„Tai išlieka didelis, nekontroliuojamas, pavojingas gaisras“, – sakė visuomenės saugumo ministras Ralphas Goodale‘as (Ralfas Gudeilas), kalbėdamas apie gaisrą, kurio plotas didesnis už Londono teritoriją ir kuris privertė evakuoti žmones iš Fort Makmario miesto.

Iš miesto pagaliau išvyko – lėktuvais ar automobilių kolonomis – beveik visi iš 25 tūkst. žmonių, kurie dar buvo įstrigę šiaurėje.

Vėjai šeštadienį vakarė ginė liepsnas į rytus nuo epicentro aplink šį naftininkų miestą.

Per vieną dieną gaisro teritorija padidėjo dvigubai, iki vidurnakčio užėmė daugiau kaip 200 tūkst. ha ir toliau plėtėsi, sakoma vėlai šeštadienį paskelbtame Albertos nepaprastųjų situacijų valdymo agentūros pranešime.

Ugniai plisti padeda mažas drėgnumas, beveik 30 laipsnių pagal Celsijų karščiai ir gūsingi 40 km per val. greičio vėjai miškuose ir krūmynuose po dviejų mėnesių sausros.

Tačiau pareigūnai neužregistravo nė vieno mirties atvejo, tiesiogiai susijusio su gaisru, kuris prasidėjo beveik prieš savaitę.

Vėsesnis drėgnas oras su tam tikra lietaus tikimybe galėtų padėti pristabdyti gaisrą artimiausiomis dienomis, sakė Albertos ugniagesių departamento direktorius Chadas Morrisonas (Čadas Morisonas).

Tačiau „reikia smarkaus lietaus“, perspėjo jis, nes „trumpalaikio nepakanka“.

Vienintelės geros naujienos, pasak jo, yra tai, kad vėjas gena liepsnas tolyn nuo Fort Makmario ir naftos gavybos vietų, tad žmonėms pavojus mažesnis, nors ir daroma rimta žala aplinkai.