyriausybės projektui naudotis istorija kaip propaganda.